Diet Dua Minggu Oatmeal untuk Menurunkan Berat Badan

Diet rendah lemak atau rendah karbohidrat sering gagal kerana anda biasanya akan mengurangkan kalori yang cukup untuk menurunkan berat badan. Mungkin sudah tiba masanya anda mengganti diet anda dengan diet oatmeal. Bagaimana untuk?

Apakah diet oatmeal?

Diet oatmeal adalah sejenis diet yang memerlukan anda selalu makan oatmeal, alias oatmeal atau oatmeal. Konsep asasnya ialah makan tepung oat sebagai pengganti hidangan utama biasa dalam sehari.

Contohnya, anda bersarapan dengan bubur oat, kemudian makan tengah hari seperti biasa dengan nasi dan lauk, kemudian tutup makan malam anda dengan semangkuk bubur oat.

Walau bagaimanapun, makan oat sebagai ganti makanan besar tidak mungkin menyebabkan penurunan berat badan dengan segera. Anda harus makan tepung oat untuk menggantikan makanan besar yang biasanya tinggi kalori sambil mengurangkan keperluan kalori harian anda.

Secara amnya, orang dewasa memerlukan sekitar 1,200 - 1,600 kalori sehari untuk menurunkan berat badan dengan berkesan.

Untuk menurunkan berat badan 1-2 paun seminggu pada diet oatmeal, anda mesti mengurangkan 500-1,000 kalori setiap hari, sama ada dengan makan lebih sedikit makanan besar atau bersenam lebih banyak.

Namun, anda juga harus berhati-hati. Jangan terlalu banyak mengurangkan kalori kerana boleh melambatkan proses metabolik badan.

Bagaimana cara menjalani diet oatmeal?

Diet oatmeal biasanya berlangsung selama dua minggu. Anda diminta makan tepung oat tiga kali sehari untuk sarapan, makan tengah hari dan makan malam selama 7 hari pertama.

Selama ini, anda hanya dibenarkan makan bubur gandum dan bukan oatmeal segera. Selepas itu, mulailah mengurangkan kekerapan makan tepung gandum anda hingga 1-2 kali sehari.

Pada minggu kedua, oatmeal dapat dipasangkan dengan satu makanan berat rendah lemak, dengan jumlah kalori setiap hari tidak lebih dari 1.300 kalori. Perbanyakkan pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran sepanjang minggu ini, anda boleh mengambil oatmeal segera.

Sekiranya membayangkan dua minggu makan oatmeal sukar bagi anda, ada strategi diet oatmeal lain yang mengharuskan anda hanya makan oatmeal dua kali sehari selama enam hari berturut-turut.

Apakah faedah makan oatmeal?

Oat adalah bijirin penuh, yang merangkumi karbohidrat kompleks sehingga memakan masa lebih lama untuk dicerna oleh badan.

Makanan ini dapat membantu anda makan lebih sedikit dengan melambatkan proses pencernaan sehingga anda merasa kenyang lebih lama. Anda akan mendapat sejumlah 28 gram karbohidrat dari semangkuk oatmeal biasa.

Biji-bijian utuh rendah kalori, mereka juga biasanya lebih rendah kalori daripada biji-bijian halus lain, seperti oatmeal segera, membantu anda mengurangkan pengambilan kalori harian anda.

Semangkuk 250 gram oatmeal biasa yang dimasak di dalam air hanya mengandungi kira-kira 160 kalori dan 1.5 gram lemak. Nilai kalori rendah ini diperoleh daripada kandungan serat gandum itu sendiri.

Semangkuk oatmeal yang anda makan akan menyediakan 4 gram serat makanan dari jumlah keperluan serat harian badan sebanyak 25 gram. Pengambilan serat dilaporkan lebih cepat untuk menurunkan berat badan dan mengurangkan lilitan pinggang, kata sebuah kajian.

Oatmeal juga mengandungi 2 peratus kalsium yang disarankan setiap hari dan 6 peratus zat besi.

Manfaat lain dari makan oat termasuk menurunkan risiko penyakit jantung dan mencegah barah usus besar. Biji-bijian penuh seperti oat juga dapat membantu mengurangkan tekanan darah dan membantu pencernaan.

Walaupun begitu, berhati-hatilah juga dengan risikonya

Sekiranya diikuti dengan betul, diet oatmeal dapat membantu anda berjaya dalam rancangan penurunan berat badan kerana membuat anda merasa kenyang lebih lama berkat kandungan protein dan karbohidrat kompleks yang tinggi.

Malangnya, ada beberapa risiko yang harus dipertimbangkan ketika mengikuti diet oatmeal, kerana diet ini sangat ketat.

Kebosanan daripada memakan satu item makanan untuk jangka masa panjang dapat mengecilkan kemahuan anda, yang mungkin menyukarkan anda untuk menurunkan berat badan. Lebih-lebih lagi jika tergoda untuk menyerah atau hari menipu banyak kali.

Di samping itu, sebilangan doktor mungkin menganggap pengambilan kalori diet ini terlalu rendah untuk dianggap sebagai makanan yang sihat. Oleh itu, anda mungkin perlu mengimbangi dengan sedikit meningkatkan jumlah kalori.

Kuncinya ialah mencampurkan bubur oatmeal anda mengikut ukuran hidangan setiap hidangan. Sekiranya anda tidak memperhatikan, makan oatmeal sebenarnya boleh membuat anda gemuk.

Bancuh oatmeal dengan susu skim atau yogurt rendah lemak daripada air panas biasa, dan tambahkan beberapa kepingan buah atau topping lain di atas bubur oatmeal anda. Anda juga boleh membuat resipi oatmeal yang sihat mengikut citarasa anda.

Untuk hidangan besar pada peringkat kedua, makan makanan berprotein tinggi, seperti dada ayam panggang, daging lembu tanpa lemak, atau pelbagai jenis ikan.

Sebagai gangguan, makan makanan ringan rendah kalori selepas makan malam. Terus makan banyak buah dan sayur sebagai makanan ringan di antara waktu makan. Strategi ini dapat membantu anda mengikuti diet monoton yang ketat seperti diet oatmeal.

Recent Posts