10 Faedah Brokoli: Dari Mencegah Kanser Hingga Kesihatan Janin

Brokoli adalah sayuran hijau dari keluarga kubis. Sehingga kini, sayur ini terkenal sebagai sumber makanan yang mengandungi pelbagai khasiat dan nutrien. Lebih-lebih lagi, brokoli juga dikenali sebagai sayur dengan khasiat yang tinggi. Lihat penjelasan mengenai kandungan nutrien dan faedah brokoli di bawah.

Kandungan pemakanan brokoli

Brokoli atau Brassica oleracea kaya dengan pelbagai nutrien, terutamanya vitamin dan mineral. Termasuk kandungan nutrien dalam bentuk fitonutrien yang mempunyai banyak manfaat kesihatan untuk tubuh.

Sayuran hijau ini yang kelihatan seperti pokok kecil termasuk dalam kategori berkhasiat tinggi.

Memetik dari USDA, berikut adalah fakta pemakanan atau komposisi kandungan dalam brokoli, seperti:

 • Kalori: 34
 • Air: 89.3 gram
 • Karbohidrat: 6.64 gram
 • Serat: 2.6 gram
 • Kalsium: 47 mg
 • Kalium: 316 mg
 • Fosforus: 66 mg
 • Natrium: 33 mg
 • Beta karotena: 361 mcg
 • Vitamin C: 89.2 mg
 • Vitamin A: 31 mcg
 • Vitamin K: 101.6 mcg

Khasiat brokoli untuk kesihatan

Sebagai salah satu sayur-sayuran dengan kandungan nutrien yang tinggi, tentu saja brokoli mempunyai pelbagai manfaat kesihatan, termasuk:

1. Mencegah pertumbuhan sel barah

Pelbagai kandungan brokoli yang berguna sebagai bahan anti-barah adalah pelbagai fitonutrien, vitamin C, vitamin A, dan vitamin E serta jenis mineral seperti kalium dan selenium.

Nutrien ini dapat bertindak sebagai anti-oksidan dan membantu metabolisme dan mencegah keradangan pada tahap sel yang merupakan fasa awal perkembangan barah.

Bukan hanya itu, sebatian bioaktif dalam brokoli juga mempunyai kelebihan untuk mengurangkan kerosakan sel yang disebabkan oleh penyakit kronik tertentu.

2. Menyahtoksin badan

Brokoli mengandungi antioksidan yang berguna untuk menghalang dan meneutralkan kerosakan sel yang disebabkan oleh radikal bebas.

Sebatian anti-oksidan ini membantu mengurangkan keradangan dan memberikan kesan perlindungan pada badan.

Jenis anti-oksidan dalam bentuk sulforaphane Ia juga bermanfaat untuk menurunkan kadar gula darah, kadar kolesterol, tekanan oksidatif, dan perkembangan penyakit kronik.

Ditambah dengan kandungan vitamin C dalam brokoli yang membantu mengurangkan toksin dalam darah.

3. Meningkatkan kesihatan kulit

Manfaat atau khasiat lain dari kandungan vitamin C, vitamin A, dan vitamin E dalam brokoli adalah mencerahkan dan membantu mengganti tisu kulit yang rosak.

Kemudian, kandungan fitonutrien juga berkhasiat untuk mencegah kerosakan kulit akibat terkena cahaya matahari.

4. Menjaga kesihatan pencernaan

Kandungan serat dalam brokoli berguna untuk membantu menjaga kesihatan usus dan memperbaiki pencernaan sehingga dapat mencegah sembelit.

Kemudian, jenis mineral seperti magnesium dan vitamin dalam brokoli juga berkhasiat untuk meningkatkan penyerapan nutrien sekaligus mencegah keradangan pada saluran pencernaan.

5. Menjaga kesihatan mata

Beta karotena adalah sebatian yang apabila memasuki badan ia akan berubah menjadi vitamin A.

Oleh itu, kandungan beta karoten dalam brokoli juga bermanfaat untuk menjaga kesihatan kulit, gigi, dan meningkatkan penglihatan.

Selain meningkatkan kesihatan mata, beta karoten juga berguna untuk melindungi mata dari penyakit seperti katarak dan degenerasi makula.

6. Kekalkan daya tahan

Kandungan vitamin C, mineral, dan fitonutrien dari brokoli berguna untuk membantu membina imuniti badan dan mencegah pelbagai jangkitan.

Sistem kekebalan tubuh adalah sebatian penting yang berfungsi melindungi tubuh daripada mikroorganisma yang menyebabkan pelbagai penyakit.

7. Memelihara tulang dan gigi yang sihat

Kandungan kalsium, vitamin K, vitamin A, dan fosfor dalam brokoli lebih mudah diserap oleh badan.

Oleh itu, brokoli juga berguna untuk menjaga kesihatan tulang dan pertumbuhan dan mencegah anda daripada terkena osteoporosis.

Manfaat atau khasiat lain dari kandungan brokoli juga membantu menjaga kesihatan gigi sambil mengurangkan risiko penyakit gigi dan mulut seperti periodontitis.

8. Menjaga kesihatan rahim

Brokoli mengandungi pelbagai nutrien yang diperlukan untuk memenuhi keperluan pemakanan wanita hamil, terutamanya asid folik yang mencegah kecacatan pada bayi baru lahir.

Lebih-lebih lagi, tubuh memerlukan banyak vitamin, mineral, dan protein semasa mengandung untuk menjaga kesihatan ibu dan bayi.

9. Memelihara saluran darah yang sihat

Kandungan mineral seperti potasium dalam brokoli berguna untuk membantu aliran darah sehingga dapat mencegah tekanan darah tinggi.

Selain itu, pelbagai kandungan nutrien dalam brokoli juga membantu insulin berfungsi untuk mengekalkan keseimbangan kadar gula dalam darah.

Pelbagai vitamin B juga membantu mengurangkan risiko aterosklerosis dengan mencegah pengeluaran homosistein berlebihan di saluran darah.

10. Mencegah anemia

Apabila badan kekurangan pengambilan mineral, apa yang boleh berlaku ialah anda mengalami anemia.

Satu perkara yang boleh anda lakukan ialah makan makanan berkhasiat seperti brokoli.

Lebih-lebih lagi, brokoli mempunyai kandungan seperti kalsium, zat besi, magnesium, dan kalium yang penting untuk menghasilkan hemoglobin dalam badan.

Bagaimana cara menyimpan brokoli agar faedahnya tidak hilang?

Cara penyediaannya akan mempengaruhi pengambilan nutrisi brokoli, terutama jika seseorang ingin mendapatkan manfaat maksimum dari kandungan nutrisi di dalamnya.

Berikut adalah beberapa perkara yang mesti dipertimbangkan untuk mengekalkan kandungan nutrien brokoli:

 • Bersihkan dan celupkan bahagian atas brokoli ke dalam air garam selama 30 minit dan basuh lagi untuk memastikannya bebas daripada racun perosak.
 • Menggunakan brokoli untuk mendapatkan nutrien dan faedahnya adalah mentah atau disajikan dalam bentuk hidangan salad.
 • Elakkan brokoli yang terlalu matang. Had masa untuk mendidih adalah 20 minit, sementara menggoreng hanya 5 minit.
 • Rebus brokoli dengan suhu tinggi akan menyebabkan kerosakan pada kandungan nutrisi.
 • Minum brokoli semasa segar dengan menyimpannya di dalam peti sejuk dengan keadaan bersih.

Recent Posts