Mengenal Enzim Pencernaan Manusia |

Pernahkah anda terfikir bagaimana makanan dicerna dalam badan setelah anda kenyang? Proses pencernaan dalam badan melibatkan rangkaian organ yang dikendalikan oleh sistem saraf dan dibantu oleh sekumpulan enzim pencernaan.

Pencernaan dengan bantuan enzim (enzimatik) sebenarnya sudah berlaku di mulut. Makanan halus dicerna semula di perut dan hasilnya dihantar ke usus.

Semasa proses tersebut, enzim membantu mengubah bentuk makanan menjadi kepingan yang lebih kecil sehingga dapat diserap dan diedarkan oleh darah. Apa itu enzim dan bagaimana ia berfungsi dalam pencernaan?

Ketahui enzim pencernaan dan bagaimana ia berfungsi secara umum

Setiap makanan yang anda makan perlu dipecah menjadi nutrien asas seperti lemak, protein, karbohidrat, dan vitamin dan mineral. Tujuannya agar nutrien ini mudah diserap dan dialirkan melalui aliran darah untuk menyokong pelbagai fungsi badan.

Sebilangan besar proses pencernaan dibantu oleh enzim yang dihasilkan dari pelbagai titik di saluran pencernaan. Tanpa enzim, makanan hanya akan terkumpul di dalam perut. Tubuh anda tidak akan dapat nutrien dan tenaga dari makanan.

Terdapat sejumlah tempat pengeluaran enzim dalam sistem pencernaan anda. Tempat-tempat ini adalah kelenjar air liur, hati atau hati, pundi hempedu, bahagian dalam dinding perut, pankreas, dan bahagian dalam usus kecil dan usus besar.

Jumlah dan jenis enzim yang terbentuk bergantung pada jenis dan jumlah makanan yang anda makan. Walaupun begitu, cara enzim pencernaan berfungsi sama dengan enzim lain di dalam badan anda.

Semua enzim pencernaan adalah sebahagian daripada kumpulan enzim yang dipanggil hidrolase. Kumpulan enzim ini menggunakan molekul air untuk memecahkan ikatan kimia yang membentuk nutrien dalam makanan atau cecair.

Meneroka Peristalsis dan Hubungannya dengan Sindrom Lazy Bowel

Enzim pencernaan berfungsi sebagai pemangkin, yang merupakan bahan yang mempercepat kadar tindak balas kimia. Dalam sistem pencernaan, enzim ini mempercepat reaksi kimia untuk memecah karbohidrat, protein, dan lemak menjadi bentuk terkecil mereka.

Selepas itu, usus dapat menyerap nutrien dan menghantarnya ke sistem peredaran darah. Darah kemudian akan mengedarkan nutrien ke seluruh sel badan untuk membentuk tenaga atau melakukan fungsi lain.

Terdapat banyak enzim dalam sistem pencernaan anda. Secara amnya, enzim-enzim ini dikelaskan kepada empat kumpulan, iaitu seperti berikut.

 • Enzim protein yang memecah protein menjadi asid amino.
 • Enzim lipolitik yang memecah lemak menjadi asid lemak dan gliserol.
 • Enzim amilolitik yang memecah karbohidrat dan kanji (kanji) menjadi gula sederhana.
 • Enzim nukleolitik yang memecah asid nukleik menjadi nukleotida.

Enzim pencernaan dan fungsinya

Sistem pencernaan memecah nutrien yang anda dapat dari makanan, kemudian mengubahnya menjadi bentuk terkecil mereka. Produk penguraian ini adalah gula sederhana, asid lemak, gliserol, dan asid amino.

Berikut adalah jenis enzim yang berperanan penting dalam proses pemecahan nutrien mengikut tempat pengeluaran.

1. Mulut

Selain melalui proses pencernaan mekanikal oleh gigi dan lidah, makanan juga dicerna secara kimia oleh enzim lisozim, betaine, bromelain, dan amilase. Pelbagai enzim ini dicampurkan dalam air liur yang dihasilkan oleh kelenjar air liur.

Enzim amilase dibahagikan kepada amilase ptyaline yang dihasilkan oleh kelenjar air liur dan amilase yang dihasilkan oleh pankreas. Fungsinya sama untuk memecahkan kanji (pati) dalam makanan menjadi gula sederhana seperti glukosa.

Gula sederhana ini akan menjadi sumber tenaga untuk badan anda.

Apabila makanan berkanji seperti nasi atau kentang mulai hancur, anda mungkin mengesan rasa manis dari maltosa yang dihasilkan. Ini adalah tanda bahawa enzim amilase telah mula berfungsi di mulut anda.

Sementara itu, enzim lisozim mempunyai sifat antibakteria yang dapat melindungi tubuh dari mikroba dalam makanan. Enzim betaine berfungsi dalam menjaga keseimbangan cairan sel, sementara enzim bromelain mempunyai sifat anti-radang.

2. Perut

Dinding perut mengeluarkan asid hidroklorik (HCl) yang membunuh bakteria dan menjadikan asid perut cukup untuk menyokong fungsi enzim protease. Ia adalah sejenis enzim yang memecah protein menjadi molekul yang lebih kecil.

Saluran pencernaan menghasilkan beberapa enzim protease, tetapi yang utama adalah pepsin, trypsin, dan chymotrypsin. Di antara ketiga enzim pencernaan, yang terdapat di dalam perut adalah enzim pepsin.

Pepsin pada mulanya mempunyai bentuk tidak aktif yang disebut pepsinogen. Setelah bertemu dengan asid perut, pepsinogen berubah menjadi pepsin dan dapat menjalankan fungsinya. Enzim ini mengubah protein menjadi molekul yang lebih kecil yang disebut peptida.

Selain pepsin, terdapat juga enzim renin, gelatinase, dan lipase di perut anda. Renin adalah enzim yang secara khusus mencerna protein dalam susu, kemudian memecahnya menjadi peptida agar pepsin dapat dipecah.

Gelatinase memecah protein besar dalam daging menjadi molekul bersaiz sederhana. Molekul ini kemudiannya dipecah oleh enzim pepsin di dalam perut dan trypsin di dalam usus menjadi asid amino. Sementara itu, lipase memecah lemak dari makanan.

3. Pankreas dan dinding usus kecil

Makanan yang telah dihancurkan di perut anda masih perlu melalui proses pemecahan lebih lanjut di usus kecil. Proses ini dibantu oleh pelbagai enzim yang dihasilkan oleh pankreas.

Berikut adalah pelbagai enzim pankreas dalam usus kecil dan fungsinya.

Lipase

Organ pankreas menghasilkan pelbagai enzim pencernaan yang dihantar ke usus kecil, salah satunya adalah lipase. Fungsi enzim lipase adalah memecah lemak menjadi molekul yang lebih kecil yang disebut asid lemak dan gliserol.

Pencernaan lemak melibatkan beberapa organ sekaligus. Pada mulanya, hati menghasilkan hempedu dan mengalirkannya ke usus kecil. Bile menukar lemak menjadi banyak ketulan kecil. Gumpalan ini kemudian dipecah menjadi asid lemak dan gliserol.

Amilase dan enzim lain yang memecah karbohidrat

Pada masa yang sama, pankreas juga menghasilkan enzim pankreas amilase. Enzim ini dialirkan ke usus untuk memecah karbohidrat menjadi glukosa. Glukosa adalah bentuk gula paling sederhana yang akan diserap oleh darah dan dibawa ke seluruh badan.

Dinding usus kecil anda sebenarnya juga menghasilkan enzim untuk memecah karbohidrat menjadi molekul sederhana selain glukosa. Berikut adalah enzim dalam usus kecil dan produk pemecahannya.

 • Sukrase: memecah sukrosa menjadi disakarida dan monosakarida.
 • Maltase: memecah maltosa menjadi glukosa.
 • Laktase: memecah laktosa menjadi glukosa dan galaktosa.

Kedua-dua Gula, Tetapi Apa Perbezaan antara Sukrosa, Glukosa, dan Fruktosa?

Trypsin

Walaupun terdapat pemecahan lemak dan karbohidrat, ada juga enzim pencernaan yang juga berfungsi memecah protein. Enzim yang terlibat dalam proses ini adalah trypsin dan chymotrypsin. Kedua-duanya juga dilepaskan dari pankreas ke usus kecil.

Fungsi trypsin dan chymotrypsin adalah memecah protein menjadi asid amino. Asid amino adalah unit terkecil yang membentuk badan anda dan makanan yang anda makan. Tubuh anda hanya dapat menyerap protein dalam bentuk asid amino.

Enzim lain

Sebagai tambahan kepada enzim utama sebelumnya, pankreas juga menghasilkan sejumlah enzim lain seperti berikut.

 • Fosfolipase: memecah fosfolipid (ikatan fosforus dan lemak) menjadi asid lemak.
 • Carboxypeptidase: memecah protein menjadi asid amino.
 • Elastase: memecah protein elastin.
 • Nuclease: memecah asid nukleik menjadi nukleotida dan nukleosida.

Setelah melalui usus kecil, makanan yang dicerna akan bergerak ke usus besar. Tidak ada enzim di usus besar kerana saluran ini hanya berfungsi untuk menyerap air. Selebihnya makanan kemudian menjadi timbunan yang siap ditukar menjadi najis dan dikeluarkan dari badan.

Sebilangan organ pencernaan anda menghasilkan enzim pencernaan untuk memecah nutrien menjadi bentuk paling mudah.

Tugas enzim pencernaan tentu saja sehingga sel tubuh anda dapat menyerap nutrien sehingga mereka dapat membentuk tenaga dan menjalankan fungsinya dengan baik.

Recent Posts