8 Bahan Tambahan Makanan dan Kesannya terhadap Kesihatan

Makanan yang dibungkus dan hidangan makanan segera biasanya bergantung pada pelbagai bahan tambahan untuk meningkatkan rasa dan penampilan mereka, serta memanjangkan jangka hayatnya di kedai. Walaupun begitu, pelbagai bahan tambahan ini boleh membahayakan kesihatan jika dikonsumsi secara berlebihan. Berikut adalah bahan tambahan makanan yang paling biasa digunakan, bersama dengan risiko yang mungkin timbul.

Apa bahan tambahan makanan yang paling biasa, dan apakah kesan kesihatannya?

1. MSG

MSG (monosodium glutamat) aka mecin adalah bahan tambahan yang digunakan sebagai agen perasa makanan. Tidak hanya terhad kepada makanan bungkus dan makanan segera, masakan rumah juga sering ditambah untuk menjadikannya lebih sedap.

Kesan MSG terhadap kesihatan masih menjadi topik perbahasan yang hangat. Beberapa pakar berpendapat bahawa mesin boleh menyebabkan masalah pada saraf dan otak berfungsi sehingga membuat anda "lambat". Makan terlalu banyak mecin juga sangat disyaki menjadi penyebab sakit kepala dan loya anda yang kerap, sebagai gejala Sindrom Restoran Cina. Sementara itu, sejumlah kajian lain tidak menemui kaitan khusus antara penggunaan MSG dan masalah kesihatan.

Walaupun terdapat kontroversi mengenai bahaya MSG, FDA telah menyatakan MSG sebagai makanan tambahan yang selamat. Keputusan FDA ini juga disetujui oleh Organisasi Kesehatan Dunia (WHO), Organisasi Makanan dan Pertanian (FAO), dan Kementerian Kesehatan Indonesia.

2. Pewarna buatan

Pewarna buatan adalah bahan tambahan makanan yang digunakan untuk meningkatkan penampilan. Makanan yang berwarna cerah dan segar akan menarik minat orang ramai untuk membeli. Walau bagaimanapun, tidak semua pewarna makanan selamat digunakan. Beberapa kajian menunjukkan bahawa pewarna tiruan dapat meningkatkan kecenderungan kanak-kanak mengalami alergi dan hiperaktif pada kanak-kanak dengan ADHD.

Bukan itu sahaja. Beberapa pewarna makanan buatan sangat disyaki menyebabkan barah, seperti berlian biru (Biru 1), allura red aka Red 40, dan pewarna karamel.

Merah 3, atau dikenali sebagai eritrosin, terbukti meningkatkan risiko tumor tiroid. Walaupun hanya terhad pada kajian haiwan, para penyelidik percaya bahawa kesannya mungkin sama jika dimakan oleh manusia.

Adalah idea yang baik untuk memilih makanan tanpa pewarna buatan, atau menggunakan pewarna dari bahan semula jadi (seperti daun suji untuk hijau) untuk mengelakkan risiko munculnya penyakit.

3. Natrium nitrit

Natrium nitrit adalah pengawet dalam daging yang diproses yang digunakan untuk mencegah pertumbuhan bakteria. Selain itu, bahan tambahan dalam makanan ini juga menambah rasa masin dan menjadikan daging dalam tin kelihatan merah jambu kemerahan seperti daging segar.

Malangnya, jika terkena haba yang cukup tinggi, bahan ini dapat mengubah bentuknya menjadi nitrosamin. Nitrosamin dikenal sebagai bahan yang menyebabkan barah usus besar, barah payudara, barah pundi kencing, dan barah perut. Untuk itu, cubalah makan dan memproses daging segar sendiri untuk mengurangkan risiko barah.

4. Sirap jagung fruktosa tinggi

Sirap jagung fruktosa adalah pemanis buatan yang sering dijumpai dalam soda, jus, gula-gula, bijirin, dan pelbagai makanan ringan. Satu kajian membuktikan ramuan ini dapat meningkatkan risiko kegemukan dan diabetes jika sering dikonsumsi dalam jumlah yang berlebihan.

Selain itu, zat yang satu ini juga dapat mencetuskan keradangan pada sel yang boleh menyebabkan pelbagai penyakit serius seperti penyakit jantung dan barah. Penyelidikan juga membuktikan bahawa pemanis ini tidak mengandungi vitamin dan mineral yang diperlukan oleh tubuh.

Sebaliknya, pilih makanan dan minuman tanpa tambahan gula tiruan. Anda boleh menambah madu mentah sebagai pengganti gula yang lebih sihat.

5. Pemanis buatan

Pemanis buatan seperti aspartam, sakarin, dan lain-lain banyak digunakan dalam makanan dan minuman manis rendah kalori.

Penyelidikan menunjukkan bahawa pemanis buatan dapat membantu menurunkan berat badan dan membantu menguruskan kadar gula darah dalam badan. Walaupun biasa digunakan sebagai pengganti gula pasir yang lebih sihat, penggunaan pemanis tiruan yang berlebihan juga tidak semestinya baik untuk kesihatan.

Untuk mengelakkan risiko masalah, para pakar mengesyorkan agar pemanis buatan dimakan secara sederhana.

6. Natrium benzoat

Natrium benzoat adalah bahan tambahan dalam makanan berasid dan minuman ringan. FDA, agensi keselamatan makanan dan ubat Amerika Syarikat, telah menyatakan natrium benzoat selamat untuk dimakan.

Walaupun begitu, beberapa kajian menunjukkan bahawa gabungan natrium benzoat dan pewarna makanan dapat meningkatkan kecenderungan hiperaktif pada kanak-kanak. Selain itu, natrium benzoat yang digabungkan dengan vitamin C juga dapat berubah menjadi benzena, bahan yang dapat meningkatkan risiko barah.

Jadi, ada baiknya berhati-hati sebelum membeli. Elakkan makanan dan minuman yang mengandungi asid benzoat, natrium benzoat, benzena, atau benzoat bersama dengan vitamin C seperti asid sitrik atau asid askorbik.

7. Perasa buatan

Sebilangan minuman dan makanan yang dibungkus dengan rasa "rasa sebenar" kadang-kadang mendapat citarasa mereka dengan bantuan rasa buatan.

Kajian haiwan mendapati bukti bahawa perasa tiruan ini mempunyai beberapa kesan negatif terhadap kesihatan jika dikonsumsi secara berlebihan.

Satu kajian yang dipetik dari Healthline menyatakan bahawa pengeluaran sel darah merah pada tikus berkurang setelah diberi perisa tiruan selama tujuh hari berturut-turut.

Di samping itu, perasa tiruan tertentu seperti coklat dan strawberi mempunyai kesan toksik pada sel sumsum tulang. Sementara rasa anggur, plum, dan jeruk dapat menghambat pembelahan sel dan mempunyai kesan toksik pada sumsum tulang. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut diperlukan untuk melihat kesannya pada manusia.

Jadi, ada baiknya membatasi pengambilan makanan dengan perisa tiruan. Cuba beli makanan atau minuman yang diformulasikan menggunakan bahan semula jadi untuk dapat menikmati rasa yang asli.

8. Lemak trans

Lemak trans (lemak trans) adalah minyak sayuran terhidrogenasi yang biasanya terdapat dalam marjerin, biskut, popcorn, makanan goreng, hingga krimer.

Pelbagai kajian membuktikan bahawa lemak trans dapat meningkatkan kolesterol LDL buruk yang secara beransur-ansur meningkatkan risiko penyakit jantung.

Atas sebab ini, lebih baik membatasi pengambilan makanan yang mengandungi lemak trans. Di samping itu, gunakan minyak sayur jenis lain yang lebih selamat untuk memasak seperti minyak zaitun, minyak canola, dan minyak biji bunga matahari.

Hadkan pengambilan makanan yang mengandungi bahan tambahan

Sebagai tambahan kepada lapan jenis bahan tambahan di atas, sebenarnya terdapat banyak lagi bahan kimia yang ditambahkan ke makanan segera. Semakin banyak bahagian yang anda makan dan pelbagai jenis, semakin tinggi risiko untuk kesihatan.

Oleh itu, lebih baik membatasi penggunaan makanan yang diproses dan dibungkus yang mengandungi banyak bahan tambahan. Dapatkannya dengan memasak sendiri menggunakan bahan semula jadi segar. Untuk menguatkan rasa, anda boleh menggunakan pelbagai rempah dan bukannya menggunakan garam atau MSG.

Recent Posts