9 Petua Berkesan untuk Mengecutkan Perut Buncit |

Lemak perut (lemak visceral) adalah salah satu penyebab perut buncit. Selain menurunkan keyakinan diri, perut buncit menyebabkan rasa tidak selesa pada penampilan. Nah, ada petua yang dapat membantu anda mengecilkan perut buncit. Ada apa-apa?

Petua mengurangkan lemak perut

Perut kembung dapat dialami oleh sesiapa sahaja, walaupun orang kurus sekalipun. Kerana ada pelbagai perkara yang menyebabkan perut buncit, mulai dari genetik hingga gaya hidup.

Di samping itu, diet seimbang tidak mencukupi untuk mengelakkan perut buncit. Anda perlu mengimbangkannya dengan senaman secara berkala untuk membakar lemak perut.

Berikut adalah beberapa petua yang boleh anda cuba mengecilkan perut buncit.

1. Bersenam secara berkala

Salah satu cara untuk mendapatkan perut rata adalah dengan melakukan senaman secara teratur. Ini kerana lemak viseral akan terkumpul pada orang yang malas bersenam.

Cuba bersenam secara berkala sekurang-kurangnya 30 minit sehari. Anda boleh mencuba senaman intensiti sederhana, seperti:

 • Jalan,
 • berjoging, atau
 • tempat duduk.

Apabila dilakukan secara berkala, latihan ini dapat meningkatkan kadar denyutan jantung, membantu menjaga berat badan, dan membakar lemak badan.

2. Tingkatkan pengambilan protein dan serat

Bukan hanya bersenam, anda boleh mula memperbanyak makanan dengan kandungan protein dan serat untuk mengecilkan perut buncit.

Serat membantu menghasilkan rasa kenyang yang bertahan lebih lama. Kesannya, anda dapat mengurangkan jumlah makanan. Bukan hanya itu, serat mengekalkan fungsi sistem pencernaan yang dapat mengurangkan kembung dan membuat perut kelihatan kecil.

Sementara itu, protein membantu memperbaiki tisu otot dan menjadikan badan terasa kenyang lebih lama. Ini telah dibuktikan melalui kajian kecil mengenai Pemakanan dan Metabolisme .

Kajian mendapati bahawa orang yang makan protein seperti susu, telur, dan daging mempunyai kadar lemak perut yang lebih rendah.

3. Hadkan karbohidrat halus

Selain meningkatkan pengambilan protein dan serat, anda juga perlu membatasi pengambilan makanan olahan yang mengandungi nutrien karbohidrat.

Karbohidrat adalah sumber tenaga untuk tubuh, tetapi tidak semua jenis karbohidrat baik untuk tubuh. Contohnya, pengambilan karbohidrat halus seperti gula, boleh meningkatkan kadar lemak.

Daripada karbohidrat halus, anda boleh memakan sumber karbohidrat kompleks yang sihat, seperti biji-bijian dan kekacang.

4. Cuba latihan ketahanan (latihan rintangan)

Latihan ketahanan adalah salah satu petua pengurangan perut yang paling popular di masyarakat. Jenis senaman ini dipercayai sesuai untuk orang yang ingin mengurangkan kalori, tetapi tidak mahu kehilangan jisim otot.

Ini kerana peningkatan jisim otot juga dapat membantu tubuh membakar lebih banyak kalori walaupun anda sedang berehat. Jenis latihan rintangan termasuk:

 • angkat berat,
 • setinggan, atau
 • paru-paru.

5. Memenuhi keperluan cecair

Sekiranya anda bangun dengan perut yang lebih besar daripada sebelumnya, ada kemungkinan anda makan terlalu banyak pada waktu malam.

Tidak perlu risau kerana anda dapat kembali perut kembung dengan meningkatkan pengambilan cecair.

Pengambilan cecair, seperti sup, jus, atau smoothie, ketika sarapan dapat membantu mengecilkan perut. Ia juga membantu melancarkan pencernaan agar tidak sembelit.

6. Dapatkan tidur yang cukup

Sekali lagi, tidur mempunyai manfaat kesihatan, termasuk petua mengecilkan perut.

Penyelidikan dari jurnal Metabolisme melaporkan bahawa kurang tidur mempengaruhi hormon yang mengatur selera makan. Ini boleh membuat anda berasa lebih lapar.

Para penyelidik juga menyatakan bahawa peningkatan jangka waktu dan kualiti tidur dapat membantu menurunkan berat badan. Ini juga berlaku semasa anda ingin membakar lemak viseral di perut.

7. Tingkatkan pengambilan lemak sihat

Lemak terdiri daripada dua jenis, iaitu lemak sihat dan lemak buruk. Dengan meningkatkan pengambilan lemak sihat, anda menyumbang kepada keinginan untuk menurunkan lemak perut.

Salah satu jenis lemak baik adalah asid lemak tak jenuh tunggal dalam bentuk cair pada suhu bilik. Sumber asid lemak tak jenuh yang baik untuk mengatasi perut buncit, iaitu:

 • minyak zaitun,
 • alpukat,
 • kacang,
 • minyak bijan, dan
 • mentega kacang tanpa gula tambahan.

8. Kunyah makanan dengan perlahan

Tahukah anda bahawa makan terlalu cepat boleh menyebabkan badan mendapat pengambilan kalori yang berlebihan? Sebabnya, makan terlalu cepat membuatkan otak tidak mendapat masa untuk menghantar isyarat kenyang ke badan.

Sementara itu, mengunyah makanan secara perlahan dapat membantu mencegah kembung. Sekiranya makanan tidak dikunyah dengan betul, sukar bagi tubuh untuk mencernanya.

Jadi, cubalah mengunyah perlahan-lahan untuk mengecilkan perut yang buncit.

9. Menjalani gaya hidup sihat

Pelbagai petua mengecilkan perut di atas tidak akan berfungsi sekiranya anda tidak melakukannya dengan kerap. Walaupun bukan keadaan yang berbahaya, perut buncit boleh menjadi gejala masalah kesihatan.

Itulah sebabnya, anda mesti menjalani gaya hidup dan diet yang sihat, serta bersenam secara teratur. Pakar menekankan bahawa gaya hidup, terutama bersenam, adalah kaedah terbaik untuk melawan lemak perut.

Sekiranya anda menghadapi masalah merancang diet, cubalah berjumpa dengan pakar pemakanan. Pakar pemakanan dapat membantu anda mendapatkan makanan yang sesuai dengan keadaan kesihatan anda, sehingga perut buncit dapat diatasi.

Recent Posts