5 Cara Menutup Faraj Yang Paling Kuat dan Selamat

Faraj kendur adalah masalah biasa pada wanita tetapi pastinya sukar untuk mengungkapkannya kepada doktor kerana malu. Sebenarnya, masalah ini bukan hanya disebabkan oleh hubungan seksual atau melahirkan anak, tetapi boleh berlaku secara semula jadi. Melalui penjagaan dan teknik yang betul, vagina dapat kembali kencang. Berikut adalah beberapa cara untuk mengetatkan faraj yang boleh dilakukan oleh wanita.

Cara mengetatkan faraj

Dalam beberapa kes, vagina yang longgar dapat menyebabkan masalah pada pundi kencing, seperti ketidaksinambungan kencing.

Perkara yang perlu difahami oleh wanita adalah bahawa vagina tidak dapat ditutup kembali, tetapi masih mungkin bagi anda untuk mengetatkannya dengan beberapa rawatan.

Sebut saja, gerakan gimnastik yang melatih otot panggul, latihan Kegel, diet yang sihat, hingga terapi.

Berikut adalah beberapa cara mengetatkan dan mengetatkan faraj yang boleh anda lakukan.

1. Latihan Kegel

Faraj boleh melonggarkan kerana pelbagai perkara. Ini mungkin kerana otot-otot pelvis bawah melemah atau kerana lapisan kulit vagina menjadi longgar.

Sekiranya anda tidak merasakan gigitan faraj yang kuat semasa melakukan hubungan seks, itu mungkin kerana otot pelvis bawah anda lemah.

Ini mungkin berlaku kerana proses kelahiran normal atau proses penuaan. Anda boleh mengetatkan dan mengetatkan faraj dengan melakukan senaman Kegel.

Sebenarnya, selain wanita, latihan Kegel juga dapat dilakukan oleh lelaki dan sangat berguna untuk mengurangkan risiko ejakulasi dini.

Memetik dari Mayo Clinic, latihan Kegel berguna untuk menguatkan otot-otot dasar pelvis yang menyokong rahim, pundi kencing, usus kecil, dan rektum.

Inilah cara melakukan senaman Kegel untuk mengetatkan dan mengetatkan faraj.

  1. Duduk atau berbaring di atas tikar dalam keadaan lurus.
  2. Kencangkan otot anda seolah-olah anda memegang kencing anda.
  3. Tahan selama 5 saat dan berehat selama 5 saat lagi.
  4. Ulangi langkah di atas.

Anda boleh memulakan latihan Kegel pada bila-bila masa, dengan duduk di kerusi atau berbaring di atas tikar.

2. Makan kacang soya

Kacang soya mengandungi fitoestrogen, sebatian yang meniru hormon estrogen di dalam badan.

Anda boleh mengambil kacang soya jika vagina mula kendur atau faraj kering kerana kekurangan tahap estrogen semasa menopaus.

Penyelidikan dari Jurnal Pemakanan terangkan bagaimana kacang soya membantu meningkatkan hormon estrogen.

Kacang soya mempunyai sifat hidrofilik yang membuat otot mengekalkan lebih banyak air.

Selain itu, kacang-kacangan ini juga mengandungi isoflavon, fitoestrogen pada tumbuhan yang bermanfaat untuk kulit.

Makan makanan soya yang diproses, seperti tauhu dan tempe sangat bermanfaat untuk menjaga lapisan kulit vagina dengan lebih ketat.

Walaupun begitu, kajian ini dilakukan 11 tahun yang lalu, jadi memerlukan penyelidikan baru untuk melihat keberkesanan kacang soya dan hormon estrogen.

3. Makan makanan yang kaya dengan antioksidan

Salah satu cara mengetatkan dan mengetatkan faraj yang cukup mudah adalah dengan mengekalkan diet yang sihat.

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, faraj boleh menjadi longgar kerana proses penuaan. Proses penuaan ini disebabkan oleh penurunan kolagen dan elastin.

Sementara itu, tahap kolagen dan elastin dalam badan akan menurun kerana radikal bebas yang merosakkan sel pada lapisan kulit vagina.

Untuk mengatasi dan mencegah radikal bebas, anda mesti meningkatkan pengambilan makanan yang kaya dengan antioksidan.

Makanan yang kaya dengan antioksidan adalah sayur-sayuran dan buah-buahan yang warnanya kuat. Ia boleh menjadi sangat gelap atau sangat terang.

Sumber makanan lain yang kaya dengan antioksidan termasuk kacang, cendawan, ikan, dan yogurt.

Elakkan minum minuman beralkohol, makanan yang mengandungi bahan kimia atau bahan pengawet yang keras, dan berhenti merokok.

Perkara-perkara ini adalah sumber radikal bebas yang boleh mengganggu tahap kolagen dan elastin di kawasan wanita.

4. Terapi laser

Salah satu penyebab kendur vagina adalah proses penuaan semula jadi. Untuk mengetatkan dan mengetatkan faraj, anda boleh mencuba terapi laser.

Memetik dari Persatuan Pakar Bedah Plastik Amerika, wanita yang merancang untuk mempunyai banyak anak, tetapi ingin menjaga faraj mereka ketat tanpa pembedahan, memilih untuk menggunakan terapi laser.

Cara terapi ini berfungsi adalah dengan memancarkan sinar laser ke dalam vagina. Laser ini akan mencetuskan pengeluaran kolagen, sehingga lapisan kulit dan tisu faraj akan kembali ketat.

Terapi ini untuk meremajakan organ wanita tidak memerlukan pembedahan atau pembedahan. Prosesnya juga sangat pantas, iaitu hanya sekitar 15 minit.

Doktor akan memasukkan pistol laser ke dalam vagina sejauh 4-6 cm. Kemudian laser ditembakkan di dalam faraj yang akan menembusi dinding faraj kira-kira setengah milimeter.

Kedalaman ini cukup untuk mencapai lapisan kulit yang bertanggungjawab menghasilkan kolagen. Kehangatan pancaran laser ini akan menyokong penghasilan kolagen dan elastin.

Ini adalah dua jenis zat protein yang berfungsi untuk mengekalkan ketegasan dan keanjalan lapisan kulit.

5. Pembedahan vaginoplasti

Ini adalah cara untuk mengetatkan dan mengetatkan faraj kerana penuaan, kelahiran anak, atau keinginan seksual yang berkurang.

Proses prosedur ini adalah untuk menyatukan otot di sekitar faraj yang terpisah. Ia juga menghilangkan kulit lendir yang berlebihan dari bahagian belakang vagina.

Doktor juga boleh membuang kulit luar agar penampilan faraj lebih cantik dan menarik semasa melakukan hubungan seksual.

Sekiranya wanita menjalani prosedur ini, mereka mungkin perlu berehat selama 1-2 minggu. Doktor akan menasihatkan untuk tidak melakukan hubungan seks selama 8 minggu.

Kesan sampingan prosedur vaginoplasti adalah jangkitan, pendarahan dan kesakitan.

Anda boleh menyesuaikan proses menegangkan faraj dengan selesa. Memandangkan salah satu faktor untuk relaksasi vagina adalah penuaan, anda boleh makan makanan yang dapat melambatkan proses penuaan.

Recent Posts