Fakta Tekanan Darah Penting untuk Anda Ketahui •

Tekanan darah adalah ukuran yang dapat menentukan seberapa keras jantung anda untuk mengepam darah ke seluruh badan anda. Memahami tekanan darah mungkin tidak mudah. Berikut adalah pelbagai fakta tekanan darah yang perlu anda ketahui.

Tekanan darah setiap orang berbeza setiap hari

Tekanan darah adalah keadaan yang tidak berjalan dengan pasti, kerana ia akan berubah. Ini kerana tekanan darah akan berubah mengikut masa, bergantung pada aktiviti yang anda lakukan. Latihan, perubahan postur (dari duduk hingga berdiri), dan bahkan bercakap boleh menyebabkan tekanan darah anda berubah.

Oleh itu, fakta tekanan darah yang perlu anda ketahui bahawa secara amnya tekanan darah akan berbeza mengikut waktu pagi, petang atau petang. Menurut LiveScience, sebuah kajian mengatakan bahawa tekanan darah yang diukur pada waktu pagi dapat melihat masalah kesihatan lebih baik daripada jika dilakukan pada waktu malam.

Sebenarnya, tekanan darah setiap orang akan sentiasa berubah. Corak akan mula tinggi pada waktu pagi hingga tengah hari kemudian memuncak pada waktu petang dan kemudian turun kembali pada waktu malam.

Pola perubahan tekanan darah ini berkait rapat dengan jam biologi badan, alias irama sirkadian. Jam biologi badan mengatur kerja setiap organ tubuh manusia berdasarkan jadual tertentu dalam jangka masa 24 jam atau satu hari.

Sekiranya perbezaan tekanan darah ini berlaku kepada anda, cuba ingat adakah anda mempunyai faktor risiko berikut.

 • Hobi merokok dan kopi. Kebiasaan merokok dan minum kopi boleh menjadikan risiko tekanan darah meningkat pada waktu pagi lebih besar.
 • Dadah. Sebilangan ubat yang anda ambil juga boleh mempengaruhi kenaikan tekanan darah yang kemudian menyebabkan perbezaan tekanan darah. Contohnya mengenai ubat asma, ubat kulit dan alergi, dan ubat selesema.
 • Kerja larut malam. Sekiranya anda sering bangun lewat atau bekerja pergeseran Pada waktu malam, ini dapat berperanan dalam menyebabkan perbezaan tekanan darah sehingga pada waktu pagi tekanan darah akan meningkat.
 • Tekanan berlebihan. Kebimbangan atau tekanan yang berlebihan, dari masa ke masa dapat mengurangkan prestasi sistem jantung dan saluran darah anda, yang kemudian menyebabkan masalah tekanan darah kekal.

Fahami cara mengukur tekanan darah

Sekiranya anda ingin mengekalkan tekanan darah normal, maka fakta tekanan darah seterusnya yang penting untuk anda fahami adalah ketika dianggap normal dan tidak normal.

Apabila pegawai perubatan mengukur tekanan darah anda, meter tekanan darah akan menunjukkan dua jenis nombor, iaitu sistolik dan diastolik, dipisahkan oleh garis miring seperti pembelahan.

Sistolik adalah nombor yang berada di "atas" dan diastolik adalah nombor yang ada di "bawah". Sistolik menunjukkan tekanan ketika jantung anda mengepam darah ke seluruh badan. Walaupun diastolik menunjukkan tekanan ketika jantung anda dalam keadaan rehat, iaitu ketika terdapat pengisian darah ke jantung (antara degupan atau denyutan).

Sumber: Shutterstock

Sekiranya tekanan darah anda 120/80, 120 adalah tekanan sistolik dan 80 adalah diastolik. Nombor normal untuk tekanan darah adalah nombor atas (sistolik) lebih rendah daripada 120, dan nombor yang lebih rendah (diastolik) lebih rendah daripada 80. Jadi, nombor tekanan darah normal di bawah 120/80.

Sementara itu, tekanan darah dianggap tinggi (hipertensi) jika nombor teratas (sistolik) lebih tinggi daripada 140 atau jika nombor bawah (diastolik) lebih dari 90 dalam dua ukuran. Walaupun nombor ini tidak selalu dianggap hipertensi, anda mesti sentiasa berwaspada kerana nombor ini sudah melebihi normal.

Sekiranya bacaan tekanan darah anda antara 120/80 dan 140/90, ini bermakna anda mempunyai tekanan darah tinggi di mana anda tidak memerlukan ubat tetapi perlu mengetahui tekanan darah anda. Dalam keadaan ini anda harus mula membuat perubahan gaya hidup agar lebih sihat.

Kenali tekanan darah tinggi atau darah tinggi

Hipertensi adalah nama lain untuk tekanan darah tinggi. Tekanan pada darah itu sendiri adalah kekuatan aliran darah dari jantung yang mendorong ke dinding pembuluh darah (arteri). Kekuatan tekanan darah ini dapat berubah dari semasa ke semasa, dipengaruhi oleh aktiviti apa yang dilakukan jantung (misalnya bersenam atau berada dalam keadaan normal / berehat) dan daya tahan saluran darahnya.

Tekanan darah tinggi adalah keadaan di mana tekanan darah lebih tinggi daripada 140/90 milimeter merkuri (mmHG). Nombor 140 mmHg merujuk kepada bacaan sistolik, ketika jantung mengepam darah ke seluruh badan. Sementara itu, angka 90 mmHg merujuk pada bacaan diastolik, ketika jantung santai ketika mengisi ruangnya dengan darah.

Bukan hanya itu, tekanan dan perasaan cemas juga dapat menyumbang kepada peningkatan tekanan darah anda. Tekanan darah yang terlalu rendah boleh menyebabkan pening. Walaupun tekanan darah yang terlalu tinggi mungkin tidak menyebabkan gejala, ia juga dapat memicu strok. Tekanan darah tinggi dan berlaku secara berterusan juga boleh menyebabkan kegagalan jantung kongestif, kegagalan buah pinggang, pengerasan arteri, dan komplikasi lain.

Anda akan disahkan mengalami tekanan darah tinggi ketika doktor anda mengesannya semasa pemeriksaan fizikal rutin, kerana anda mungkin tidak mengalami sebarang gejala. Oleh kerana mereka merasakan bahawa tidak ada yang salah dalam badan mereka, kebanyakan orang mungkin tidak rajin pergi ke doktor untuk pemeriksaan perubatan melainkan anda merasa sakit. Nah, ini adalah salah satu sebab mengapa hipertensi disebut sebagai "hipertensi". pembunuh senyap .”

Bagaimana untuk mencegah hipertensi?

Sumber: Shutterstock
 • Mengekalkan berat badan yang ideal

Sebenarnya, orang yang mempunyai berat badan berlebihan, saya tidak tahu berat badan berlebihan atau obes mempunyai peluang 2 hingga 6 kali lebih besar untuk menghidap hipertensi. Oleh itu, cubalah mengekalkan berat badan yang ideal, kerana bukan sahaja dapat mencegah hipertensi tetapi dengan cara itu anda dapat mengurangkan risiko pelbagai penyakit lain.

 • Bersenam secara berkala

Sebenarnya, orang yang bersenam secara teratur mempunyai risiko hipertensi yang lebih rendah daripada mereka yang tidak bersenam sama sekali.

Untuk mengekalkan tekanan darah normal, anda harus melakukan senaman selama 2 jam hingga 30 minit seminggu. Tidak perlu sukan yang terlalu sukar, berjalan-jalan santai, berjoging , atau berbasikal sahaja dapat mencegah hipertensi.

 • Berhenti merokok

Hipertensi adalah salah satu kesan sampingan buruk yang boleh disebabkan oleh merokok. Merokok juga dapat membuat anda terkena pelbagai penyakit kronik seperti strok, penyakit jantung, dan serangan jantung. Oleh itu, hentikan tabiat merokok anda mulai sekarang.

 • Elakkan tekanan

Tekanan boleh menyebabkan tekanan darah meningkat seketika. Namun, jika anda tidak menguruskan tekanan dengan betul, tekanan darah anda akan terus tinggi dan boleh menyebabkan tekanan darah tinggi.

Tekanan adalah wajar, tetapi yang paling penting adalah bagaimana anda menguruskannya dengan baik. Lakukan perkara yang menenangkan anda, seperti mendengar muzik, bermeditasi, atau yoga.

 • Ambil ubat untuk penghidap darah tinggi

Ubat hipertensi yang biasanya digabungkan adalah kelas diuretik, penyekat beta, penghambat enzim angiotensin (penghambat ACE), antagonis angiotensin-II, dan penyekat kalsium.

Beberapa contoh adalah Lotensin HCT yang merupakan gabungan benazepril (ACE inhibitor) dan Hydrocholorthiazide (diuretic), atau Tenoretic yang merupakan gabungan atenolol (beta blocker) dengan chlortalidone (diuretic).

Diuretik sering dimasukkan dalam kombinasi ubat tekanan darah tinggi kerana risiko kesan sampingan yang lebih rendah dan faedahnya kerana dapat meningkatkan kesan penurunan tekanan darah ubat utama.

Ubat diuretik juga ditambahkan pada ubat tekanan darah untuk mengatasi masalah kelebihan cairan dalam tubuh yang biasanya dialami oleh penderita hipertensi.

Pelbagai perkara yang meningkatkan risiko anda menghidap darah tinggi

Tekanan darah tinggi bukanlah penyakit yang mempunyai risiko yang sama untuk semua orang. Lelaki mempunyai risiko komplikasi yang lebih tinggi daripada wanita dengan tekanan darah yang sama. Orang Afrika dan orang tua juga mempunyai risiko yang lebih tinggi daripada kumpulan etnik lain, serta risiko yang lebih tinggi daripada orang yang lebih muda walaupun ukuran tekanan darahnya sama. Ini menunjukkan betapa pentingnya mengawal hipertensi.

Tekanan darah tinggi untuk alasan yang tidak diketahui dipanggilhipertensi penting ""Tekanan darah juga dapat meningkat karena proses penyakit lain, seperti kelebihan hormon tertentu atau penyakit ginjal. Ini disebut "hipertensi sekunder" kerana ia berlaku kerana penyakit lain.

Mengenali hipotensi atau tekanan darah rendah

Sumber: Shutterstock

Tekanan darah rendah (hipotensi) adalah keadaan di mana tekanan dalam darah yang timbul ketika jantung mengepam darah ke seluruh badan berada di bawah had tekanan normal. Semasa darah mengalir melalui arteri, ia memberi tekanan pada dinding arteri.

Tekanan itu dinilai sebagai ukuran kekuatan aliran darah atau disebut tekanan darah. Sekiranya tekanan dalam darah di arteri lebih rendah dari biasanya, ia dikenali sebagai tekanan darah rendah atau hipotensi. Ini juga bermaksud bahawa jantung, otak, dan bahagian tubuh yang lain tidak mendapat cukup darah.

Sebilangan pakar mengatakan bahawa Hipotensi biasanya didiagnosis apabila: tekanan darah 90/60 atau kurang , diikuti oleh beberapa gejala, seperti pening, dehidrasi, kesukaran menumpukan perhatian, mual, kulit sejuk dan berkeringat, sesak nafas, keletihan, merasa sangat dahaga, penglihatan kabur, dan pingsan (kehilangan kesedaran). . Perubahan tekanan darah menjadi rendah secara tiba-tiba juga berbahaya kerana dapat mengakibatkan pening yang teruk, karena otak gagal menerima aliran darah yang mencukupi.

Tekanan darah rendah kadang-kadang ditafsirkan sebagai tanda darah tidak cukup mengalir ke otak dan organ penting lain, yang boleh menyebabkan beberapa gejala seperti:

 • Sakit kepala atau badan terasa ringan
 • Pengsan
 • Penglihatan kabur
 • Jantung berdegup lebih cepat dari biasa dan irama menjadi tidak teratur
 • Berasa keliru
 • Mual atau berasa tidak sihat
 • Lemah
 • Berasa sejuk
 • Kulit pucat (pucat dari penyakit)
 • Rasa dahaga atau kering (dehidrasi boleh menyebabkan penurunan tekanan darah)
 • Kesukaran memberi tumpuan atau menumpukan perhatian

Cara mengatasi dan mengelakkan hipotensi

Beberapa cara anda boleh melakukannya:

 • Tingkatkan pengambilan cecair

Cecair dapat meningkatkan jumlah darah dan mencegah dehidrasi, keduanya sangat penting dalam pengurusan hipotensi. Minum sekurang-kurangnya 8 gelas sehari ditambah makanan yang mengandungi banyak air seperti sayur-sayuran dan buah-buahan. Lebih banyak cecair akan meningkatkan jumlah darah, dan peningkatan jumlah darah akan meningkatkan tekanan pada arteri.

 • Tingkatkan pengambilan sodium (garam)

Natrium adalah mineral yang terdapat dalam garam. Selain garam, sayur-sayuran, buah-buahan, dan minuman sukan juga mengandungi natrium yang dapat menjadi sumber pengambilan natrium bagi orang yang mengalami hipotensi. Makanan atau minuman yang mengandungi natrium sebenarnya terdapat dalam pelbagai sumber kerana kebanyakan jenis makanan mengandungi garam.

 • Elakkan minuman beralkohol

Alkohol boleh menyebabkan dehidrasi atau kekurangan cecair. Semakin banyak cecair yang anda hilang dari badan anda, semakin sedikit tekanan darah anda.

 • Elakkan berdiri terlalu lama

Tidak berdiri terlalu lama dapat mencegah terjadinya tekanan darah rendah yang dipengaruhi oleh keadaan saraf. Terdapat beberapa orang yang mengalami tekanan darah rendah dengan jenis ini hipotensi ortostatik .

Dalam keadaan ini, orang yang berdiri selama sekurang-kurangnya 3 minit dapat mengalami penurunan tekanan darah sistolik sebanyak 20 mmHg dan diastolik sebanyak 10 mmHg berbanding dengan tekanan darah mereka ketika duduk atau berbaring. Jadi, orang yang mempunyai tekanan darah rendah dengan keadaan ini harus mengurangkan aktiviti berdiri.

 • Ambil ubat

Terdapat beberapa ubat yang khusus untuk kes tekanan darah rendah. Sekiranya ubat diperlukan prinsip ubat berfungsi dengan meningkatkan jumlah darah atau menyempitkan arteri sehingga tekanan dalam darah akan meningkat kerana akan ada lebih banyak darah yang mengalir melalui ruang yang lebih kecil. Penggunaan ubat-ubatan ini tentunya berdasarkan preskripsi doktor.

Secara amnya, doktor akan menetapkan ubat hipotensi, iaitu vasopressin. Ini adalah ubat untuk menyempitkan saluran darah sehingga menyebabkan peningkatan tekanan darah. Ubat ini biasanya digunakan untuk kes hipotensi kritikal.

Selain itu, terdapat katekolamin yang meliputi adrenalin, noradrenalin, dan dopamin. Ubat ini berfungsi dengan mempengaruhi sistem saraf simpatik dan pusat. Katekolamin juga berfungsi untuk membuat jantung berdegup lebih cepat dan kuat dan menyempitkan saluran darah, yang mengakibatkan peningkatan tekanan darah.

Tekanan darah yang mana yang paling berbahaya, tinggi atau rendah?

Sumber: Shutterstock

Hipertensi dan hipotensi tidak dapat dibandingkan dengan tahap keparahan, kedua-duanya sama berbahaya. Kerana, kedua-duanya sama berisiko menyebabkan komplikasi dalam jangka masa panjang dan tentunya mempunyai pengaruh buruk pada organ tubuh.

Komplikasi hipertensi akan menyebabkan kerosakan pada saluran darah sehingga serangan jantung, kegagalan jantung, kegagalan buah pinggang dan penyakit lain yang mungkin berlaku. Walaupun hipotensi boleh menyebabkan kejutan (kehilangan cairan atau darah dalam jumlah yang sangat banyak) yang tentunya mengancam nyawa.

Sudah tentu kehidupan yang sihat adalah pilihan anda, bukan? Daripada membandingkan; yang lebih berbahaya, anda harus mengelakkan kedua-dua gangguan. Melaporkan dari Healthline, panduan berikut untuk menjaga tekanan darah yang sihat seperti:

 • Mengekalkan berat badan yang ideal. Untuk memastikan berat badan anda sesuai, periksa kalkulator BMI
 • Kekalkan diet yang sihat dan seimbang.
 • Cukup rehat dan bersenam.
 • Berhenti merokok dan elakkan pengambilan alkohol.
 • Periksa tekanan darah anda secara berkala dan berjumpa doktor.

Bagaimana mengekalkan tekanan darah normal?

Perubahan gaya hidup sihat adalah langkah pertama yang penting untuk memastikan tekanan darah tetap normal dan stabil. Pakar kesihatan hari ini menasihatkan bahawa kita semua harus:

 • Bersenam sekurang-kurangnya 30 minit sehari
 • Pastikan berat badan anda kekal ideal
 • Kurangkan pengambilan sodium (garam)
 • Tingkatkan pengambilan kalium
 • Hadkan pengambilan alkohol tidak lebih dari satu atau dua minuman sehari
 • Ambil makanan yang kaya dengan buah-buahan, sayur-sayuran, dan produk tenusu rendah lemak sambil mengurangkan pengambilan lemak total dan lemak tepu

Recent Posts