Cara Mengatasi Kencing Yang Kerap Kerana Poliuria

Adalah normal bagi anda untuk kencing lebih kerap daripada biasa. Namun, jika anda melakukannya terlalu kerap untuk mengganggu aktiviti harian, ada beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mengatasi keadaan ini.

Dorongan untuk kencing disebabkan oleh banyak faktor, dari makanan dan minuman, ubat-ubatan, hingga penyakit tertentu. Oleh itu, kaedah terbaik untuk menanganinya perlu disesuaikan dengan penyebab kerap membuang air kecil. Apa yang kau boleh buat?

Petua mengatasi keinginan membuang air kecil secara berterusan

Kerap membuang air kecil atau tidak relatif, kerana masalah sistem kencing seperti penyakit pundi kencing biasanya dialami oleh orang tua atau orang yang mempunyai masalah kesihatan tertentu. Walaupun begitu, aduan kerap membuang air kecil sebenarnya sangat biasa.

Sekiranya anda mengalami masalah yang sama, berikut adalah beberapa petua untuk menyelesaikannya.

1. Minum air secukupnya

Air penting untuk menjaga kesihatan pundi kencing. Namun, minum air terlalu banyak sebenarnya akan membuat anda kencing lebih kerap. Minum air secukupnya untuk memenuhi keperluan cecair badan tanpa perlu berlebihan.

Secara purata, anda perlu minum sekurang-kurangnya lapan gelas air sehari. Sumber cecair lain boleh berasal dari sayur-sayuran, buah-buahan, atau makanan yang sedap. Minum secara berkala agar pundi kencing anda kenyang secara berkala.

2. Mengehadkan minuman berkafein dan alkohol

Untuk mengatasi keinginan membuang air kecil secara berterusan, cubalah perhatikan apa yang anda minum. Minuman berkafein seperti kopi, teh, dan soda adalah diuretik. Minuman ini meningkatkan kadar air dan garam dalam air kencing, sehingga meningkatkan jumlahnya.

Sama juga ketika anda minum alkohol. Alkohol menekan fungsi hormon antidiuretik (ADH) yang semestinya menghalang pengeluaran air kencing. Semakin banyak alkohol yang anda minum, semakin sedikit jumlah hormon ADH, sehingga pengeluaran air kencing menjadi tidak terkawal.

3. Perhatikan jenis ubat yang dimakan

Ubat diuretik, seperti ubat untuk tekanan darah tinggi atau kegagalan jantung kongestif, dapat meningkatkan pengeluaran air kencing. Ubat ini membantu buah pinggang dalam membuang natrium berlebihan dari badan. Dengan cara itu, jantung dapat mengepam darah dengan berkesan.

Malangnya, ubat diuretik juga meningkatkan pengeluaran air kencing sehingga anda kerap membuang air kecil. Sekiranya anda menghidap penyakit saluran kencing dan perlu mengambil ubat diuretik, anda harus berjumpa dengan doktor untuk mengurangkan kesan sampingan.

4. Hadkan pengambilan garam

Kaedah lain yang mudah untuk mengatasi masalah membuang air kecil adalah dengan menghadkan pengambilan garam. Apabila anda mengambil banyak garam, buah pinggang akan mengeluarkannya dengan air kencing. Garam menarik banyak air sehingga lebih banyak air kencing dihasilkan.

Kajian tahun 2017 dari Universiti Nagasaki mendapati bahawa mengurangkan pengambilan garam dapat membantu mengurangkan keinginan membuang air kecil pada waktu malam (nokturia). Responden juga mengakui bahawa tidur mereka menjadi lebih nyenyak dan berkualiti.

5. Melakukan latihan Kegel

Sekiranya dilakukan secara berkala, latihan Kegel dapat merehatkan otot pundi kencing yang terlalu aktif. Latihan ini membolehkan anda berlatih mengetatkan dan mengendurkan otot di sekitar uretra, seperti yang biasa anda lakukan ketika anda membuang air kecil.

Untuk melakukan ini, kencangkan otot-otot dasar pelvis anda seolah-olah anda memegang kencing anda, kemudian tahan selama lima saat. Sekiranya berjaya, rehatkan otot panggul bawah anda lagi selama lima saat dan ulangi 4-5 kali sehingga anda terbiasa.

6. Pakai stoking semasa tidur

Walaupun kedengarannya sederhana, kaedah ini dapat membantu mengatasi kencing yang kerap pada waktu malam. Semasa anda berbaring atau tidur, kekuatan graviti akan membuat cecair badan bergerak turun dan terkumpul di kaki.

Akibatnya, tekanan pada urat kaki meningkat dan menyebabkan cecair diserap semula oleh darah. Masuknya cecair akan meningkatkan air kencing yang terbentuk. Memakai stoking ke tempat tidur, terutama yang agak ketat, dapat membantu anda mengatasi masalah ini.

7. Melancarkan pundi kencing ( latihan pundi kencing )

Latihan blader Ia adalah terapi untuk mengatasi masalah pundi kencing, terutamanya masalah kencing. Terapi ini bertujuan untuk melatih fungsi pundi kencing dengan mengawal jarak antara kencing dan jumlah air kencing yang keluar.

Semasa terapi, anda akan berlatih membuang air kecil mengikut jadual, walaupun anda tidak mahu membuang air kecil. Sekiranya anda tidak dapat kencing sebelum waktunya, anda boleh mengatasinya dengan teknik relaksasi atau latihan Kegel.

Inilah cara mengatasi kencing yang kerap dengan kaedah berikut: latihan pundi kencing .

  1. Kencing segera setelah bangun pagi. Di sinilah jadual kencing anda bermula.
  2. Tentukan selang buang air kecil yang perlu anda ikuti. Sebagai permulaan, cuba sekali setiap jam.
  3. Ikuti jadual semasa aktiviti anda. Pada waktu malam, anda boleh membuang air kecil apabila perlu.
  4. Sekiranya anda buang air kecil sebelum waktunya, cubalah menahannya dengan menarik nafas dalam-dalam. Rehatkan otot badan anda dan duduk sebentar.
  5. Sekiranya anda tidak tahan kencing, tunggu lima minit sebelum pergi ke bilik mandi. Selepas itu, cuba kembali ke jadual.
  6. Setelah berjaya mengikuti jadual mingguan anda, tingkatkan selang buang air kecil anda sebanyak 15 minit.
  7. Teruskan mengikuti jadual dan tingkatkan selang waktu sehingga anda dapat membuang air kecil setiap 3-4 jam.

Kerap membuang air kecil tidak selalu menunjukkan masalah serius, tetapi keadaan ini perlu ditangani kerana boleh mengganggu kehidupan seharian. Sekiranya pelbagai cara di atas tidak dapat mengurangkan kekerapan membuang air kecil anda, berjumpa doktor untuk mendapatkan penyelesaian.

Recent Posts