Mengakui Keperibadian Unik dan Kerjaya yang Sesuai •

Setiap orang mempunyai jenis keperibadian yang unik, contohnya jenis keperibadian introvert atau ekstrovert. Terdapat pelbagai ujian keperibadian, salah satunya adalah ujian Petunjuk Jenis Myers-Briggs (MBTI). Ujian ini dirancang untuk mengenal pasti jenis keperibadian, kekuatan, dan pilihan seseorang. Di samping itu, ujian ini cukup popular dan sering digunakan untuk mengetahui trend dalam bidang atau kerjaya tertentu. Personaliti INFJ adalah salah satu daripada 16 jenis keperibadian MBTI.

Untuk mengenali keperibadian INFJ dengan lebih baik, berikut adalah penjelasan lengkap mengenai INFJ unik dan pekerjaan yang biasanya sesuai untuk dilakukan.

Mengenal Empat Perwatakan Manusia: Siapa Anda?

Apa itu INFJ keperibadian?

Secara umum, ujian yang dikembangkan oleh Isabel Briggs Myers dan Katharine Briggs merujuk kepada empat skala, iaitu Extraversion (E) - Introversi(Saya), Sensasi (S) - Intuisi (N), Berfikir (T) - Perasaan (F), dan Menilai (J) - Menganggap (P).

INFJ bermaksud introversi, intuisi, perasaan dan menilai. Introversi Ini bermaksud bahawa orang ini mempunyai keperibadian introvert atau suka menghabiskan masa bersendirian. Sementara gerak hati (intuisi) bermaksud bahawa orang ini memberi tumpuan kepada idea dan konsep (intuitif).

Untuk perasaan bermaksud orang yang membuat keputusan berdasarkan emosi dan nilai, sedangkan menilai ia bermaksud memilih sesuatu yang terancang dan tersusun.

Orang yang mempunyai keperibadian ini mempunyai kemampuan membaca dan memahami emosi orang lain. Sebab itu, orang ini sering mendapat nama panggilan Peguambela. Sebabnya, penyokong sering dapat memahami emosi orang lain dengan lebih baik daripada perasaan mereka.

Kemampuan inilah yang membuat dia kelihatan ekstrovert kadang-kadang. Dia nampaknya pandai berinteraksi dengan orang lain, terutama mereka yang rapat dan beremosi. Namun, dia cenderung sangat rahsia ketika berkongsi "dirinya" dengan orang lain. Hanya beberapa orang terpilih yang akan terbuka untuknya.

Selain itu, orang yang mempunyai keperibadian ini selalu menangani sesuatu dengan menggunakan perasaan mereka, sehingga banyak orang melihatnya sebagai seorang yang lemah lembut dan bertimbang rasa. Namun, dia sebenarnya melihat dirinya sebagai individu yang sangat intuitif dan kompleks.

Bukan hanya itu, dia juga dikenali sebagai seorang yang kreatif dengan kemahiran komunikasi yang kuat, baik lisan maupun tulisan. Kebolehan ini sering menjadikannya pemimpin yang baik, walaupun dia cenderung pendiam dan peka.

Walau bagaimanapun, INFJ adalah jenis keperibadian yang sangat jarang berlaku. Dilaporkan dari Ball State University, hanya sekitar 1.5 peratus orang yang memiliki keperibadian ini. Dari jumlah tersebut, 56% adalah wanita, sementara selebihnya 44% adalah lelaki.

Apakah tanda-tanda keperibadian INFJ?

Seperti orang pada umumnya, seseorang dengan keperibadian INFJ juga mempunyai ciri khas, baik dari sisi positif dan negatif. Berikut adalah sifat atau kekuatan positif yang dimiliki oleh personaliti INFJ:

 • Boleh memberi inspirasi. INFJ mempunyai gaya bercakap dan komunikasi yang menarik, yang dapat mempengaruhi orang lain, terutama pada topik yang mereka mahir.
 • Berguna (altruistik). Dia cenderung menggunakan perasaannya dan dapat memahami emosi orang lain, jadi dia sering menolong orang lain tanpa mengharapkan balasan apa-apa. Dia juga mahu menjadikan dunia sebagai tempat yang lebih baik untuk semua orang.
 • Bersungguh-sungguh. Dia bersemangat dan bertekad untuk melakukan kerja yang diperlukan untuk membawa perubahan yang nyata.
 • Pandangan yang baik. Dia memiliki pandangan yang baik tentang orang dan situasi, dan pandai membuat hubungan antara keduanya.
 • Kreatif. Dia menggunakan khayalannya untuk memperbaiki kehidupan dan orang di sekelilingnya, termasuk menyelesaikan masalah.

Sebaliknya, berikut adalah sifat atau kelemahan negatif yang boleh dimiliki oleh personaliti INFJ:

 • peka. Dia terlalu sensitif ketika menghadapi kritikan tentang dirinya, dan cenderung tidak menangani konflik dengan baik.
 • Letih dengan mudah. Semangatnya yang tinggi dan sifat suka menolong sering membuatnya lupa untuk menjaga badannya, sehingga dia sering letih.
 • Tertutup. Orang introvert ini sukar untuk dibuka dan lebih suka merahsiakan kehidupan peribadinya.
 • Kesempurnaan. Dia termotivasi oleh tujuan dan tujuan hidupnya. Kadang kala, sukar baginya untuk menerima apabila cita-cita dan tujuan ini tidak tercapai.
 • Benci ketidaksesuaian. Dia cenderung teratur sesuai dengan tujuan hidupnya, dan sering membenci apa sahaja yang tidak sesuai dengan tujuannya.

Pekerjaan atau aktiviti yang sesuai dengan keperibadian INFJ

Seseorang yang mempunyai keperibadian INFJ cenderung menikmati pembelajaran, terutama mengenai orang, masyarakat, dan seni. Dia juga cenderung lebih suka mempelajari subjek yang melibatkan teori dan idea abstrak daripada fakta dan maklumat yang konkrit.

Di sekolah, seseorang yang mempunyai keperibadian ini biasanya mencapai tahap tinggi dan sering mendapat nilai akademik yang baik. Ini dapat dicapai kerana sifatnya yang sempurna dan usaha gigih dalam bidang akademik.

Dalam bidang kerjaya, dia cenderung memilih pekerjaan yang memungkinkan mereka menggunakan kreativiti mereka, komunikasi lisan dan tulisan yang kuat, visi kemanusiaan, dan kemampuan untuk membangun dan mengekalkan hubungan yang harmoni. Biasanya, karya yang dipilih adalah seni kerana kecenderungan menggunakan kreativiti.

Walau bagaimanapun, bidang sains juga kadang-kadang dipilih kerana dia berpeluang menggunakan intuisi dalam menyelesaikan masalah. Bukan hanya itu, pekerjaan yang berorientasikan perkhidmatan, termasuk peguam, juga sangat sesuai untuk keperibadian ini.

Di samping itu, beberapa jenis pekerjaan lain yang juga sesuai untuk keperibadian INFJ adalah:

 • Pelakon
 • Ahli perniagaan
 • Pemuzik
 • Pustakawan
 • Ahli psikologi atau ahli terapi
 • Penulis
 • Cikgu
 • Juru gambar
 • Arkitek
 • Pelatih
 • Pekerja sosial
 • Doktor
 • Pereka

Kalkulator BMI

Recent Posts