5 Cara Menghilangkan Noda pada Muka Semalaman

Bangun dengan wajah yang patah, alias penuh jerawat, pastinya boleh merosakkan mood sepanjang hari. Terutama ketika anda mahu keluar dari rumah. Jadi, apa cara untuk menghilangkan jerawat pada wajah semalaman?

Cara menghilangkan jerawat pada wajah semalaman

Jerawat atau jerawat adalah jerawat yang dicirikan oleh nodul kecil, biasanya hampir tidak kelihatan. Walau bagaimanapun, jerawat jenis ini terasa sukar disentuh.

Walaupun hampir tidak dapat dilihat, pelarian pasti mengganggu keyakinan sesetengah orang. Itulah sebabnya, terdapat beberapa cara untuk menghilangkan jerawat di wajah anda semalaman.

Berikut adalah beberapa petua untuk mengatasi jerawat agar tidak mengganggu penampilan anda.

1. Menggunakan ketulan ais

Salah satu cara semula jadi untuk menghilangkan jerawat di wajah dengan cepat adalah dengan menggunakan ketulan ais untuk wajah. Selain menyegarkan minuman anda, ketulan ais juga dapat dijadikan alternatif untuk merawat jerawat pasir.

Dilaporkan dari Klinik ClevelandPenggunaan ketulan ais dapat membantu merawat jerawat, terutama yang berwarna merah dan bengkak. Ini kerana kesan sejuk dari ais dapat melegakan keradangan buat sementara waktu walaupun kesannya cepat hilang.

Walaupun begitu, tidak ada salahnya untuk mencuba ais batu sebagai cara menghilangkan jerawat dengan cepat. Ada juga cara untuk menghilangkan jerawat pada wajah semalaman dengan ketulan ais, seperti berikut.

 • Balut ketulan ais dalam kain tipis atau gunakan kompres sejuk.
 • Pegang kain pada jerawat selama satu minit.
 • Lakukan 1-2 kali sehari selepas membersihkan wajah.

Perlu diingat bahawa ketulan ais tidak perlu menghilangkan jerawat semalaman. Walau bagaimanapun, kaedah ini sekurang-kurangnya dapat membantu mengurangkan keradangan pada kulit wajah dengan cepat.

2. Pakai minyak pokok teh

Selain ketulan ais, cara lain untuk menghilangkan jerawat di wajah adalah dengan menggunakan minyak pokok teh. Minyak jenis ini telah lama digunakan untuk merawat pelbagai jenis jerawat, mulai dari ringan hingga parah.

Nah, penyelidikan yang diterbitkan di Jurnal Dermatologi Australasian mendedahkan bahawa sedikit minyak pokok teh dapat melawan jerawat. Malangnya, kaedah ini hanya berlaku untuk mereka yang tidak mempunyai reaksi alergi terhadap minyak ini.

Bila minyak pokok teh yang disapukan pada wajah dengan jerawat mencetuskan alahan, tentu ini boleh menyebabkan masalah kulit baru. Oleh itu, selalu menguji bahan semula jadi pada kulit tangan dengan ujian kulit alergi sebelum menggunakannya pada wajah.

3. Mengamalkan teh hijau

Bukan rahsia lagi bahawa minum teh hijau menawarkan pelbagai manfaat kesihatan. Namun, tahukah anda bahawa menggunakan teh hijau secara langsung juga dapat dijadikan cara untuk menghilangkan jerawat dengan cepat?

Berkat flavonoid dan tanin di dalamnya, teh hijau dipercayai dapat membantu melawan keradangan dan bakteria penyebab jerawat. Ini juga telah dibuktikan melalui penyelidikan yang diterbitkan di Jurnal dermatologi penyiasatan .

Penyelidik melaporkan bahawa teh hijau tinggi antioksidan epigallocatechin-3-gallate (EGCG). Jenis antioksidan ini sebenarnya dapat membantu merawat masalah jerawat, termasuk jerawat dengan:

 • melawan keradangan,
 • mengurangkan pengeluaran sebum, juga
 • menghalang pertumbuhan bakteria penyebab jerawat P. acnes ).

Berita baiknya ialah terdapat banyak teh hijau yang diproses untuk jerawat dengan menerapkannya ke wajah. Malah, anda juga boleh membuat teh hijau di rumah dengan mudah.

4. Buat topeng madu

Selain digunakan sebagai pemanis alami, madu, yang kaya dengan khasiat, juga dapat disertakan dalam satu cara untuk menghilangkan jerawat di wajah semalaman.

Madu adalah bahan semula jadi yang dihasilkan oleh aktiviti enzim, bahan tumbuhan, dan bakteria hidup. Ketiganya bersatu dan menghasilkan proses yang unik, yang menjadikan madu sangat berguna, terutama untuk memerangi jerawat.

Ini mungkin kerana madu, terutama madu mentah, membantu menyeimbangkan bakteria pada kulit. Salah satu jenis madu mentah yang sering digunakan dalam penawar jerawat semula jadi adalah madu manuka.

Anda boleh memproses madu menjadi topeng yang bermanfaat untuk wajah yang patah. Beberapa langkah untuk membuat topeng dari madu yang diproses untuk jerawat adalah:

 • campurkan madu dengan kayu manis,
 • panaskan campuran dalam ketuhar gelombang mikro,
 • sapukan pada kulit,
 • biarkan selama 8-10 minit, dan
 • Bilas muka dengan air suam dan keringkan kulit.

Sekiranya anda alah kepada madu atau kayu manis, elakkan menggunakan kedua-duanya untuk mengelakkan reaksi alahan daripada berlaku. Sekiranya tidak pasti, pastikan anda melakukannya ujian tampalan (ujian tampalan) pada madu dan bahan-bahan lain yang akan digunakan.

5. Melembapkan wajah dengan lidah buaya

Aloe vera adalah tanaman lezat (batang dan daun tebal) yang telah lama menjadi ubat jerawat semula jadi. Sebenarnya, tanaman hijau ini dikatakan boleh digunakan sebagai kaedah menghilangkan jerawat pada wajah semalaman.

Kandungan gel yang jelas pada daun lidah buaya adalah jawapan kepada penemuan ini. Banyak kajian menunjukkan bahawa gel lidah buaya dapat meningkatkan keberkesanan ubat pencegah jerawat.

Salah satu kajian ini berasal Jurnal Rawatan Dermatologi . Kajian ini membandingkan dua keadaan, satu menggunakan tretinoin tropika dan gel lidah buaya, sementara yang lain menggunakan tretinoin dan plasebo.

Akibatnya, kumpulan yang menggunakan tretinoin dan lidah buaya mempunyai jerawat merah yang lebih sedikit. Walaupun tidak menghilangkan jerawat semalaman, sekurang-kurangnya lidah buaya dapat melegakan keradangan dengan cepat.

Yang benar adalah, tidak ada cara untuk menghilangkan jerawat pada wajah semalaman. Walau bagaimanapun, anda masih boleh mencuba pelbagai langkah di atas untuk melegakan keadaan yang anda alami, sepanjang anda berjumpa doktor.

Recent Posts