Pasang Pendakap: Prosedur, Masa Pemasangan, dan Penggunaan

Gigi yang tidak kemas tidak hanya menjadikan wajah anda kurang menarik, tetapi juga dapat menyelamatkan masalah kesihatan mulut. Memasang sanggur atau pendakap adalah salah satu penyelesaian untuk anda. Inilah langkahnya langkah demi langkah dalam proses memasang pendakap.

Prosedur memasang pendakap atau pendakap

1. Perundingan dengan doktor gigi

Sebelum memasang pendakap gigi, anda mesti berjumpa doktor gigi terlebih dahulu. Doktor gigi akan melakukan pemeriksaan fizikal dan meminta anda melakukan pemeriksaan sinar-X untuk melihat keadaan gigi anda. Dari hasil pemeriksaan, doktor gigi akan menilai sama ada anda memerlukan pendakap gigi atau tidak.

Doktor gigi akan membincangkan dengan anda pilihan rawatan yang sesuai dan anggaran berapa lama masa terapi ini. Selepas itu buat janji temu seterusnya untuk pendakap gigi.

2. Prosedur memasang pendakap

Sebelum pendakap diletakkan, permukaan gigi anda akan dibersihkan, dilicinkan dan dikeringkan sehingga pendakap boleh melekat dengan betul. Lem kemudian akan digunakan pada permukaan gigi anda. Selepas itu pendakap akan disiapkan.

Pada pendakap terdapat kurungan yang berfungsi sebagai 'jangkar' untuk pendakap gigi. kurungan Lem juga akan digunakan, kemudian dilekatkan pada gigi anda di lokasi yang telah ditentukan. Lebihan gam akan dikeluarkan. Lem akan disinari dengan cahaya berkuasa tinggi sehingga lem menjadi keras sehingga pendakap tidak mudah lepas.

Proses ini mengambil masa kira-kira 20-30 minit bergantung kepada keparahan keadaan gigi anda.

3. Apa yang anda rasakan semasa proses pengadukan

Selepas pendakap gigi, anda akan merasa tidak selesa kerana pendakap yang menarik pada gigi akan menyebabkan kesakitan terutamanya 4-6 jam setelah prosedur selesai. Rasa sakit akan berlangsung hingga 3-5 hari dan selepas itu akan mula mereda. Doktor akan memberi anda ubat penahan sakit untuk mengurangkan kesakitan.

Anda juga disarankan untuk makan makanan ringan agar tidak menyebabkan kesakitan yang berlebihan.

4. Kawalan rutin

Pemeriksaan berkala dengan doktor gigi perlu dilakukan bagi anda yang memasang pendakap gigi. Lama kelamaan, pendakap boleh menjadi longgar sehingga tidak mempunyai kekuatan yang cukup untuk mengubah kedudukan gigi anda.

Dianjurkan agar anda melakukan pemeriksaan rutin untuk melihat perkembangan gigi anda dan juga mengetatkan semula pendakap anda setiap 3-10 minggu bergantung pada jenis pendakap yang anda gunakan. Pendakap moden mempunyai daya tahan yang lebih baik sehingga tidak memerlukan pemeriksaan rutin yang kerap.

5. Penyingkiran dan penjagaan pendakap selepas penyingkiran

Setelah doktor gigi mengesahkan bahawa terapi telah selesai, pendakap gigi akan dikeluarkan. Perlahan-lahan gam yang telah mengeras akan dipecah dengan berhati-hati. Baki gam yang masih melekat pada permukaan gigi akan dibersihkan dengan teliti.

Setelah melepaskan pendakap, anda diminta menggunakan alat yang dikenali sebagai penahan. Peranti ini digunakan di mulut untuk mengelakkan gigi anda kembali ke kedudukan semula. Penahan mesti digunakan selama 6 bulan tanpa dikeluarkan, setelah 6 bulan anda hanya boleh menggunakan penahan pada waktu malam ketika tidur.

Masa terbaik untuk memakai pendakap

Menurut Dr. Thomas J. Salinas, D.D.S, dipetik dari Klinik Mayo , Biasanya, pendakap boleh dimulakan pada anak apabila semua gigi bayi jatuh. Anda boleh mula berjumpa doktor gigi ketika anak anda berumur tujuh tahun untuk penilaian penggunaan pendakap gigi.

Walau bagaimanapun, perundingan ini tidak bermaksud bahawa anak itu akan segera memakai pendakap. Ini dilakukan untuk mengetahui masalah yang menyebabkan gigi runtuh sehingga doktor dapat menentukan jenis rawatan apa yang paling sesuai dan berkesan.

Secara amnya, gigi kekal akan tumbuh sepenuhnya pada usia 8 hingga 14 tahun. Ini adalah ketika pemasangan pendakap boleh dilakukan.

Dr. Thomas menambah bahawa masa terbaik untuk meletakkan pendakap bergantung pada keparahan dan penyebab gigi runtuh. Dengan kata lain, sebenarnya tidak ada masa atau usia yang pasti untuk mengenakan pendakap. Beberapa kanak-kanak bahkan mula menggunakan pendakap pada usia enam tahun.

Bolehkah orang dewasa juga menggunakan pendakap gigi?

Orang dewasa boleh memasang dan melakukan pendakap dengan pelbagai alasan. Mulai dari keadaan perubatan hingga kosmetik.

mengikut Persatuan Ortodontik Amerika dipetik dari Health.harvard.edu, satu daripada lima orang yang memasang pendakap berusia lebih dari 18 tahun.

Walau bagaimanapun, jika anda ingin menggunakan pendakap, terdapat beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan:

  • Gigi dewasa tidak akan tumbuh lagi, jadi beberapa perubahan struktur gigi tidak dapat dicapai tanpa pembedahan.
  • Proses penetapan atau rawatan menggunakan pendakap boleh memakan masa lebih lama daripada kanak-kanak. Walaupun proses pembentukan semula berbeza bagi setiap orang, rata-rata orang dewasa memerlukan dua tahun.
  • Sekiranya penggunaan pendakap gigi disertai dengan rawatan pergigian lain, anda perlu berjumpa doktor gigi lebih kerap untuk mengelakkan kesan sampingan, seperti penyakit gusi.

Perkara penting yang perlu diketahui sebelum memasang pendakap

Braces memang boleh menyebabkan rasa tidak selesa pada awal pemasangannya. Walau bagaimanapun, pendakap gigi dapat membantu anda menangani pelbagai masalah pergigian dan mulut. Nah, berikut adalah perkara yang harus anda ketahui sebelum memasang pendakap.

1. Rata-rata orang memakai pendakap selama dua tahun

Umumnya orang memakai pendakap selama dua tahun. Walau bagaimanapun, tempoh penggunaan pendakap untuk setiap orang boleh berbeza. Ini bergantung pada keadaan gigi individu anda.

Terdapat pilihan kaedah terapi gigi yang lebih pantas. Walau bagaimanapun, biasanya pilihan ini tidak digalakkan melainkan gigi anda benar-benar sihat dan kuat. Selain itu, terapi biasanya lebih menyakitkan daripada terapi pendakap pada umumnya.

Sebabnya, kaedah terapi ini melibatkan pembedahan kecil pada rahang anda. Jadi, walaupun terapi ini hanya berlangsung sekitar enam bulan, proses penyembuhannya lebih tidak selesa.

2. Cuba jangan menukar doktor gigi

Tempoh penggunaan pendakap gigi yang panjang menjadikan anda berisiko untuk menukar doktor gigi. Oleh itu, sebelum memasang pendakap, anda harus terlebih dahulu mempertimbangkan sama ada anda boleh berjumpa doktor gigi dengan kerap untuk jangka masa yang panjang.

Selepas kontrak lama ditamatkan, anda perlu membuat kontrak temu janji baru dengan doktor gigi seterusnya. Sekali lagi, kebanyakan doktor gigi tidak keberatan untuk meneruskan rawatan yang anda alami dengan doktor gigi sebelumnya.

Walau bagaimanapun, ada juga doktor gigi yang meminta anda memulakan terapi dari awal walaupun anda pernah memasang pendakap gigi. Ini tentu akan menelan belanja lebih banyak yang tidak murah.

3. Pendakap plastik lutsinar tidak semestinya baik untuk anda

Ramai pesakit, terutamanya kanak-kanak dan remaja, menginginkan pendakap plastik yang telus atau “ tidak kelihatan " . Sesungguhnya, terdapat sapu plastik khas yang tidak begitu kelihatan semasa dipasang. Namun, tidak semua pesakit disyorkan menggunakan pendakap plastik ini.

Lebih baik jika anda mengikuti nasihat doktor gigi daripada menggunakan pendakap plastik lutsinar. Sekiranya terpaksa, hasil yang mungkin tidak optimum. Anda juga harus kembali ke jenis pendakap yang sesuai dengan keperluan pergigian anda.

4. Sakit selepas memasang pendakap adalah perkara biasa

Kesakitan ketika memasang pendakap boleh menghantui fikiran anda. Walau bagaimanapun, anda pasti akan merasa tidak selesa dengan pendakap baru anda. Proses memasang pendakap itu sendiri boleh menyebabkan kesakitan dan ketidakselesaan kerana tekanan pendakap untuk memperbaiki atau meluruskan gigi.

Namun, jangan risau. Doktor gigi anda akan memberi ubat penahan sakit untuk membantu mengurangkan kesakitan. Ketidakselesaan ini akan hilang dalam beberapa minggu. Anda akan mula merasa selesa dengan pendakap anda selepas itu.

Recent Posts