Sakit Punggung Tengah, Sebab Ini dan Cara Mengatasinya

Sebilangan besar orang sering mengadu sakit belakang di sebelah kanan, kiri, atau bawah berhampiran pinggang. Keluhan sakit di bahagian punggung tengah agak jarang berlaku kerana tepatnya bahagian atas dan bawah yang lebih kerap digunakan sebagai fokus untuk berat badan. Tetapi sebenarnya, tidak sedikit juga yang mengalami sakit belakang tepat di tengah tulang belakang. Jadi, apa penyebabnya?

Untuk memastikan semua aktiviti berjalan dengan lancar, jangan lupa periksa cara merawat sakit belakang yang boleh anda cuba di rumah.

Punca sakit belakang tengah

Berikut adalah beberapa faktor yang mempengaruhi penampilan kesakitan di tulang belakang tengah, seperti yang dilaporkan oleh Medical News Today:

1. Umur

Semakin tua anda, semakin terdedah kepada sakit belakang. Itulah sebabnya aduan sakit belakang di bahagian tengah punggung cenderung lebih kerap dialami oleh orang yang berumur 30-60 tahun.

Peningkatan risiko ini dipengaruhi oleh proses penuaan, yang menyebabkan berkurangnya jisim otot, penipisan cecair pada sendi tulang belakang, dan penurunan kepadatan tulang.

2. Masalah tulang atau sendi

Masalah dengan tulang dan / atau sendi di kawasan belakang seperti arthritis (artritis) atau osteoporosis (kehilangan tulang) boleh mencetuskan rasa sakit di bahagian tengah tulang belakang.

Selain daripada artritis, osteoartritis (OA) adalah keradangan sendi yang menyebabkan kesakitan di bahagian belakang belakang. Gejala OA menyebabkan hujung tulang menggosok antara satu sama lain, menyebabkan rasa sakit, bengkak, dan kekakuan.

Ankylosing spondylitis juga merupakan sejenis artritis yang mempengaruhi tulang belakang. Gejala termasuk sakit dan kekejangan di bahagian belakang belakang. Lama kelamaan, penyakit ini menyebabkan tulang belakang menyatu, yang boleh mempengaruhi postur dan mobiliti.

3. Gaya Hidup

Sebilangan besar penyebab sakit belakang adalah disebabkan oleh postur badan yang lemah.

Postur bengkok boleh menyebabkan otot punggung, terutama otot fleksor dan ekstensor, meregang kerana mereka harus bekerja lebih keras untuk menstabilkan kedudukan pangkal leher dan bahu sehingga mereka sejajar dengan punggung.

Kesakitan juga boleh timbul dari kebiasaan anda mengangkat benda berat dengan cara yang tidak baik. Mengangkat benda berat berulang kali dengan postur yang tidak betul boleh menyebabkan otot dan ligamen di bahagian belakang meregang atau terkoyak.

Selain itu, risiko kesakitan boleh menjadi lebih tinggi jika anda mempunyai tabiat merokok yang aktif. Merokok menjadikan anda lebih mudah mengalami kesakitan kerana kekurangan nutrien ke tulang belakang.

Begitu juga dengan kegemukan. Semakin berat badan anda, semakin terasa sakit pada tulang, otot, dan struktur di bahagian belakang yang dapat dirasakan.

4. Sebab-sebab lain

Kemunculan rasa sakit di tulang punggung tengah dapat dipicu oleh kecederaan fizikal yang mengakibatkan patah tulang. Fraktur atau patah tulang boleh berlaku di mana-mana vertebra di punggung tengah akibat kecederaan sukan, kemalangan kereta, atau jatuh.

Gejala termasuk kesakitan teruk yang semakin teruk dengan setiap pergerakan. Sekiranya kecederaan itu mempengaruhi saraf tunjang, rasa sakit boleh menyebabkan kesemutan, mati rasa, dan inkontinensia. Patah tulang memerlukan rawatan perubatan segera.

Selain itu, cakera herniated juga boleh mencetuskan sakit di bahagian belakang belakang. Cakera terletak di antara vertebra, masing-masing diisi dengan cecair untuk bertindak sebagai bantal penyerap kejutan. Pelapik berisi cecair boleh pecah atau menonjol. Ini dikenali sebagai cakera herniated. Cakera yang terlantar atau pecah dapat memberi tekanan pada saraf sekitarnya.

Cara merawat sakit belakang belakang

Sebelum berjumpa doktor, mungkin anda boleh melakukan beberapa cara untuk mengatasi masalah ini di rumah.

1. Kompres panas dan sejuk

Kompres panas dan sejuk di kawasan yang menyakitkan adalah kaedah yang berkesan untuk merawat keadaan ini. Anda boleh memampatkan bahagian belakang tengah anda dengan ketulan ais yang ditutup dengan kain.

Kemudian, setelah beberapa minit letakkan kompres hangat di kawasan yang sama. Jangan lupa untuk berehat sekurang-kurangnya 20 minit untuk berehat di kawasan yang menyakitkan.

2. Mengambil dadah

Sekiranya teknik kompres tidak berfungsi, anda mungkin ingin mengambil ubat penahan sakit, seperti ibuprofen atau naproxen. Kaedah ini dipercayai dapat mengatasi rasa sakit dan bengkak, terutama sakit di bahagian belakang belakang.

Sementara itu, kes sakit belakang yang lebih teruk perlu dirawat dengan menggunakan ubat yang lebih kuat. Antaranya ialah opioid dan antidepresan yang dapat mengawal kesakitan.

3. Memperbaiki postur

Salah satu penyebab sakit punggung tengah anda adalah postur tubuh yang salah. Oleh itu, mulailah memperbaiki kedudukan badan ketika duduk atau berjalan dengan:

  • Berdiri tegak dengan bahu lurus.
  • Tidak bengkok.
  • Sekiranya anda kerap duduk, cuba luangkan masa beberapa minit untuk berdiri.
  • Menyesuaikan ketinggian kerusi dan komputer, serta kedudukan papan kekunci dan tetikus.

4. Sukan

Nampaknya, melakukan aktiviti fizikal juga dapat mengatasi sakit punggung tengah, kamu tahu! Namun, tentu saja, tidak semua jenis latihan selamat dan berkesan untuk menghilangkan rasa sakit di kawasan ini.

Beberapa jenis latihan yang boleh anda lakukan untuk mengatasi keadaan ini adalah yoga untuk sakit belakang, berenang, dan juga berjalan kaki.

Sekiranya anda masih merasa kekurangan, cubalah lakukan jambatan dan papan untuk melatih otot perut dan belakang.

5. Periksa dengan doktor

Sekiranya anda masih merasa sakit selama 72 jam berikutnya, anda harus berjumpa dengan doktor anda mengenai keadaan ini. Biasanya, mereka akan memberikan beberapa pilihan untuk menghilangkan rasa sakit, termasuk:

  • Terapi fizikal seperti urut dan aktiviti fizikal.
  • Dia diberi ubat penahan sakit, penghilang sakit otot, dan suntikan steroid.
  • Pembedahan dilakukan dengan melihat penyebabnya terlebih dahulu, seperti discektomi, laminotomi, atau pembedahan tulang belakang.

sekarang, setelah menghadapi sakit belakang, tentu anda tidak mahu mengalaminya lagi? Berikut adalah beberapa cara untuk mengelakkan timbulnya rasa sakit di kawasan yang sama.

Cara mencegah sakit belakang di bahagian tengah

Bukan hanya melegakan dan merawat, anda juga harus mengambil langkah berjaga-jaga untuk mengurangkan sakit tulang ini daripada berulang. Berikut adalah beberapa petua yang boleh anda lakukan:

1. Mengekalkan berat badan

Salah satu penyebab sakit punggung tengah adalah kegemukan. Ini disebabkan oleh tekanan berlebihan pada tulang belakang anda. sekarang, untuk mengelakkan perkara ini berlaku tentunya anda harus mengekalkan berat badan yang ideal dan mengelakkan kesakitan.

2. Angkat benda berat dengan berhati-hati

Selain dari kegemukan, sakit belakang juga disebabkan oleh berat badan yang terlalu tinggi dan kadang kala tidak melakukannya dengan berhati-hati. Oleh itu, cubalah berhati-hati mengangkat objek berat dengan menjaga punggung lurus dan bersandar di lutut untuk mengelakkan sakit belakang.

3. Menukar kedudukan tidur

Bukan hanya ketika berjalan atau duduk, posisi tidur juga boleh mempengaruhi sakit belakang.

Sekiranya anda tidur di punggung, anda boleh meluruskan tulang belakang dan menimbulkan rasa sakit atau sakit di tulang belakang tengah anda. Baiklah, cubalah mengubah posisi tidur anda untuk dimiringkan dengan meletakkan guling atau bantal di antara lutut anda.

Setelah mengetahui beberapa kaedah untuk mengatasi dan mencegah sakit belakang belakang, cubalah mempraktikkannya. Sekiranya kesakitan tidak hilang, berjumpa dengan doktor anda untuk rawatan selanjutnya.

Recent Posts