4 Cara Mengecilkan Betis Secara Semulajadi dan Selamat

Bukan hanya perut buncit, saiz betis yang besar sering menjadikan anda kurang yakin di hadapan banyak orang. Terutama bagi wanita yang suka memakai seluar pendek atau skirt pendek, betis besar tentunya penampilannya sangat mengganggu. Jadi, adakah cara untuk mengecutkan anak lembu yang cepat tetapi juga selamat untuk kesihatan? Tenang, jawapannya ada dalam ulasan berikut.

Cara mengecilkan anak lembu dengan cepat dan selamat

Betis dan paha terdiri daripada lemak otot dan subkutan, yang merupakan jenis lemak yang terletak tepat di bawah kulit. Apabila otot betis ini berkontrak alias mengetatkan, ditambah sejumlah besar lemak subkutan, maka kaki bawah anda akan kelihatan besar dan tebal.

Walaupun tidak membahayakan kesihatan, keadaan betis besar tentu saja membuat anda merasa yakin, bukan? Jangan risau, tidak mustahil mempunyai anak lembu yang kecil dan langsing!

Terdapat beberapa cara untuk mengurangkan anak lembu yang boleh anda lakukan mulai hari ini, termasuk:

1. Senaman aerobik

Cara paling penting untuk mengecilkan betis adalah dengan membakar lemak subkutan yang terkumpul di bawah kaki. Anda boleh membakar lemak tersebut melalui senaman aerobik.

Menurut American College of Sports Medicine, senaman aerobik yang dilakukan selama 30 minit setiap hari dapat membakar lemak di betis dengan cepat, anda tahu! Anda boleh memilih jenis senaman aerobik yang anda suka, dari berjalan pantas, berlari, berenang, atau berbasikal.

Untuk hasil maksimum, cubalah berbasikal secara berkala 5 kali seminggu. Berbasikal dapat membantu meningkatkan daya tahan otot pada betis, glutes, quad, dan hamstrings.

2. Meregangkan otot kaki

Cara mengecilkan betis bukan sahaja harus melakukan senaman yang berat, tetapi juga dapat direalisasikan dengan peregangan sederhana, anda tahu! Peregangan yang tertumpu pada kaki dapat mengetatkan otot paha hingga ke punggung tanpa menjadikannya besar.

Inilah peregangan kaki yang kuat untuk mengecilkan betis anda:

  • Berdiri tegak. Untuk keseimbangan yang lebih banyak, anda boleh meletakkan tangan di pinggul.
  • Letakkan kaki kanan anda di depan, sementara kaki kiri anda di belakang. Bengkokkan lutut kaki kanan anda sehingga membentuk sudut 90 darjah. Pastikan lutut kanan anda berserenjang dengan injap untuk mengelakkan kecederaan.
  • Tahan selama beberapa saat. Rasa berat badan anda menekan paha dan betis anda. Kemudian, kembali ke kedudukan permulaan.
  • Ulangi 10 kali. Sekiranya demikian, lakukan perkara yang sama di kaki kiri.

3. Perhatikan jenis makanan

Tubuh secara semula jadi akan menggunakan lemak berlebihan sebagai sumber tenaga. Apabila anda mengehadkan pengambilan lemak, tubuh akan membakar sisa lemak di dalam badan untuk menghasilkan tenaga, termasuk lemak di betis. Semakin banyak lemak pada anak lembu yang dibakar, semakin kecil ukuran betis anda.

Oleh itu, pilih makanan yang padat nutrien, rendah lemak, dan rendah kalori. Contohnya, dengan memakan lebih banyak sayur-sayuran, buah-buahan, kacang-kacangan, protein tanpa lemak, dan bijirin penuh. Elakkan makanan bergoreng, berminyak, atau tinggi gula seperti kue, pizza, atau kerepek yang boleh menggagalkan usaha anda.

4. Makan sedikit tetapi kerap

Tanpa menyedarinya, menyesuaikan diet anda boleh menjadi kaedah ampuh untuk mengecilkan anak lembu, anda tahu! Selain memperhatikan jenis makanan, menguruskan bahagian dan waktu makan juga mempengaruhi kejayaan usaha anda untuk mengecilkan anak lembu.

Secara beransur-ansur, kurangkan bahagian makanan anda dan makan dengan perlahan atau tidak tergesa-gesa. Di samping itu, anda boleh dan digalakkan untuk menikmati makanan ringan setiap 3-4 jam selepas makan utama.

Walaupun ini menjadikan anda lebih kerap makan, pola makan seperti ini sebenarnya menyebabkan pengambilan kalori anda menurun dan gula darah menjadi lebih stabil. Jadi, ada 3 faedah utama yang anda dapat, iaitu mengecutkan anak lembu, menurunkan berat badan, untuk mengurangkan risiko diabetes.

Ingat, betis yang mengecut memerlukan masa

Anda telah melakukan pelbagai cara untuk mengecilkan betis, tetapi, bagaimana mungkin, ukuran betis sepertinya tidak sedikit pun menurun? Makan, jangan panik atau menyerah, okey!

Sama seperti menurunkan berat badan, mengecutkan betis tidak dapat dilakukan dengan serta-merta. Sekiranya anda sudah berputus asa dan menganggap usaha anda sia-sia, maka betis anda tidak akan berubah menjadi langsing atau menyusut.

Kuncinya adalah melakukan cara mengecilkan betis secara konsisten dan lestari. Sehingga hasilnya lebih optimum, jangan ragu untuk berjumpa doktor atau pakar pemakanan yang dipercayai. Terutama jika anda mempunyai sejarah penyakit tertentu sebelumnya.

Recent Posts