6 Cara Menggunakan Topeng dan Kesalahan Lembaran |

Gunakan topeng lembaran termasuk bagaimana merawat kulit wajah yang boleh dilakukan di rumah. Malangnya, sebilangan orang tidak mengetahui tip dan cara menggunakan topeng jenis ini sehingga hasilnya maksimal pada kulit. Lihat cara memakai topeng lembaran untuk hasil maksimum berikut.

Bagaimana nak guna topeng lembaran untuk hasil yang maksimum

Sepintas lalu, sapukan topeng lembaran di muka tidak sukar. Berdasarkan kaedah pada bungkusan, anda cukup meletakkan topeng di wajah anda, kemudian menyesuaikannya dengan lokasi lubang di mata, hidung, dan mulut anda.

Namun, ternyata ada peraturan yang tidak tertulis yang dapat menjadikan penggunaannya lebih optimum. Ada apa-apa?

1. Mesti membersihkan kulit wajah terlebih dahulu

Sebelum menggunakan topeng lembaran, Anda mesti membersihkan muka terlebih dahulu dengan mencuci dua kali. Kaedah ini dapat menjadikan wajah anda bersih dua kali.

Langkah ini sangat penting untuk dilakukan, terutamanya setelah anda melakukan perjalanan dan penggunaan solekan. Kerana, kandungan ramuan dalam solekan Dibiarkan terlalu lama di muka boleh menyebabkan kerengsaan kulit dan jerawat.

Lain daripada itu, pembersihan berganda dapat memastikan kulit anda menyerap setiap kebaikan serum topeng. Dengan pegun solekan atau tanpa mencuci muka sebelumnya, ini akan menjadikan kelebihan serum tidak diserap dengan betul ke dalam badan.

2. Laraskan lokasi topeng dengan betul

Helaian topeng lembaran biasanya mempunyai 1 ukuran yang sama untuk semua wajah. Dalam beberapa bentuk wajah, kadangkala lubang topeng tidak sesuai dengan kedudukan mata, hidung, dan mulut anda.

Agar kedudukan topeng betul, cuba tekan dengan jari anda agar topeng tidak melayang. Pastikan keseluruhan helaian topeng lembaran sentuh kulit anda.

3. Urut muka

Cara menghidupkan serum topeng lembaran dapat menyerap dengan lebih optimum dengan mengurut wajah anda. Untuk menjadikannya lebih mudah, anda boleh menggunakan alat seperti penggelek muka.

Penggelek muka berguna untuk membantu penyerapan serum agar lebih sekata. Selain itu, penggunaannya sekurang-kurangnya lima minit dapat membantu melancarkan aliran darah wajah. Kesannya, kedutan hilang dan wajah kelihatan lebih segar dan lebih santai.

Sekiranya tidak ada penggelek, cuba urut wajah dengan lembut semasa menggunakan topeng lembaran menggunakan satu jari yang bersih. Urut perlahan bahagian pipi, hidung, dan dahi sehingga serum dapat diserap dengan baik.

4. Gunakan pelembap selepas bertopeng

Untuk memaksimumkan serum topeng lembaran untuk berfungsi dengan baik pada wajah, "kunci" serum dengan menggunakan pelembap. Sapukan produk pelembap biasa anda ketika serum sudah mulai kering.

Penggunaan pelembap untuk wajah adalah cara untuk menyekat penyejatan serum yang telah diserap oleh kulit wajah sehingga tidak keluar setelah menggunakannya topeng lembaran.

Ralat semasa memakai topeng lembaran

Selain mengetahui cara penggunaan topeng lembaran Namun, perlu juga mengetahui beberapa kesalahan yang mesti dielakkan agar penggunaannya tidak sia-sia. Berikut adalah senarai.

1. Buangkan baki serum dalam bungkusan topeng lembaran

Dihidupkan topeng lembaran, biasanya akan ada banyak serum yang tersisa dalam bungkusan. Kadang kala, banyak orang membuang pembungkus segera setelah menampal topeng lembaran.

Sebenarnya, serum yang masih ada di dalam bungkusan adalah bahagian terpenting dalam produk topeng lembaran. Jadi, jangan biarkan serum menjadi sia-sia. Keluarkan baki serum pada bungkusan topeng lembaran setelah anda menggunakannya.

Serum yang telah ditampung dapat digunakan untuk melembapkan kulit kering. Contohnya, anda boleh mengurut serum di leher, dada, tangan, atau kaki anda.

Di samping itu, anda boleh mengumpulkan sisa serum yang diletakkan di dalam bekas kecil. Potong dua bola kapas, celupkan ke dalam serum dan letakkan di bawah mata. Ini dapat membantu dengan garis-garis halus dan lingkaran hitam di bawah mata.

2. Pakai topeng lembaran terlalu panjang

Ramai orang berfikir bahawa semakin lama anda menggunakan topeng lembaran atau kering, hasilnya akan lebih baik. Walaupun, bagaimana menggunakan topeng lembaran terlalu lama tidak digalakkan.

Ini kerana apabila topeng digunakan terlalu kering, kemudian ia dapat menyerap kembali kelembapan yang ada pada kulit wajah anda. Akhirnya, faedah topeng lembaran jadi ia tidak lagi berkesan.

Oleh itu, pakai topeng lembaran selagi disyorkan dalam maklumat label pada pembungkusan produk atau biasanya sekitar 15-20 minit.

3. Asal memilih produk topeng lembaran

Mungkin anda tergoda untuk membeli topeng kerana bungkusan yang menarik. Namun, anda tidak boleh cuai ketika memilih produk topeng lembaran.

Pilih produk topeng yang bebas wangian dan bebas paraben. Sekiranya topeng yang digunakan mengandungi bahan kimia yang keras, bukannya kulit yang sihat, kulit akan menjadi sensitif.

Sesuaikan juga kandungan dalam topeng mengikut keperluan anda. Contohnya jika jenis kulit anda kering, pilih topeng lembaran yang mengandungi asid hyaluronik.

Sementara itu, jika kulit anda tergolong dalam jenis kulit berminyak, anda mungkin memerlukannya topeng lembaran dengan asid salisilik.

Lainlah jika tujuannya adalah untuk mengurangkan garis-garis halus di wajah, topeng lembaran yang mengandungi antioksidan seperti vitamin C, vitamin E, atau asid ferulik boleh menjadi pilihan yang tepat.

Bagi anda yang mempunyai alahan terhadap bahan-bahan tertentu, ingatlah dengan doktor kulit sebelum membeli topeng.

Recent Posts