Infusi: Fungsi dan Prosedur Pemasangan, Tambahan Risiko

Infus alias intravena (IV) adalah kaedah pemberian ubat secara langsung melalui urat. Terapi ini biasanya merupakan pilihan terbaik sekiranya keadaan tubuh pesakit tidak membenarkan mengambil ubat secara oral (melalui mulut). Ayuh, dapatkan maklumat mengenai terapi intravena dalam artikel ini.

Tidak semua keadaan perubatan perlu dimasukkan

Tidak semua penyakit memerlukan infusi. Doktor biasanya mengesyorkan infusi apabila pesakit mengalami kecemasan perubatan yang memerlukan ubat memasuki badan dengan cepat. Contohnya, apabila seseorang kekurangan cecair (dehidrasi), mengalami serangan jantung, strok, atau keracunan.

Apabila keadaan ini berlaku, pengambilan ubat melalui mulut tidak akan berkesan dalam membantu melegakan keadaan pesakit. Sebabnya, ubat oral mengambil masa lebih lama untuk diserap ke dalam aliran darah kerana ia mesti dicerna oleh badan terlebih dahulu. Sebenarnya, pesakit memerlukan rawatan yang cepat kerana jika tidak, keadaannya boleh bertambah buruk.

Infusi juga penting apabila ubat oral tidak dapat dilakukan. Ini boleh berlaku ketika pesakit mengalami muntah yang teruk, di mana semua makanan dan cecair yang masuk ke dalam mulut segera muntah tanpa sempat dicerna.

Nah, pada masa ini terapi infus adalah salah satu penyelesaian terbaik. Ya, terapi intravena, alias infusi, dapat membantu mempercepat penyerapan ubat-ubatan ke dalam aliran darah, sehingga ubat-ubatan tersebut berfungsi dengan lebih optimum untuk merawat keadaan pesakit.

Secara umum, keadaan berikut menjadikan doktor memasukkan anda:

 • Kekeringan yang teruk
 • Keracunan makanan
 • strok
 • Serangan jantung
 • Gangguan sistem imun
 • Mengalami jangkitan yang membuat pesakit tidak bertindak balas terhadap antibiotik oral
 • Menggunakan ubat kemoterapi untuk merawat barah
 • Penggunaan ubat-ubatan tertentu untuk merawat kesakitan
 • Mengalami keradangan kronik

Memberi terapi intravena tidak hanya terhad kepada keadaan di atas. Mungkin ada keadaan lain yang tidak disenaraikan di atas, tetapi yang memerlukan rawatan intravena. Oleh itu, berjumpa doktor untuk menentukan sama ada anda perlu melakukan terapi intravena.

Terokai jenis infus

Kaedah pentadbiran ubat intravena terbahagi kepada dua jenis, iaitu:

 1. Manual. Kaedah ini dijalankan dengan melibatkan kekuatan graviti sehingga jumlah ubat tetap sama untuk jangka waktu tertentu. Jururawat dapat menyesuaikan kadar titisan cecair infus dengan mengurangkan atau meningkatkan tekanan pengapit pada tiub intravena yang melekat pada tiub.
 2. Pam. Laju aliran cecair dalam infusi dapat diatur oleh pam elektrik. Jururawat akan memprogramkan pam supaya cecair infus dapat menetes pada kadar dan jumlahnya sesuai dengan keperluan pesakit. Pam hanya boleh digunakan apabila dos ubat betul dan terkawal.

Tidak kira kaedah apa yang digunakan, jururawat atau pegawai perubatan harus terus memantau infusi anda dengan teliti. Ini dilakukan supaya kadar cecair yang menetes dari beg infusi dapat dikawal dengan baik. Kadar cecair yang terlalu cepat atau terlalu tinggi dapat menjadikan rawatan tidak optimum.

Proses infusi

Sebelum infusi anda, doktor, jururawat, atau kakitangan perubatan lain mesti terlebih dahulu menentukan jenis infusi yang akan digunakan pesakit. Sama ada pam manual atau elektrik,

Nah, setelah doktor atau jururawat berjaya menentukan kaedah mana yang terbaik untuk pesakit, maka infus dapat disuntik melalui kulit. Namun, sebelum memasukkan jarum ke dalam vena, perawat biasanya akan membersihkan kawasan yang disuntik dengan alkohol. Ini dilakukan agar kawasan tersebut bersih dari terkena kuman.

Pada orang dewasa, bahagian yang paling sering disuntik adalah bahagian belakang tangan atau lipatan antara bahagian atas dan lengan bawah. Semasa bayi, infus boleh diberikan melalui kaki, tangan, atau bahkan kulit kepala.

Anda mungkin merasa tidak selesa apabila kateter dimasukkan ke dalam urat. Jangan risau, kesakitan ini adalah reaksi biasa dan biasanya akan sembuh sebaik sahaja prosedur selesai.

Adakah kesan sampingan selepas infus?

Setiap prosedur perubatan pasti mempunyai kesan sampingan. Termasuk ketika anda dimasukkan oleh pegawai perubatan di klinik atau hospital. Kesan sampingan selepas infus boleh ringan atau teruk, bergantung kepada reaksi badan anda terhadap ubat dan faktor lain.

Secara umum, berikut adalah beberapa kesan sampingan infus yang paling biasa:

1. Jangkitan

Dalam banyak kes, jangkitan boleh berlaku di tempat suntikan. Biasanya, kesan sampingan ini berlaku kerana penyisipan jarum dan kateter yang tidak betul, atau penggunaan peralatan perubatan yang tidak steril.

Keadaan ini boleh menyebabkan penyusupan. Ketika penyusupan berlaku, ubat-ubatan yang harus memasuki aliran darah bocor ke tisu sekitarnya. Inflasi itu sendiri boleh menyebabkan kerosakan tisu yang teruk jika tidak dirawat dengan segera.

Biasanya, gejala jangkitan akibat suntikan adalah kemerahan, sakit, dan bengkak di tempat suntikan disertai demam tinggi dan menggigil. Dapatkan rawatan perubatan segera sekiranya anda mengalami gejala-gejala ini selepas infus.

2. Embolisme udara

Embolisme udara boleh terjadi akibat adanya udara di dalam picagari atau beg infusi. Semasa garis IV mengalir, gelembung udara dapat memasuki urat.

Gelembung udara ini dapat mengalir ke jantung atau paru-paru sehingga aliran darah ke kawasan ini dapat disekat. Sekiranya berterusan, embolisme udara boleh menyebabkan masalah serius seperti serangan jantung atau strok.

3. Pembekuan darah

Terapi intravena juga boleh menyebabkan pembekuan darah. Darah yang beku ini menyebabkan aliran darah menjadi perlahan, menyebabkan kawasan yang tersumbat menjadi bengkak, merah, dan menyakitkan.

Bolehkah terapi intravena dilakukan sendiri?

Malangnya, anda tidak boleh melakukan terapi infus sendiri. Infusi harus dilakukan oleh doktor atau jururawat. Sebabnya, dos yang digunakan dalam terapi infus bergantung pada berat badan, sejarah perubatan, ubat-ubatan yang dimakan, dan keadaan kesihatan pesakit secara keseluruhan.

Jumlah cecair yang mengalir dari beg IV ke urat juga mesti diambil kira. Cecair intravena yang mengalir terlalu banyak atau terlalu sedikit boleh menyebabkan komplikasi seperti sesak nafas dan tekanan darah tinggi. Keadaan ini boleh membahayakan, terutamanya jika dialami oleh pesakit dengan sejarah penyakit kronik.

Sebaliknya, infus juga mesti dilakukan dengan berhati-hati kerana ubat itu mesti diberikan terus ke saluran darah di bahagian tubuh tertentu. Sekiranya anda salah dalam menentukan lokasi saluran darah, maka jangkitan dan penyempitan saluran darah dapat terjadi. Kedua-duanya boleh memburukkan keadaan anda.

Oleh itu, jangan sekali-kali melakukan prosedur ini sahaja.

Recent Posts