Punca Sakit Perut Semasa Kehamilan, Ringan dan Berbahaya

Terdapat keadaan yang membuat wanita hamil merasa tidak selesa semasa mengandung, salah satunya adalah sakit perut. Wanita hamil akan merasakan kesakitan yang tidak biasa dan berbeza dengan sakit perut biasa. Terdapat pelbagai penyebab sakit perut semasa hamil yang perlu anda ketahui. Berikut adalah penjelasan lengkap bersama dengan bagaimana mengatasi sakit perut semasa hamil.

Adakah sakit perut semasa kehamilan adalah normal?

Memetik dari Kehamilan Amerika, sakit perut semasa mengandung adalah perkara biasa. Keadaan ini termasuk dalam proses perubahan tubuh kerana pertumbuhan janin di dalam rahim.

Semasa rahim terus membesar untuk memberi ruang kepada janin, ini dapat memberi tekanan pada otot, sendi, dan saluran darah. Ini boleh menyebabkan rasa tidak selesa atau sakit di sekitar perut.

Sudah tentu, sakit perut semasa mengandung tidak perlu dirisaukan dan tidak akan membahayakan kesihatan ibu dan janin.

Wanita hamil sering merasakan sakit di bahagian atas perut, terutamanya ketika rahim semakin besar. Selain itu, kekejangan perut juga merupakan keluhan wanita hamil yang paling biasa.

Walau bagaimanapun, dalam keadaan tertentu, terdapat beberapa penyebab sakit perut semasa kehamilan yang perlu diperhatikan kerana ia boleh menjadi tanda masalah yang serius.

Penyebab sakit perut yang ringan semasa mengandung

Sakit perut ketika hamil muda atau tua boleh disebabkan oleh keadaan ringan dan teruk. Berikut adalah beberapa penyebab sakit perut ringan semasa mengandung:

1. Perut gas

Gas yang terkumpul di dalam perut semasa mengandung boleh membuat wanita hamil merasa tidak selesa dan mengalami sakit perut.

Gas perut biasanya disebabkan oleh peningkatan kadar hormon progesteron, yang boleh menyebabkan otot-otot di saluran pencernaan berehat.

Semakin banyak hormon ini dilepaskan oleh badan, semakin lambat saluran pencernaan akan berfungsi. Ini menjadikan makanan menghabiskan dalam usus besar lebih lama dan menyebabkan gas.

Selain itu, kehamilan yang semakin besar juga boleh menyebabkan perut buncit.

Kenapa? Ini kerana rahim yang tumbuh dapat memberi tekanan tambahan pada organ yang membuat sistem pencernaan berjalan lebih lambat juga.

2. Sembelit

Sakit perut semasa mengandung juga boleh disebabkan oleh masalah pencernaan kerana perubahan hormon semasa kehamilan. Di samping itu, penyebab sembelit semasa kehamilan adalah:

  • Minum kurang
  • Makan makanan yang kurang berserat
  • Kurang aktif
  • Kesan sampingan pil besi atau pil penambah darah,

Keadaan di atas boleh menyebabkan sembelit pada wanita hamil. Sembelit kemudian boleh menyebabkan wanita hamil merasa sakit atau sesak.

3. Pengecutan Braxton-Hicks

Ini adalah kontraksi palsu yang biasa terjadi pada wanita hamil, tetapi jangan risau kerana ia berbeza dengan yang anda mahu melahirkan.

Pengecutan Braxton-Hicks terasa seperti mengencangkan otot perut sehingga perut terasa lebih kencang atau kencang. Sementara itu, kontraksi ketika anda ingin melahirkan lebih kuat dan menyakitkan, dan bertahan lebih lama.

Apabila wanita hamil merasakan kontraksi Braxton-Hicks, cuba minum lebih banyak air. Ini mungkin dapat menenangkan anda.

4.Kesakitan ligamen perut (sakit ligamen bulat) semasa kehamilan

Ini adalah sakit tajam dari perut bawah ke pangkal paha. Biasanya dirasakan hanya beberapa saat dan dialami oleh wanita hamil pada trimester kedua kehamilan.

Terdapat dua ligamen yang mengalir dari rahim ke pangkal paha. Fungsi ligamen ini adalah untuk menyokong rahim. Semasa rahim mengembang dan meregang, ligamen juga meregang.

Keadaan ini membuatkan wanita hamil merasa sakit tajam di perut, pelvis, atau pangkal paha. Pergerakan badan wanita hamil, seperti ketika menukar posisi, bersin, dan batuk dapat membuat anda merasa sakit ligamen bulat .

Penyebab serius sakit perut semasa kehamilan

Selain sebab ringan, ada beberapa perkara serius yang mencetuskan sakit perut semasa kehamilan. seperti:

1. Kehamilan ektopik

Ini adalah kehamilan yang berkembang di luar rahim dan tidak dapat berkembang dan memerlukan rawatan perubatan.

Apabila wanita hamil mengalami kehamilan ektopik, mereka mungkin mengalami kesakitan yang tidak tertahankan di perut. Anda juga boleh mengalami pendarahan berat antara minggu 6-10 kehamilan.

Segera berjumpa doktor sekiranya anda mengalami ini kerana kehamilan ektopik memerlukan rawatan segera.

2. Keguguran

Keguguran adalah perkara biasa kerana bayi tidak berkembang dengan baik. Semasa mengalami keguguran, wanita hamil akan mengalami sakit perut dan kekejangan, pendarahan, dan sakit di bahagian tengah perut bawah pada waktu-waktu tertentu.

Beberapa tanda keguguran lain adalah sakit belakang, kontraksi setiap 5-20 minit, dan pendarahan berat.

Memetik dari NHS, keguguran boleh berlaku sebelum kehamilan 24 minggu.

3. Gangguan plasenta

Ini adalah keadaan di mana plasenta berpisah dari rahim sebelum bayi dilahirkan. Sakit perut yang berlangsung sangat lama dan menyakitkan boleh menjadi gejala gangguan plasenta atau gangguan plasenta.

Beberapa gejala lain dari gangguan plasenta, iaitu pecahnya air ketuban disertai dengan sakit darah dan belakang.

4. Jangkitan saluran kencing

Masalah ini dapat dialami semasa hamil dan boleh menjadi penyebab sakit perut semasa hamil.

Sekiranya anda mengalami kesakitan atau sakit di bahagian bawah perut diikuti dengan rasa sakit ketika membuang air kecil, anda mungkin mengalami jangkitan saluran kencing pada wanita hamil.

Anda harus berjumpa doktor dengan segera sekiranya anda mengalami perkara ini, kerana jika dibiarkan ia boleh menyebabkan komplikasi.

5. Preeklampsia

Preeklampsia dicirikan oleh sakit perut semasa kehamilan di bahagian atas (di bawah tulang rusuk di sebelah kanan).

Tanda-tanda hipertensi lain pada kehamilan, loya, muntah, penglihatan kabur, pembengkakan tangan dan muka. Biasanya masalah ini berlaku selepas 20 minggu kehamilan.

6. Kelahiran pramatang

Sekiranya wanita hamil mengalami sakit perut yang luar biasa ketika usia kehamilan di bawah 37 minggu, ini boleh menjadi tanda bayi pramatang.

Anda perlu segera ke hospital sekiranya anda merasakan sakit perut yang tidak tertahankan dan berlangsung lama.

Recent Posts