8 Rahsia Wanita untuk Tampil Cantik Secara Semula Jadi, Dalam dan Luar!

Memiliki wajah yang cantik secara semula jadi pasti menjadi impian banyak orang. Anda dapat mewujudkan impian ini dengan mengambil langkah-langkah berikut yang bukan sahaja menjaga kecantikan, tetapi juga dapat menyuburkan tubuh. Ingin tahu apa-apa?

Petua menjaga kesihatan agar anda kelihatan cantik secara semula jadi

Kulit dan badan mesti dijaga dengan baik jika anda ingin kelihatan cantik secara semula jadi tanpa perlu menggunakan pelbagai jenis produk kecantikan. Jadi anda bukan sahaja cantik dari luar, tetapi juga cantik dari dalam. Anda boleh melakukan perkara berikut untuk mewujudkannya.

1. Minum banyak air

Minum air dapat menjaga kesihatan badan dan menjadikan kulit anda lebih sihat. Ini kerana air mengandungi oksigen yang diperlukan oleh kulit anda. Namun, itu tidak bermaksud minum air berlebihan boleh menjadi cara untuk menghilangkan kedutan atau garis halus.

Kekeringan (kekurangan cecair) menjadikan kulit anda kelihatan lebih kering dan berkedut. Oleh itu, minum air boleh meningkatkan kesihatan kulit anda dan mencegah penuaan pramatang. Cuba minum 8-10 gelas air sehari. Tidak perlu memaksa diri anda minum hingga liter.

Selain itu, minum air juga dapat meningkatkan kesihatan buah pinggang anda. Apabila cecair badan mencukupi, air kencing akan banyak mengalir, berwarna kuning jernih, dan tidak berbau. Apabila cairan tubuh tidak mencukupi, kepekatan air kencing menjadi lebih pekat, warnanya menjadi kuning gelap, dan berbau kerana ginjal harus menyerap cecair tambahan untuk menjalankan fungsinya.

2. Hadkan alkohol atau elakkan sama sekali

Minuman beralkohol boleh merosakkan kulit anda, kerana boleh mengeringkan badan dan kulit anda. Meminum minuman beralkohol yang berlebihan, misalnya lebih dari 1-2 gelas sehari boleh merosakkan hati, yang berperanan menghilangkan toksin dalam badan. Sehingga racun itu akan dicampurkan dalam darah kerana tidak dapat dikeluarkan. Ini boleh menjadikan kulit anda kurang sihat, kusam, dan mudah berjerawat.

Selain itu, minum alkohol yang berlebihan juga dapat menyebabkan liang pori melebar, saluran darah melebar dan boleh pecah, dan pertumbuhan kelenjar minyak yang terlalu banyak.

3. Mengeluarkan kulit mati

Penyingkiran atau pengelupasan sel kulit mati dikenali sebagai kaedah pengelupasan. Sel kulit mati mempunyai warna yang hampir sama dengan kulit kusam. Oleh itu, perlu pengelupasan untuk mendapatkan kulit yang bersih dan bercahaya.

Anda boleh melakukan pengelupasan di rumah dengan menggunakan lulur badan atau dengan bantuan pakar dermatologi untuk mendapatkan kulit yang cantik secara semula jadi.

4. Bersenam secara berkala

Senaman pasti dapat menjaga kesihatan tubuh anda. Bersenam secara teratur dapat membuat anda lebih banyak tenaga dan tetap bugar. Satu kajian melaporkan bahawa senaman daya tahan dapat membantu melawan, bahkan membalikkan, tanda-tanda penuaan seperti kebotakan, uban, dan kulit yang menipis dan berkerut.

Latihan daya tahan adalah aktiviti aerobik, seperti berjalan pantas, berlari atau berbasikal. Latihan ini dapat meningkatkan kesihatan kardiovaskular dan pernafasan. Semakin lama anda dapat melakukan senaman aerobik, semakin kuat daya tahan anda.

5. Berhenti memerah jerawat

Sekiranya anda suka memerah atau mengeluarkan jerawat, hentikan tabiat ini dari sekarang. Kerana memerah jerawat boleh menyebabkan parut dan jangkitan. Di samping itu, tabiat ini dapat memperburuk keradangan dan meningkatkan risiko parut jerawat.

6. Tanggalkan alat solek sebelum tidur

Pastikan wajah anda bersih dari solekan sebelum anda tidur. Tidak membersihkan wajah anda sebelum tidur boleh menyumbat liang pori anda solekan, kotoran, dan sisa peluh.

Kesannya, kulit menjadi kusam dan berkedut. Sekiranya tidak dibersihkan, solek mata semasa tidur juga boleh menyebabkan kerengsaan mata dan kehilangan bulu mata.

7. Jangan mencuci rambut setiap hari

Sebilangan orang mungkin merasa tidak mandi jika tidak mencuci rambut. Sebenarnya, mencuci rambut setiap hari atau terlalu kerap boleh menyapu minyak semula jadi di kulit kepala. Sebenarnya minyak ini sebenarnya diperlukan untuk menjaga pemakanan dan kilauan semula jadi rambut.

Jadi, untuk mendapatkan rambut yang cantik secara semula jadi, anda hanya perlu mencucinya setiap dua hari. Anda juga tidak digalakkan memakai pengering rambut atau seterika rata setiap hari.

8. Melindungi kulit dari pendedahan cahaya matahari

Pendedahan cahaya matahari yang berlebihan yang mengandungi sinaran ultraviolet dapat merosakkan kulit. Gunakan pelindung matahari atau pelindung matahari untuk melindungi kulit anda dari paparan sinar matahari. Sapukan pelindung matahari sekurang-kurangnya 30 minit sebelum anda keluar.

Dengan begitu, anda tidak perlu risau untuk menghabiskan masa di bawah sinar matahari. Kulit anda akan kelihatan cantik secara semula jadi.

Recent Posts