Cara yang Disyorkan dan Selamat untuk Mengatasi Mata Merah

Kerengsaan, reaksi alergi, dan kecederaan mata kecil boleh menyebabkan pembuluh kecil di mata anda membengkak dan membuatnya kelihatan merah. Mata merah yang menyakitkan umumnya tidak berbahaya, tetapi anda mungkin merasakan sensasi yang tidak selesa ketika anda mengalaminya. Tidak perlu risau, ada beberapa cara untuk mengatasi mata merah yang boleh anda lakukan, dari menggunakan ubat hingga melakukan rawatan di rumah yang sederhana.

Cara menghilangkan mata merah dengan ubat

Langkah utama yang boleh anda ambil sebagai kaedah merawat mata merah jambu adalah menggunakan ubat. Walau bagaimanapun, anda tidak boleh memilih ubat apa pun untuk keadaan anda.

Jenis ubat yang perlu anda gunakan bergantung pada penyebab mata merah anda. Di samping itu, beberapa jenis ubat mesti digunakan mengikut preskripsi doktor.

Berikut adalah beberapa jenis ubat yang biasa diberikan untuk merawat mata merah:

1. Antihistamin

Antihistamin adalah ubat yang sering digunakan untuk merawat alahan. Dalam beberapa kes, mata merah sering terjadi akibat reaksi alergi. Oleh itu, ubat antihistamin dapat diberikan untuk membantu melegakan gejala mata merah, gatal, dan berair.

Antihistamin berfungsi dengan menyekat tindakan histamin di dalam badan. Histamin adalah bahan kimia yang dihasilkan oleh tubuh apabila terdedah kepada alergen. Histamine inilah yang menyebabkan reaksi alahan seperti mata gatal, merah, dan berair.

Antihistamin boleh didapati dalam bentuk titisan mata dan ubat oral. Jenis antihistamin yang sering diberikan untuk alahan pada mata adalah feniramin, naphazoline, atau olopatadine.

2. Dekongestan

Sebilangan besar keadaan mata merah disebabkan oleh pembuluh darah melebar di sclera (bahagian putih mata). Pelebaran saluran darah ini biasanya berlaku sebagai reaksi pada kerengsaan mata.

Baiklah, titisan mata dekongestan diberikan untuk mengurangkan pelebaran saluran mata. Oleh itu, kemerahan mata dapat dikurangkan.

Kadang-kadang, ubat mata dekongestan dapat digabungkan dengan ubat antihistamin untuk menghilangkan mata merah alergi. Sudah tentu, penggunaan kedua-dua ubat ini mesti disertakan dengan berunding dengan doktor.

3. Air mata buatan

Mata merah kadang-kadang disebabkan oleh sindrom mata kering, jadi disertai dengan gejala seperti gatal dan terbakar. Untuk mengatasinya, terdapat titisan dalam bentuk air mata buatan.

Air mata buatan atau air mata tiruan bertujuan untuk menambahkan kelembapan pada mata dan melegakan gejala mata kering. Titisan ini mengandungi bahan yang serupa dengan air mata semula jadi anda.

Anda boleh mendapatkan titisan air mata buatan di farmasi tanpa preskripsi doktor. Walau bagaimanapun, untuk kes kering mata yang lebih teruk, anda mungkin memerlukan air mata tiruan dalam bentuk salap atau gel dengan tahap kelembapan yang lebih tinggi.

4. Antibiotik

Antibiotik dapat digunakan jika mata merah jambu disebabkan oleh jangkitan bakteria, seperti konjungtivitis, keratitis, atau skleritis. Jangkitan bakteria boleh berlaku akibat penularan dari orang lain yang dijangkiti, atau menggunakan kanta lekap yang telah dicemari bakteria.

Antibiotik untuk mata boleh berupa titisan dan salap. Menurut laman web American Academy of Family Physician, beberapa jenis ubat antibiotik yang boleh digunakan untuk jangkitan bakteria pada mata adalah:

  • Azithromisin
  • Besifloxacin
  • Ciprofloxacin
  • Erythromycin
  • Gentamicin

Walau bagaimanapun, ingat bahawa pemberian antibiotik hanya boleh dilakukan dengan preskripsi doktor. Ini bermaksud bahawa anda tidak boleh membeli titisan mata atau salap antibiotik tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor anda.

Anda juga tidak boleh menggunakan antibiotik untuk merawat jangkitan atau mata merah jambu yang disebabkan oleh virus, kulat, atau alergen. Ubat mata antibiotik dikhaskan untuk jangkitan bakteria sahaja.

Cara menghilangkan mata merah secara semula jadi tanpa ubat

Selain ubat, anda juga dapat menghilangkan kemerahan pada mata dengan cara mudah di bawah:

1. Kompres mata dengan air atau beg teh

Kompres boleh melegakan kemerahan dan ketidakselesaan di mata anda. Anda hanya perlu membasahi kain kapas lembut yang bersih dengan air suam atau sejuk.

Picit kain sehingga tidak ada lagi air yang menetes. Kemudian, lekatkan pada kelopak mata anda selama beberapa minit.

Selain air biasa, anda juga boleh menggunakan beg teh untuk memejamkan mata. Teh adalah ramuan yang boleh anda gunakan sebagai ubat semula jadi untuk mata merah.

Kafein dan antioksidan dalam teh dapat membantu mengurangkan keradangan, pembengkakan, dan kerengsaan. Jenis teh yang boleh anda cuba gunakan adalah teh hijau, teh hitam, dan chamomile.

Kaedahnya sangat mudah. Bancuh teh terlebih dahulu, kemudian toskan beg teh dan biarkan sejuk. Gunakan beg teh sejuk untuk meletakkan kompres pada mata anda selama beberapa minit. Elakkan menggunakan beg teh yang masih panas kerana boleh memburukkan keadaan anda.

2. Menjaga kebersihan mata

Cara seterusnya untuk merawat mata merah tanpa ubat adalah dengan menjaga kebersihan mata anda.

Selain dari zarah kotoran, terdapat pelbagai perkara di sekitar anda yang boleh menyebabkan mata merah. Agar mata tidak mengalami kerengsaan atau alergi, pastikan kebersihan mata anda sentiasa dijaga dengan cara berikut:

  • tidak menggunakan alat solek mata, atau hanya menggunakan solek mata yang bersifat hypoallergenic (bukan alergenik)
  • Sentiasa basuh tangan anda sebelum dan selepas melakukan aktiviti
  • basuh pakaian, tuala dan sarung bantal dengan kerap
  • jangan menyentuh bahagian mata untuk mengelakkan jangkitan
  • mandi dua kali sehari atau setelah melakukan aktiviti di luar rumah, terutamanya jika mata merah disebabkan oleh alahan

3. Melindungi mata dari pencetus

Cara paling mudah untuk mengatasi mata merah adalah dengan mengelakkan pencetus. Elakkan pelbagai objek, tempat, atau persekitaran di sekitarnya yang boleh menyebabkan kerengsaan atau alergi pada mata. Pencetus alergi yang perlu diperhatikan biasanya adalah asap, habuk, dan debunga.

Namun, ada kemungkinan ada pencetus lain yang menjadikan mata anda lebih peka. Sekiranya anda menggunakan kanta lekap, maka anda mesti memahami cara memakai, menanggalkan, dan membersihkan kanta lekap dengan betul. Jangan gunakan kanta lekap ketika mata masih merah, dan jangan gunakan kanta lekap berulang kali.

Cara mengatasi mata merah secara semula jadi adalah disyorkan kerana risiko kesan sampingan lebih kecil untuk kesihatan mata anda. Walau bagaimanapun, mata merah jambu yang disebabkan oleh jangkitan atau penyakit mata biasanya perlu dirawat dengan ubat.

Perhatikan gejala lain yang muncul jika mata anda kelihatan merah. Segera berjumpa doktor sekiranya mata anda terasa gatal dan sakit, kering dalam jangka masa yang lama, mengalami keputihan berwarna kuning kehijauan, atau penglihatan anda menjadi kabur.

Recent Posts