Terdapat benjolan di faraj, inilah kaedah yang kuat untuk mengubatinya

Mengalami benjolan di dalam vagina pasti akan membuat wanita panik dan risau. Benjolan ini, juga disebut sista, umumnya dipenuhi dengan cecair, udara, dan bahan lain. Bahkan sebilangan benjolan sangat kecil sehingga tidak dapat dilihat dengan mata kasar. Umumnya keadaan ini tidak berbahaya atau menyakitkan. Walau bagaimanapun, keadaan ini mesti diatasi dengan betul. Apakah cara yang tepat untuk merawat benjolan di faraj?

Berbagai jenis ketulan di faraj

Sebelum mengetahui rawatan dan ubat benjolan faraj yang betul, pertama anda perlu mengetahui jenisnya. Berikut adalah jenis benjolan atau sista faraj yang paling biasa, iaitu:

1. Kista inklusi (Kista vagina)

Sumber: Glowm

Sista kemasukan

Kista ini adalah salah satu jenis sista vagina yang paling biasa. Biasanya sangat kecil dan terletak di bahagian belakang, tepat di bawah dinding faraj.

2. Kista kelenjar Bartholin

Sumber: Mayo Clinic

Kista Bartholin

Kista berisi cecair yang terbentuk di kelenjar Bartholin. Kelenjar ini berada di kedua-dua belah faraj dan bertanggungjawab melincirkan bibir faraj (labia). Kadang kala, pembukaan kelenjar tersumbat sehingga cecair yang seharusnya dikeluarkan kembali ke kelenjar.

Akibatnya terdapat penumpukan cecair yang menyebabkan pembengkakan. Secara amnya keadaan ini tidak menimbulkan kesakitan. Namun, jika cairan di kista Bartholin menjadi terinfeksi dan meradang, kumpulan nanah akan terbentuk di dalamnya, yang boleh menyakitkan.

3. Kista saluran Gartner

Sumber: Obgynkey

Kista saluran Gartner

Kista jenis ini biasanya berkembang di kawasan saluran Gartner (dinding vagina). Saluran ini aktif semasa janin sedang berkembang tetapi biasanya hilang selepas kelahiran. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes beberapa saluran ini berisi cecair yang akhirnya berkembang menjadi sista.

4. Kista Mulleria

Sumber: Glowm

Kista Müllerian

Ini adalah jenis sista vagina yang biasa terbentuk dari struktur yang ditinggalkan ketika bayi berkembang. Kista ini boleh tumbuh di mana sahaja di dinding faraj dan sering mengandungi lendir.

Cara merawat benjolan di faraj

Memberi ubat untuk ketulan di faraj disesuaikan dengan jenis dan penyebab pembentukan sista. Secara amnya, benjolan faraj atau sista tidak memerlukan rawatan dan akan hilang sendiri.

Walau bagaimanapun, ubat-ubatan dan rawatan lain dapat digunakan untuk membantu mempercepat dan menghilangkan kista yang cenderung berbahaya. Ubat berikut dan rawatan lain boleh digunakan untuk merawat benjolan di dalam faraj, iaitu:

1. Antibiotik

Doktor akan menetapkan antibiotik sekiranya setelah diperiksa ternyata kista di faraj anda dijangkiti. Doktor juga akan menetapkan antibiotik sekiranya anda dikesan mempunyai jangkitan kelamin. Walau bagaimanapun, jika pengumpulan nanah di benjolan telah dikeringkan melalui prosedur lain, doktor tidak akan memberi anda antibiotik.

2. Mandi air suam

Anda boleh merawat benjolan di faraj dengan merendam dalam air suam. Lakukan ini dua hingga tiga kali sehari selama empat hari. Biasanya, kista akan mengecut dan cecair di dalamnya akan pecah dengan sendirinya.

3. Pembedahan saliran

Prosedur pembedahan dilakukan untuk menguras kista jika dijangkiti atau sangat besar. Prosedur saliran sista boleh dilakukan dengan menggunakan anestesia tempatan atau ubat pelali.

Dalam prosedur ini doktor membuat sayatan kecil di kista untuk membiarkan cecair di dalamnya kering dan kering. Kemudian doktor juga akan meletakkan tiub getah kecil atau kateter pada sayatan. Kateter akan digunakan selama enam minggu untuk memastikan sayatan tetap terbuka sehingga kista dapat mengalir sepenuhnya.

4. Marsupialisasi

Dipetik dari Mayo Clinic, prosedur ini digunakan untuk merawat kista yang berulang dan kehadirannya mengganggu aktiviti harian. Doktor biasanya akan meletakkan jahitan di sisi sayatan saliran untuk membuat bukaan tetap sepanjang 6 milimeter. Kateter juga akan dimasukkan untuk meningkatkan proses penyaliran selama beberapa hari selepas prosedur untuk membantu mencegah berulang.

Sebagai tambahan kepada ubat di atas, cuba elakkan pakaian dalam yang terlalu ketat yang boleh merobek vulva (bahagian luar vagina). Anda juga harus memakai seluar dalam yang diperbuat daripada bahan semula jadi seperti kapas agar alat kelamin anda tetap sejuk dan kering.

Recent Posts