6 Khasiat Penting Zat Besi untuk Tubuh |

Zat besi lebih dikenali sebagai ramuan dalam tablet tambahan darah untuk wanita hamil. Sebabnya, mineral ini berfungsi dalam pembentukan sel darah merah sehingga dapat mencegah anemia. Walau bagaimanapun, kelebihan zat besi tidak berhenti di situ.

Tubuh memerlukan zat besi untuk menjalankan pelbagai fungsi, dari peredaran darah hingga mencegah jangkitan. Lihat pelbagai faedah yang anda dapat dari nutrien yang satu ini!

Apa itu besi?

Zat besi adalah salah satu mineral terpenting untuk tubuh. Anda memerlukan mineral ini untuk menyokong perkembangan badan anda dan membentuk protein khas dalam sel darah merah dan otot. Selain itu, zat besi juga penting dalam penghasilan hormon.

Mengikut kadar kecukupan gizi yang disarankan oleh Kementerian Kesehatan Indonesia, keperluan zat besi untuk lelaki dewasa adalah 9 miligram (mg) sehari. Wanita lebih cenderung kehilangan zat besi sehingga keperluannya lebih besar, iaitu 18 mg sehari.

Wanita hamil memerlukan lebih banyak zat besi. Pada trimester kedua dan ketiga, keperluannya dapat mencapai 27 mg sehari. Ini kerana wanita hamil perlu memenuhi keperluan pemakanan janin semasa dalam kandungan.

Manfaat utama zat besi adalah berkaitan dengan pengangkutan oksigen oleh sel darah merah. Oleh itu, kekurangan zat besi dapat menghalang bekalan oksigen ke pelbagai organ badan. Tanda-tandanya termasuk:

  • badan yang lesu,
  • kelihatan pucat,
  • degupan jantung,
  • sukar bernafas,
  • sukar untuk menumpukan perhatian,
  • sakit kepala,
  • keguguran rambut, dan
  • mudah terluka.

Dengan memakan makanan yang mengandungi zat besi, anda dapat memenuhi keperluan harian mereka. Walau bagaimanapun, jika anda tergolong dalam kumpulan yang berisiko kekurangan zat besi, anda mungkin memerlukan pengambilan makanan tambahan.

Manfaat kesihatan zat besi

Berikut adalah senarai faedah yang dapat anda perolehi dari memenuhi keperluan besi harian anda.

1. Meningkatkan pengeluaran hemoglobin

Tubuh memerlukan zat besi untuk membentuk hemoglobin, protein khas dalam sel darah merah yang mengikat oksigen. Sekiranya jumlah hemoglobin rendah, sel darah merah tidak dapat membawa cukup oksigen ke seluruh badan.

Anda boleh kehilangan hemoglobin dengan banyak cara, seperti kecederaan, luka, dan haid. Pengambilan zat besi yang mencukupi akan mengekalkan dan bahkan meningkatkan pengeluaran hemoglobin sehingga sel darah merah dapat mengikat oksigen secara optimum.

2. Mencegah anemia

Kekurangan hemoglobin boleh menyebabkan anemia. Sel darah merah tidak dapat membawa oksigen dengan betul sehingga organ kekurangan oksigen. Akibatnya, badan anda terasa lemas dengan pening, sesak nafas, dan berdebar-debar.

Ini adalah gejala anemia kekurangan zat besi dan salah satu faedah utama zat besi adalah mencegah keadaan. Pengambilan zat besi dapat membantu mengembalikan tahap hemoglobin sehingga sel darah merah dapat mengikat lebih banyak oksigen.

3. Menjaga kesihatan janin

Kekurangan zat besi semasa kehamilan meningkatkan risiko kelahiran pramatang dan berat lahir rendah (LBW). Wanita hamil juga lebih mudah terkena jangkitan kerana zat besi diperlukan untuk mengekalkan sistem imun.

Inilah sebabnya mengapa wanita hamil disyorkan untuk meningkatkan pengambilan zat besi melalui pengambilan tablet tambahan darah. Wanita hamil dengan kadar zat besi yang mencukupi atau tidak mencukupi kedua-duanya perlu mengambil suplemen zat besi 30-60 miligram sehari.

4. Mencegah jangkitan

Kelebihan zat besi yang satu ini mungkin tidak diketahui secara meluas. Pengambilan zat besi yang mencukupi dapat membantu pembahagian dan pematangan sel darah putih, terutama limfosit. Peranan utama limfosit adalah untuk mengesan kuman dan membunuhnya.

Sebaliknya, kekurangan zat besi dapat membuat anda lebih mudah sakit kerana anda mengalami anemia. Apabila anda cedera, sel darah merah anda tidak dapat membekalkan cukup oksigen, jadi penyembuhan luka memerlukan lebih lama.

5. Meningkatkan daya tumpuan

Sekiranya anda sering mengalami masalah untuk berkonsentrasi, penyebabnya mungkin disebabkan oleh kekurangan pengambilan zat besi. Penyelidikan telah membuktikan bahawa fungsi berfikir seseorang dapat merosot jika dia tidak mendapat pengambilan zat besi yang mencukupi.

Sebaik sahaja tahap zat besi dalam darah turun, keupayaan untuk berkonsentrasi dan fokus dapat dipengaruhi secara langsung. Cara terbaik untuk mengatasi ini adalah dengan memakan makanan yang kaya dengan zat besi.

5 Makanan Berkhasiat Baik untuk Kesihatan Otak

6. Meningkatkan kualiti tidur

Pengambilan zat besi ternyata memberi manfaat bagi anda yang menghadapi masalah tidur. Satu kajian dalam jurnal Sains Kesihatan Afrika menunjukkan hubungan antara tahap zat besi yang rendah dan sejumlah gangguan tidur, seperti apnea, insomnia, dan kegelisahan.

Pengambilan zat besi berpotensi mengatasi masalah ini sehingga anda dapat tidur lebih nyenyak. Sekiranya anda dapat tidur nyenyak dan teratur, kualiti tidur anda pasti akan lebih baik.

Zat besi adalah mineral penting dalam pembentukan hemoglobin. Apabila jumlah hemoglobin mencukupi, sel darah merah dapat membawa oksigen yang diperlukan oleh organ tubuh untuk menjalankan fungsinya.

Pastikan anda memenuhi keperluan zat besi anda dengan mengamalkan diet seimbang. Sekiranya anda berisiko kekurangan zat besi, berjumpa dengan doktor anda untuk mengetahui sama ada anda memerlukan makanan tambahan.

Recent Posts