Risiko Darah Jenis O dan Penyakit Yang Perlu Anda Ketahui

Terdapat empat jenis jenis darah di dunia, iaitu A, B, AB, dan O. Yang mana satu jenis darah anda dapat menggambarkan bagaimana kesihatan, keperibadian anda, dan bahkan risiko penyakit pada masa akan datang. Nah, dari keempatnya, golongan darah O cukup istimewa kerana dikatakan bahawa mereka dapat menderma darah mereka kepada mana-mana kumpulan darah. Adakah itu benar?

Bagaimana seseorang boleh mempunyai golongan darah O?

Setiap jenis darah mempunyai antigen yang berbeza. Antigen adalah protein khas yang dihasilkan oleh sistem imun badan untuk mengenali sel asing yang berpotensi berbahaya.

Antigen kemudian bergabung dengan antibodi dalam plasma darah untuk membentuk gabungan molekul yang unik. Gabungan antigen dan antibodi inilah yang menentukan jenis darah anda. Darah Jenis O tidak mempunyai antigen A atau B, tetapi mempunyai antibodi A dan B

Selain itu, golongan darah juga mempunyai antigen tambahan yang disebut rhesus (faktor Rh). Sekiranya darah anda didapati mempunyai faktor Rh, itu berarti darah anda "positif", dan ditulis dengan tanda "tambah", seperti A +, B +, AB +, dan O +.

Sebaliknya, jika darah anda tidak mengandungi Rh, ini bermaksud bahawa golongan darah anda "negatif" sehingga ditandakan dengan simbol tolak (-), seperti A-, B-, AB- atau O-.

Antigen diwarisi dari ayah dan ibu anda. Anda boleh mendapat darah jenis O jika salah satu atau kedua ibu bapa anda mempunyai darah O.

Apakah beberapa fakta menarik mengenai golongan darah O?

Berikut adalah fakta menarik mengenai golongan darah O yang perlu anda ketahui:

1. Penderma sejagat

Anggapan ini selalu menekankan bahawa orang dengan darah tipe O bebas boleh menderma kepada sesiapa yang memerlukan, jadi mereka sering disebut sebagai penderma universal. Sebenarnya anggapan ini tidak betul dari segi perubatan.

Seperti yang dijelaskan di atas, orang dengan golongan darah O tidak mempunyai antigen A atau B. Secara teori, darah jenis O seharusnya dapat menderma darah mereka kepada sesiapa sahaja. Namun, jangan lupa kewujudan rhesus. Orang dengan golongan darah O- masih mempunyai antibodi yang boleh mencetuskan tindak balas penolakan di tubuh penerima.

Setiap darah mempunyai antibodi yang berbeza yang dirancang untuk hanya mengenali komponen darah tertentu. Sebagai contoh, jika anda golongan darah A- (rhesus negatif), antibodi anda hanya dapat mengenali komponen darah dari kumpulan darah A- atau dari O-.

Sekiranya anda mendapat penderma dari O +, sementara anda rhesus negatif, sistem kekebalan tubuh akan mengesan rhesus positif sebagai serangan dan membalikkannya. Akibatnya, antibodi anda akan memusnahkan sel darah merah di dalam badan anda.

Tindak balas serangan imun ini akan membuat anda mengalami demam, menggigil, dan penurunan tekanan darah yang drastik setelah menerima penderma darah yang tidak sesuai. Mendapatkan pendermaan darah yang salah malah boleh menyebabkan kegagalan pernafasan dan ginjal dan pembekuan darah yang boleh membawa maut.

Walau bagaimanapun, pada masa-masa mendesak dan darurat, golongan darah O- boleh menjadi pilihan kecemasan untuk menyelamatkan nyawa yang memerlukan.

Dikutip dari Palang Merah Amerika, golongan darah O cenderung kekurangan bekalan dan mendapat permintaan tinggi oleh hospital. Ini kerana jenis darah negatif O rhesus sangat diperlukan untuk pemindahan kecemasan dan bayi yang mengalami imunokompromi.

2. Diet untuk golongan darah O

Dipetik dari Harvard Health Publishing, diet yang baik untuk darah jenis O adalah:

  • Makanan berprotein tinggi
  • Makan banyak daging, sayur-sayuran, ikan dan buah-buahan
  • Potong bijirin, kacang dan kekacang

Panduan Diet Jenis Darah

Sementara itu, jika anda ingin menurunkan berat badan, anda perlu memperhatikan diet berikut:

  • Makan banyak makanan laut, rumput laut, daging merah, brokoli, bayam, dan minyak zaitun
  • Elakkan gandum, jagung, dan produk tenusu.

3. Risiko pembekuan darah rendah

Darah jenis O mempunyai jumlah protein yang lebih rendah. Ini cukup berguna untuk mencegah pembentukan gumpalan darah.

Walau bagaimanapun, ini tidak bermaksud bahawa orang dengan darah O dapat mengabaikan gejala pembekuan darah. Mempunyai jenis darah tertentu tidak secara automatik menjadikan anda lebih sihat atau lebih kuat daripada orang lain. Setiap orang mempunyai risiko gangguan pembekuan darah.

4. Risiko masalah kesuburan wanita

Menurut kajian dari Albert Einstein College of Medicine, rata-rata, wanita dengan golongan darah O mempunyai tahap hormon perangsang folikel (FSH) yang lebih tinggi daripada golongan darah lain. Jumlah tahap FSH yang tinggi ini dikaitkan dengan jumlah simpanan telur (ova) yang rendah.

Walaupun begitu, terdapat banyak perkara yang boleh anda lakukan untuk menjaga kualiti telur dan meningkatkan kesuburan. Bermula dari berhenti atau menghindari merokok, tidak minum minuman keras dan alkohol, dan menjaga berat badan yang sihat dengan diet dan senaman yang teratur.

Selain genetik, gaya hidup sihat juga berperanan besar dalam meningkatkan pengeluaran telur.

5. Risiko penyakit jantung rendah

Menurut penyelidikan dari Harvard School of Public Health, orang dengan golongan darah O mempunyai risiko serangan jantung 23% lebih rendah daripada jenis darah lain.

Walaupun begitu, kesihatan jantung juga harus dipertimbangkan dengan gaya hidup yang sihat. Ini tetap menjadi perkara utama. Makan makanan yang tinggi serat dan rendah lemak, elakkan merokok dan alkohol, dan bersenam secara teratur setiap hari.

6. Risiko Alzheimer yang rendah

Satu kajian menunjukkan bahawa orang dengan golongan darah O mempunyai risiko yang lebih rendah untuk menghidap demensia. Kajian mendapati bahawa darah jenis O mempunyai jumlah lebih banyak bahan kelabu di otak mereka berbanding dengan jenis darah yang lain.

Bahan kelabu adalah tanda yang berperanan memproses maklumat dan ingatan di otak. Semakin tua anda, jumlahnya bahan kelabu akan berkurang.

Iaitu, isi padu bahan kelabu Tahap yang lebih tinggi menjadikan proses menyimpan maklumat di otak bertahan lebih lama dengan usia. Inilah yang sangat disyaki dapat membantu seseorang mengelakkan penyakit yang berkaitan dengan ingatan, seperti Alzheimer dan demensia.

Recent Posts