Rawatan Rambut Keratin: Lihat Fakta Ini, Sebelum Anda Mencubanya

Keratin berperanan menjaga kesihatan rambut dan berkilau. Peningkatan usia dan gaya hidup, boleh menyebabkan pengeluaran keratin di dalam badan menurun. Akibatnya, rambut menjadi kusam, rosak, dan sukar diuruskan.

Untuk mengatasinya, sebilangan orang cuba melakukan rawatan keratin rambut. Rawatan ini dapat menjadikan rambut anda lebih halus dan lebih teratur.

Apakah rawatan keratin rambut?

Keratin adalah protein semula jadi yang terdapat pada rambut. Tidak hanya pada rambut, keratin juga terdapat pada gigi dan kuku. Keratin inilah yang berperanan menjaga kesihatan rambut anda.

Namun, seiring bertambahnya usia dan berapa kerap rambut anda terdedah alat penggayaan bahan kimia, maka jumlah keratin pada rambut akan berkurang. Ia bahkan boleh hilang sepenuhnya jika rambut telah dilunturkan.

Rawatan ini mempunyai fungsi untuk memperbaiki rambut yang rosak dan menjadikan rambut kelihatan lebih bersinar dan lebih senang diurus.

Sebelum menerima rawatan keratin, ada baiknya memastikan rambut anda berkhasiat dan sihat. Anda boleh memulakannya dengan menggunakan rangkaian penjagaan rambut yang mengandungi Pro-Vitamin.

Mengapa memilih rawatan rambut keratin?

Rawatan ini akan menjadikan rambut anda lebih teratur sehingga anda tidak memerlukan produk rambut berasaskan kimia seperti penyembur rambut untuk menggayakan rambut anda.

Anda juga tidak perlu menggayakan rambut menggunakan pelurus kerana rambut anda akan kelihatan lebih lurus setelah rawatan ini.

Proses rawatan dengan keratin buatan ini akan menjadikan rambut lembut tetapi tidak kering seperti proses pelurus berasaskan bahan kimia lain.

Lapisan keratin juga berfungsi untuk melindungi batang rambut sehingga rambut anda terlindung dari sinar matahari dan pencemaran yang dapat menyebabkan kutikula rambut yang rosak.

Proses rawatan

Rawatan ini dilakukan dengan menggunakan bahan ini dari kulit kepala ke batang rambut. Sebelum melakukannya, basuh rambut anda terlebih dahulu dengan bersih. Selepas itu, biarkan cairan keratin merendam selama 20 minit.

Selepas pengeringan, rambut kemudian melalui proses meluruskan dengan menggunakan seterika pemanasan. Rawatan ini memakan masa sekitar 90 minit atau mengikut panjang rambut.

Anda tidak dibenarkan mencuci rambut selama 3-4 hari selepas itu. Kerana, ini dapat mengelakkan keratin menyerap dan berfungsi dengan optimum. Anda harus berjumpa dengan pakar rambut terlebih dahulu sebelum melakukan rawatan ini.

Hampir semua jenis rambut boleh melakukan rawatan ini. Tetapi, jika anda mempunyai helai rambut yang halus dan halus, anda harus mengelakkan rawatan ini kerana rambut anda akan kelihatan lemas.

Berapa lama rawatan ini berlangsung?

Rawatan rambut ini akan berlangsung sekitar dua setengah bulan. Ia lebih pendek daripada proses meluruskan rambut berasaskan bahan kimia lain, tetapi rawatan rambut keratin ini didakwa lebih selamat untuk rambut anda.

Adakah terdapat kesan sampingan?

Anda harus berjumpa dengan pakar dermatologi sebelum melakukan rawatan ini, jika anda mempunyai psoriasis atau dermatitis seborrheic.

Kandungan formaldehid sering dikaitkan dengan masalah kesihatan, terutama rambut kerana sering digunakan oleh pekerja salon yang tidak bertanggungjawab untuk ditambahkan pada perawatan keratin rambut. Selain itu, bahan ini juga terdapat dalam produk keratin.

Berapa banyak formaldehid dalam produk ini? Sudah tentu ia berbeza-beza, bergantung pada jenis produk. Sebilangan besar pengeluar mengeluarkan produk dengan tahap keratin yang selamat.

Namun, masalahnya adalah rawatan salun yang mencampurkan produk keratin dengan lebih banyak formaldehid. Pastikan anda tahu bahan apa yang akan disapu pada rambut anda.

Recent Posts