Ketahui ciri-ciri golongan darah A, B, AB, dan O

Apakah jenis darah anda? A, B, O, atau AB? Pada dasarnya setiap orang mempunyai jenis darah yang berbeza. Perbezaan jenis kumpulan ini berdasarkan pada kehadiran atau ketiadaan antigen dalam sel darah merah dan plasma darah. Memandangkan darah mempunyai peranan penting bagi tubuh, maka anda perlu mengetahui ciri-ciri setiap jenis darah. Lihat ulasan lengkap jenis darah di bawah.

Apakah ciri kumpulan darah?

Darah dalam badan umumnya mengandungi komponen asas yang sama, iaitu sel darah merah, sel darah putih, platelet, dan plasma. Sel darah merah yang dihasilkan di saraf tunjang berperanan membawa oksigen ke seluruh badan. Untuk setiap 600 sel darah merah di dalam badan, hanya ada 40 platelet dan satu sel darah putih yang tugasnya adalah melindungi tubuh anda dari kuman.

Di permukaan sel darah merah terdapat protein yang mengikat karbohidrat. Ikatan ini digunakan untuk menentukan jenis darah yang anda miliki, yang disebut antigen.

Antigen dikelompokkan menjadi lapan jenis darah asas, iaitu A, B, AB, dan O, yang masing-masing boleh mempunyai variasi positif atau negatif (rhesus).

Jenis darah atau jenis darah anda diwarisi daripada ibu bapa anda. Pengelompokan darah yang paling biasa disebut sistem kumpulan darah ABO.

Berikut adalah ciri-ciri jenis darah:

 • A: hanya mempunyai antigen A pada sel darah merah (dan antibodi B dalam plasma)
 • B: hanya mempunyai antigen B pada sel darah merah (dan antibodi A dalam plasma)
 • AB: mempunyai antigen A dan B pada sel darah merah (tetapi tidak ada antibodi A dan B dalam plasma)
 • O: tidak mempunyai antigen A dan B pada sel darah merah (tetapi mempunyai antibodi A dan B dalam plasma)

Seberapa penting untuk mengetahui jenis darah anda?

Mengetahui jenis darah anda sangat penting, terutamanya jika anda akan melakukan transfusi atau menderma darah. Sebabnya, pesakit yang menerima darah dengan kumpulan yang tidak serasi sering mengalami reaksi berbahaya.

Sekiranya golongan darah A memberikan darah kepada pesakit dengan golongan darah B, tubuh akan mencetuskan tindak balas imun untuk memusnahkan bahan asing yang dianggap tidak sesuai dengan tubuh.

Umumnya, orang dengan golongan darah O negatif dapat menderma darah ke semua jenis darah, kerana golongan darah ini tidak memiliki antibodi yang dapat memicu reaksi. Itulah sebabnya kumpulan O sering disebut sebagai penderma sejagat. Walau bagaimanapun, orang dengan golongan darah O hanya boleh menerima transfusi dari orang yang mempunyai golongan darah O.

Sementara itu, kumpulan AB sering disebut sebagai penerima sejagat kerana orang dengan golongan darah ini dapat menerima pemindahan darah dari kumpulan A, B, AB, atau O. Walau bagaimanapun, golongan darah ini hanya dapat menderma darah kepada orang dengan jenis darah yang sama. .

Walaupun darah jenis O disebut sebagai penderma sejagat dan darah AB jenis sebagai penerima sejagat, pendermaan darah dan pemindahan darah masih disarankan kepada golongan darah yang sama. Orang dengan golongan darah O boleh menjadi penderma jenis darah hanya dalam keadaan darurat, dan juga darah jenis AB yang dapat menerima penderma dari sebarang jenis darah hanya dalam keadaan darurat.

Selain antigen A dan B, ada juga antigen ketiga yang disebut faktor Rh (rhesus) yang dapat hadir (+) atau tidak hadir (-). Anda mungkin lebih biasa dengan rhesus positif atau negatif.

Anda juga perlu mengetahui rhesus yang anda miliki sebelum melakukan transfusi atau penderma. Faktor Rh tidak berkaitan dengan kesihatan umum anda. Perbezaan ini berlaku disebabkan oleh faktor genetik. Walaupun begitu, ini juga penting untuk dipertimbangkan ketika anda mahukan perjalanan darah.

Bagaimana jenis darah ibu bapa mempengaruhi jenis darah anak?

Seperti warna mata dan jenis rambut, jenis darah juga diwarisi secara genetik dari orang tua. Oleh itu, jenis darah ibu bapa akan menentukan jenis darah anak juga.

Walau bagaimanapun, jenis darah anak tidak selalu sama dengan ibu bapa. Kerana pelbagai kombinasi jenis darah dapat menghasilkan pelbagai jenis.

Sekiranya anda keliru, berikut adalah jenis darah yang mungkin ada pada anak anda.

 • Sekiranya anda dan jenis darah pasangan anda kedua-dua AB, anak anda mungkin akan mempunyai kumpulan A , B , atau AB .
 • Sekiranya jenis darah anda AB dan pasangan B , anak anda mungkin akan mempunyai kelas A , B , atau AB .
 • Sekiranya jenis darah anda AB dan pasangan A , anak anda mungkin akan mempunyai kelas A , B , atau AB .
 • Sekiranya darah anda AB dan pasangan O, anak anda mungkin akan mempunyai kumpulan A atau B .
 • Sekiranya anda dan golongan darah pasangan anda anda dialu-alukan B , anak anda mungkin akan mempunyai kelas O atau B .
 • Sekiranya jenis darah anda A dan pasangan B , anak anda mungkin akan mempunyai kelas O , A , B , atau AB .
 • Sekiranya anda dan jenis darah pasangan anda sama-sama, anak anda mungkin akan mempunyai kumpulan O atau A .
 • Sekiranya jenis darah anda O dan pasangan B , anak anda mungkin akan mempunyai kelas O atau B .
 • Sekiranya jenis darah anda O dan pasangan A , anak anda mungkin akan mempunyai kelas O atau A .
 • Sekiranya anda dan golongan darah pasangan anda bersama-sama O, anak anda akan mempunyai kelas O .

Apakah risiko penyakit mengikut jenis darah?

Seperti yang dijelaskan di atas, jenis darah anda ditentukan oleh zat-zat yang terdapat dalam darah. Namun, tahukah anda bahawa bahan-bahan ini dapat berinteraksi dengan sistem imun yang boleh mempengaruhi risiko anda menghidap penyakit tertentu pada masa akan datang?

Oleh itu, sama ada golongan darah A, B, AB, atau O, anda mungkin lebih rentan atau kebal terhadap masalah kesihatan tertentu, seperti penyakit jantung, barah, atau penyakit lain. Ini berdasarkan beberapa kajian baru yang mendapati hubungan sejumlah penyakit dengan jenis darah tertentu.

Walaupun penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan, mengetahui potensi risiko sejak awal akan sangat membantu anda mencegah pelbagai penyakit di kemudian hari.

Berikut adalah beberapa risiko penyakit berdasarkan jenis darah.

Jenis darah

Anda yang mempunyai golongan darah ini mempunyai risiko barah perut 20% lebih tinggi daripada orang yang mempunyai golongan darah B atau O. Kajian ini berdasarkan Gustaf Edgren MD, PHD, seorang ahli epidemiologi di Karolinska University Hospital Sweden.

Menurutnya, orang dengan golongan darah A dan AB mempunyai reaksi sistem imun yang lebih sensitif terhadap bakteria H. pylori, iaitu bakteria yang menyebabkan barah perut.

Anda boleh mengurangkan risiko penyakit ini dengan menghadkan pengambilan daging olahan yang kaya dengan nitrat seperti sosej, daging kornet, nugget, dan sebagainya. Bukan hanya itu, orang yang mempunyai golongan darah ini juga berisiko tinggi mendapat penyakit jantung berbanding dengan kumpulan A.

Jenis darah B

Orang dengan golongan darah B lebih berisiko menghidap penyakit berikut:

 • Diabetes jenis 2
 • Tekanan darah tinggi (darah tinggi)
 • Penyakit jantung

Sekiranya anda mempunyai darah jenis B, anda dapat mencegah risiko anda terkena penyakit jantung, tekanan darah tinggi, dan diabetes dengan mengamalkan gaya hidup yang sihat. Mula meningkatkan diet anda dan meningkatkan aktiviti fizikal.

Jenis darah AB

Menurut penyelidikan jangka panjang yang dilakukan oleh pakar dari University of Vermont, orang dengan golongan darah AB lebih berisiko mengalami gangguan kognitif daripada yang lain.

Bersenam secara teratur dan makan banyak makanan yang baik untuk otak adalah kaedah utama untuk mencegahnya.

Bersenam dan melakukan banyak aktiviti fizikal dapat meningkatkan peredaran dan membawa lebih banyak oksigen ke otak. Selain itu, lakukan aktiviti yang membuat otak anda tetap termotivasi untuk terus bekerja dan berfikir, seperti belajar bahasa asing, bermain teka-teki silang kata, dan membaca buku yang sukar.

Jenis darah O

Menurut hasil kajian yang dilakukan oleh penyelidik dari Harvard School of Public Health, darah jenis O mempunyai risiko penyakit jantung 23% lebih rendah daripada jenis darah lain. Malangnya, pemilik jenis darah ini lebih terdedah kepada penyakit gastrik yang disebabkan oleh bakteria H. pylori.

Untuk mengelakkan risiko ini, selalu perhatikan pengambilan makanan anda. Jangan lupa, seimbangkan juga dengan pelaksanaan hidup sehat secara keseluruhan seperti berhenti merokok, mengehadkan minum alkohol, dan mengawal berat badan.

Hubungan antara jenis darah dan risiko penyakit telah dijumpai oleh beberapa kajian di pelbagai bahagian dunia. Walau bagaimanapun, kebanyakan kajian gagal menyimpulkan apa yang menyebabkan golongan darah berisiko tinggi terkena penyakit tertentu.

Recent Posts