7 Khasiat Teh Chamomile untuk Badan |

Adakah anda pernah membancuh teh chamomile? Chamomile adalah bunga yang sering digunakan sebagai sumber ubat herba yang mempunyai banyak faedah. Lihat pelbagai faedah teh chamomile yang baik untuk tubuh dalam ulasan berikut.

Pelbagai faedah kesihatan teh chamomile

Daripada dimakan dalam bentuk perubatan, bunga chamomile lebih sering digunakan sebagai minuman teh dengan mengeringkannya terlebih dahulu. Berikut adalah beberapa faedah yang boleh didapati dari teh chamomile.

1. Menguatkan imuniti

Kelebihan teh chamomile adalah untuk menguatkan sistem imun. Sebabnya, teh chamomile baik untuk menangkal pelbagai jenis jangkitan di dalam badan sehingga sistem kekebalan tubuh akan meningkat jika anda kerap minum teh chamomile.

Teh chamomile mengandungi sebatian fenolik yang mempunyai sifat anti-bakteria yang dapat menyerap racun dari makanan yang biasanya anda makan.

Satu kajian menunjukkan bahawa dengan minum 5-6 gelas teh chamomile selama 2 minggu secara berkala, tubuh akan mendapat kesan yang baik untuk melawan semua jangkitan.

2. Melegakan kesakitan haid

Sekiranya anda merasa sakit semasa haid (senggugut), kegelisahan, dan ketidakselesaan semasa tempoh tersebut, ada baiknya anda mencuba segelas teh chamomile dalam tempoh anda.

Kenapa begitu? Teh chamomile mengandungi sifat anti-radang dan santai di dalam badan. Selain melegakan kesakitan semasa haid, teh chamomile juga dapat menghilangkan kembung dan sakit perut akibat kekejangan.

Manfaat ini telah terbukti secara meluas, salah satunya adalah kajian tahun 2010 yang menunjukkan bahawa pengambilan teh chamomile selama sebulan dapat mengurangkan rasa sakit akibat kekejangan haid.

3. Meredakan tekanan

Mudah tertekan dan panik? Jangan risau, ia boleh berlaku kepada sesiapa sahaja. Dengan khasiat teh chamomile yang kaya dengan sifat santai, secawan teh dapat meredakan kegelisahan dan tekanan dalam minda anda.

Bunga chamomile yang diseduh ke dalam teh meningkatkan kadar serotonin dan melatonin dalam badan anda yang baik untuk ketenangan dan relaksasi. Minum 2-3 cawan teh chamomile setiap hari untuk mendapatkan faedahnya.

Namun, anda perlu ingat bahawa wanita hamil tidak disarankan untuk minum teh chamomile semasa hamil kerana akan meningkatkan potensi keguguran pada janin.

4. Mencegah diabetes

Beberapa kajian di UK menunjukkan bahawa manfaat teh chamomile dapat bermanfaat bagi orang yang menghidap diabetes.

Teh chamomile berguna dalam menurunkan kadar gula dalam darah dan mengatur kadar insulin agar seimbang dalam darah. Walau bagaimanapun, sebelum anda mengambil minuman chamomile untuk diabetes anda, anda harus terlebih dahulu berunding dengan doktor anda.

5. Menguatkan rambut

Ramai orang merasakan faedah teh chamomile pada rambut mereka. Dengan sifat anti-radang, teh chamomile yang diminum secara berkala akan melegakan kegatalan pada kulit kepala bagi anda yang suka kulit kepala gatal.

Selain itu, sebatian fenolik dalam teh chamomile dapat menjadikan rambut cantik anda kuat di setiap helai, dan rambut kelihatan lebih tebal dan lembut.

6. Mengubati alahan

Teh chamomile adalah sumber anti-alergen yang hebat bagi anda yang mengalami alergi terhadap aroma dan sentuhan tumbuhan. Contohnya, teh chamomile dapat mengatasi alahan yang disebabkan oleh bunga aster atau krisan.

Kenapa begitu? Kerana alergen pada bunga chamomile yang dikeringkan dan dijadikan teh mampu memodulasi daya tahan tubuh manusia terhadap bunga ini.

Selain itu, anti-histamin yang terkandung dalam teh chamomile juga berguna untuk menenangkan reaksi alahan di seluruh badan.

7. Membantu meningkatkan kualiti tidur

Bukan hanya memberikan kesan menenangkan, teh chamomile juga dapat membantu anda yang mengalami masalah tidur.

Manfaat ini dapat anda terima berkat kandungan apigenin, yang merupakan antioksidan yang berfungsi untuk mengikat reseptor tertentu di otak yang dapat meningkatkan rasa mengantuk.

Keberkesanannya dibuktikan oleh kajian pada tahun 2011. Peserta yang mengambil ekstrak chamomile dua kali sehari selama 28 hari mengalami kurang kerap bangun di tengah malam dan tertidur 15 minit lebih awal daripada peserta yang tidak meminumnya.

Recent Posts