Topeng Kopi Menjadikan Kulit Cerah, Bagaimana Membuatnya?

Tidak hanya digunakan sebagai minuman untuk melambatkan mengantuk, kopi juga dapat digunakan sebagai topeng untuk kulit, terutama wajah. Ini kerana topeng kopi mempunyai pelbagai fungsi untuk kulit wajah dalam rangkaian produk penjagaan kulit yang sangat disesalkan.

Apa faedah topeng kopi untuk kulit?

Sebilangan besar kelebihan kopi untuk kulit berasal dari kandungan antioksidannya yang tinggi. Menurut American Chemical Society, kopi bahkan merupakan salah satu sumber antioksidan terbaik selain teh hijau, yang sudah terkenal dengan antioksidannya.

Apabila digunakan pada kulit, antioksidan dan nutrien yang terdapat dalam kopi berfungsi secara langsung pada sel kulit. Inilah yang akan memaparkan siri faedah berikut.

1. Mencerahkan kulit

Penggunaan topeng kopi secara tidak langsung dapat membantu mencerahkan kulit. Ini kerana butiran kopi berfungsi sebagai gosok yang mengelupas dengan membuang sel kulit mati dan membuka liang pori yang tersumbat.

Kandungan asid dalam kopi juga dapat membantu menghilangkan lapisan kulit mati lebih jauh, seperti pengelupasan kimia. Di samping itu, urut kulit yang anda lakukan semasa menggunakan gosok Kopi juga memudahkan aliran darah ke tisu kulit.

Wajah yang bersih dari sel kulit mati dan aliran darah yang lancar akan mengurangkan penampilan garis-garis halus dan menjadikan wajah kelihatan cerah dan berseri. Sudah tentu, kesan ini tidak dapat diperoleh dengan serta-merta, tetapi memerlukan penggunaan biasa.

2. Mengurangkan risiko barah kulit

Menurut hasil kajian dalam jurnal Prosiding Akademi Sains Nasional, kopi juga berguna untuk mengurangkan risiko barah kulit. Keuntungan ini berasal dari penggunaan produk pelindung matahari yang mengandungi kafein secara berkala.

Erikka Loftfield, salah seorang penyelidik dari Yale School of Public Health, AS, juga mengatakan perkara yang sama. Kopi dapat mengurangkan kesan pendedahan cahaya matahari dan sinar UV pada kulit sehingga risiko barah kulit agak rendah.

Topeng kopi boleh membantu mengurangkan risiko barah kulit. Namun, penting untuk diingat bahawa tidak ada cara yang lebih baik untuk melindungi kulit anda dari kesan berbahaya dari sinar matahari daripada menggunakan pelindung matahari.

3. Memudarkan selulit

Selulit adalah daging yang kenyal dan kenyal pada kulit paha, pinggul, punggung, atau perut yang terbentuk oleh simpanan lemak. Mengelupas dengan topeng kopi dianggap dapat membantu menyamarkan selulit dengan beberapa cara.

Pertama, kandungan kafein dalam kopi dipercayai dapat melebarkan saluran darah sehingga mengurangkan penampilan selulit. Kedua, kopi juga kaya dengan antioksidan yang dapat membantu memperbaiki tekstur kulit agar lebih sihat.

Ini juga disokong oleh penyelidikan yang diterbitkan Jurnal Kosmetologi. Dalam kajian tersebut, didapati bahawa krim pembuangan selulit yang mengandungi kafein mampu mengurangkan selulit sebanyak 17 peratus dari diameter sel lemak.

Sementara itu, krim serupa mengandungi siloxametriol alginat kafein (SAC) menunjukkan penurunan penampilan selulit hingga 26 persen.

4. Menghilangkan mata panda

Apabila disapu pada kulit, kafein dapat menghilangkan kantong mata, alias mata panda. Ini mungkin kerana kafein dapat menyekat saluran darah di bawah kulit sehingga "bengkak" di bawah mata perlahan-lahan mereda.

Kafein dari topeng kopi mungkin tidak dapat menghilangkan mata panda sepenuhnya kerana keturunan. Walau bagaimanapun, ini sekurang-kurangnya akan membantu mengurangkan bengkak dan mengurangkan pembekuan darah di bawah mata yang menyebabkan mata panda.

Cara membuat topeng kopi untuk badan dan wajah

Kandungan kafein yang tinggi dalam topeng kopi berperanan besar dalam menentukan manfaatnya untuk kulit. Oleh itu, sebelum membuat topeng kopi semula jadi di rumah, pastikan anda menggunakan kopi segar, bukan celup atau sachet kopi segera.

Pilih juga jenis kopi robusta kerana kandungan kafein adalah dua kali ganda daripada kopi Arabica. Di samping itu, anda juga boleh menambahkan bahan semula jadi terbaik untuk kulit seperti minyak, madu, buah-buahan, dan sebagainya.

Inilah cara membuat dan menggunakan topeng muka semula jadi dari kopi dengan betul.

1. Topeng kopi dan minyak sayuran

Topeng ini sesuai untuk mereka yang mempunyai kulit kering. Kopi dapat membersihkan wajah anda, sementara minyak sayuran seperti minyak zaitun atau minyak kelapa akan menjadikan wajah anda lebih lembap.

Bahan-bahan:

 • 1 cawan kecil digiling kopi kasar
 • 1 cawan minyak kelapa atau minyak zaitun

Bagaimana cara untuk membuat:

 1. Campurkan semua bahan dalam mangkuk. Sekiranya anda menggunakan minyak kelapa, anda boleh mencairkan minyak ketuhar gelombang mikro pertama selama 20 saat.
 2. Campurkan semua bahan ke dalam adunan kasar.
 3. Setelah bahan topeng dicampur dengan baik, anda boleh segera menggunakan topeng dengan berus atau tangan.
 4. Sapukan topeng kopi secara merata ke seluruh badan anda, termasuk kawasan muka dan selulit, mengurut dengan gerakan bulat.
 5. Biarkan selama beberapa minit, kemudian bilas dengan air suam.
 6. Ulangi sekurang-kurangnya dua kali seminggu.

2. Topeng kopi dan yogurt

Campuran kopi dan yogurt membantu mencerahkan kulit, menjadikan kulit lebih kenyal, dan melawan masalah kulit yang disebabkan oleh keradangan dan penuaan pramatang.

Bahan-bahan:

 • 2 sudu besar serbuk kopi tanah
 • 1 sudu besar yogurt biasa

Bagaimana cara untuk membuat:

 1. Satukan semua bahan dalam mangkuk, kemudian gaul rata.
 2. Sapukan topeng secara merata pada kulit wajah dan leher anda.
 3. Urut perlahan-lahan kawasan tersebut dan biarkan selama beberapa minit.
 4. Bilas bersih dengan air suam.
 5. Gunakan sekurang-kurangnya dua kali seminggu.

3. Topeng garam kopi dan laut

Topeng semula jadi ini sesuai untuk pemilik kulit berminyak. Ini kerana garam laut membantu mengawal pengeluaran minyak berlebihan dan menjaga kulit lembap tanpa menambahkan lebih banyak minyak ke permukaan kulit.

Bahan-bahan:

 • 1 cawan garam laut (garam laut) atau garam Epsom
 • 2 sudu besar serbuk kopi tanah
 • cawan minyak kelapa asli, tetapi gantikan dengan yogurt jika kulit anda sangat berminyak

Bagaimana cara untuk membuat:

 1. Satukan semua bahan dalam mangkuk, kemudian gaul rata.
 2. Sapukan topeng kopi secara merata ke seluruh badan sambil mengurut dengan gerakan bulat.
 3. Lakukan urutan lebih lama pada kawasan kasar dan kering seperti siku dan lutut.
 4. Diamkan selama beberapa minit kemudian bilas hingga bersih.

Perkara yang perlu dipertimbangkan sebelum memakai topeng kopi

Kopi mempunyai banyak faedah untuk kulit anda. Namun, ingat bahawa kopi bukan satu-satunya ramuan penjagaan kulit, atau yang terbaik. Terdapat banyak pilihan lain yang berkesan untuk membantu merawat kulit anda.

Setiap produk penjagaan kulit semula jadi memerlukan masa untuk bekerja. Jadi, anda perlu memakai topeng kopi dengan cara yang betul dan melakukannya dengan kerap untuk mendapatkan hasilnya.

Juga penting untuk mengetahui bahawa bahan semula jadi tidak selalu selamat bagi sesetengah orang. Sekiranya anda mempunyai kulit sensitif, jangan sekali-kali mencuba penjagaan kulit yang cuai walaupun rawatan yang anda lakukan menggunakan bahan semula jadi.

Jangan menggosok kulit anda terlalu keras, tidak kira apa jenis kulit anda. Tabiat ini sebenarnya boleh merengsakan kulit. Berunding dengan pakar dermatologi adalah penyelesaian terbaik untuk mengatasi pelbagai masalah kulit yang anda alami.

Recent Posts