10 Cara Mengekalkan Badan yang Sihat untuk Menghindari Penyakit

Siapa yang mahu diserang penyakit? Sudah tentu tidak. Ya, ada banyak perkara yang boleh anda lakukan untuk melindunginya. Berikut adalah beberapa cara untuk mengekalkan tubuh yang sihat yang mesti anda lakukan.

Cara menjaga kesihatan agar anda tidak mudah sakit

1. Makan sayur-sayuran hijau

Sayuran hijau dan berdaun kaya dengan vitamin yang membantu anda mengekalkan diet seimbang dan menyokong sistem imun yang sihat.

Menurut eksperimen yang dilakukan pada tikus, makan sayur-sayuran seperti brokoli, kembang kol, dan kubis, dapat membantu menghantar isyarat kimia ke tubuh yang meningkatkan protein permukaan sel yang diperlukan agar sistem kekebalan tubuh berfungsi dengan lebih optimum.

Dalam kajian ini, tikus yang sihat yang tidak memakan sayur-sayuran hijau mengalami penurunan 70-80 peratus protein permukaan sel.

2. Ambil Vitamin D

Kekurangan vitamin D boleh menyebabkan gejala seperti pertumbuhan tulang yang lemah, masalah jantung, dan sistem imun yang lemah.

Makanan yang mengandungi sumber vitamin D terbaik termasuk kuning telur, cendawan, salmon, tuna, dan hati sapi. Anda juga boleh membeli suplemen vitamin D dan memilih suplemen yang mengandung D3 (cholecalciferol), kerana ini bagus untuk meningkatkan kadar vitamin D dalam darah anda.

Tetapi sebelum mengambil makanan tambahan, anda harus berjumpa dengan doktor anda.

3. Bersenam secara berkala

Kekal aktif dengan melakukan senaman secara berkala. Anda boleh memulakan dengan senaman ringan seperti berjalan kaki. Bersenam secara teratur boleh menjadikan anda cergas dan langsing.

Di samping itu, sebuah kajian membuktikan bahawa senaman yang teratur dapat mencegah keradangan dan penyakit kronik, mengurangi tekanan, dan mempercepat peredaran sel darah putih yang melawan penyakit.

4. Minum teh hijau

Teh hijau telah dikaitkan dengan kesihatan yang baik. Manfaat kesihatan teh hijau mungkin disebabkan oleh tahap antioksidan yang tinggi, yang disebut flavonoid. Sehingga dapat menurunkan tekanan darah dan mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular.

Oleh itu, kerana ia mudah dilakukan, bagaimana menjaga tubuh yang sihat, yang satu ini telah banyak dilakukan.

5. Dapatkan tidur yang cukup

Tidur yang mencukupi adalah salah satu kunci sistem imun yang kuat. Satu kajian menunjukkan bahawa orang yang tidur sekurang-kurangnya lapan jam setiap malam selama dua minggu menunjukkan bahawa tubuh lebih kebal dari serangan virus dan bakteria. Sementara itu, orang yang tidur kurang dari 6 jam setiap malam akan menjadi 4 kali lebih mungkin terkena selesema akibat virus daripada orang yang tidur 7 jam atau lebih.

Ini disebabkan oleh sitokin yang dikeluarkan oleh badan semasa tidur yang berpanjangan. Sitokin adalah sejenis protein yang membantu tubuh melawan jangkitan dengan meningkatkan sistem imun.

6. Uruskan tekanan anda

Tekanan telah terbukti melemahkan sistem kekebalan tubuh, membuat orang lebih mudah terkena penyakit.

Kortisol membantu melawan keradangan dan penyakit. Pelepasan hormon yang berterusan pada orang yang mengalami tekanan kronik sebenarnya dapat mengurangkan kemampuan hormon ini.

Ini boleh menyebabkan badan menjadi radang dan mudah diserang penyakit. Jadi salah satu cara untuk menjaga kesihatan badan adalah dengan mengawal tekanan. Anda boleh mencuba yoga atau meditasi untuk mengawal atau menghilangkan tekanan.

7. Bergaul dengan orang di sekeliling anda

Kesepian sering dikaitkan sebagai pencetus beberapa penyakit, terutama pada orang yang pulih dari pembedahan jantung.

Penyelidikan yang diterbitkan dalam American Psychological Association menunjukkan bahawa pengasingan sosial dapat meningkatkan tekanan, yang memperlambat tindak balas imun tubuh dan kemampuan untuk sembuh dengan cepat.

8. Menjaga kebersihan

Cara lain untuk menjaga kesihatan adalah menjaga kebersihan diri dan persekitaran. Dengan cara itu, anda mengelakkan serangan pelbagai penyakit. Berikut adalah beberapa cara untuk menjaga kebersihan yang baik:

  • Mandi setiap hari
  • Basuh tangan anda sebelum makan atau menyediakan makanan, dan selepas makan.
  • Basuh tangan anda sebelum meletakkan kanta lekap atau melakukan aktiviti lain yang menyentuh mata atau mulut anda.
  • Basuh tangan anda selama 20 saat dan gosokkannya di bawah kuku jari anda.
  • Tutup mulut dan hidung anda dengan tisu semasa batuk atau bersin.

9. Cuba ambil probiotik

Penyelidikan menunjukkan bahawa orang yang mengalami tekanan yang mendapat probiotik, mengalami kesakitan untuk masa yang lebih sedikit.

10. Elakkan alkohol

Penyelidikan menunjukkan bahawa meminum alkohol boleh merosakkan sel dendritik, yang merupakan komponen penting dalam sistem imun. Lama kelamaan, minum alkohol yang kerap dapat meningkatkan kerentanan seseorang terhadap jangkitan bakteria dan virus.

Satu kajian yang diterbitkan dalam Journal of Clinical and Vaccine Immunology membandingkan sel dendritik dan tindak balas sistem imun pada tikus yang dirawat dengan alkohol dan bukan alkohol.

Alkohol menekan imuniti pada tikus hingga tahap yang berbeza-beza. Doktor mengatakan kajian itu membantu menjelaskan mengapa vaksin kurang berkesan untuk orang yang mempunyai alkohol.

Recent Posts