Cara menggunakan pelindung matahari yang betul agar kulit tidak terbakar

Hidup di Indonesia, yang memiliki iklim tropis, membuat kita harus lebih aktif melindungi kulit kita dari paparan sinar matahari dengan pelindung matahari (pelindung matahari). Jika tidak, kulit akan mudah terbakar dan bertambah tua. Namun, menggunakan pelindung matahari yang salah tidak akan melindungi kulit dengan berkesan. Teruskan membaca untuk mengetahui cara menggunakan pelindung matahari yang betul.

Cara menggunakan pelindung matahari dengan cara yang betul

Pelindung matahari adalah pelindung matahari yang teksturnya lebih ringan dan lebih nipis, dan tidak meninggalkan warna keputihan.keputihan) seperti sunblock. Krim pelindung matahari berfungsi seperti spons yang akan menembusi lapisan atas kulit untuk menyerap sinar matahari yang terus memasuki kulit.

Tidak seperti pelindung cahaya matahari yang berfungsi sebaik sahaja digunakan, pelindung matahari mengambil masa sekitar 20 minit untuk diserap sepenuhnya ke dalam kulit sebelum berfungsi melindungi kulit. Pelindung matahari juga harus digunakan semula dengan kerap.

Oleh itu, semasa membeli dan menggunakan pelindung matahari, perhatikan dahulu kandungan SPF yang tertera pada pakej. Pilih pelindung matahari yang mempunyai minimum SPF 30. Pelindung matahari dengan SPF sekurang-kurangnya 30 dapat menyekat 97% sinar UVB yang menyebabkan selaran matahari dan selaran matahari.

Lebih baik jika pelindung matahari anda juga memberikan perlindungan dari sinar UVA yang boleh menyebabkan penuaan dini dan barah kulit. Perhatikan bungkusan yang tertera. Perlindungan UVA ditandai dengan PA +, PA ++, PA +++.

Jadi bagaimana anda menggunakan pelindung matahari yang betul? Inilah langkahnya.

  • Gunakan pelindung matahari 30 minit sebelum keluar. Kerana kulit memerlukan masa untuk menyerap pelindung matahari. Oleh itu, jika anda hanya menggunakan pelindung matahari beberapa saat sebelum keluar atau ketika di bawah sinar matahari, kulit anda tidak akan mendapat perlindungan dan berisiko terbakar matahari.
  • Goncangkan sebelum anda menekan pelindung matahari keluar. Ini berguna untuk mencampurkan semua zarah secara merata di dalam bekas.
  • Sapukan pelindung matahari sesuai dengan keperluan kulit anda. Tidak terlalu sedikit. Biasanya orang dewasa menggunakan sekitar auns pelindung matahari (kira-kira 1 cawan sirap) untuk digunakan di seluruh badan.
  • Sapukan secara merata ke seluruh bahagian badan yang akan terdedah kepada cahaya matahari. Ini merangkumi kawasan yang sering diabaikan seperti belakang, telinga, dan belakang lutut dan kaki anda.
  • Sapukan pelindung matahari beberapa kali dalam sehari. Walaupun anda menggunakannya dari rumah, anda perlu menggunakannya semula. Kerana tidak ada pelindung matahari yang 100% melindungi kulit dari sinar matahari walaupun anda menggunakan SPF yang tinggi. Pelindung matahari akan berbau atau hilang ketika anda berpeluh dan terkena air. Oleh itu, anda harus memohon semula pelindung matahari setiap dua jam.
  • Gunakan pelindung matahari setiap kali anda keluar, tidak kira cuaca di luar. Walaupun sinar UVB semakin lemah semasa musim hujan, sinar UVA menjadi lebih kuat. Kedua-dua sinar UVA dan UVB boleh menyebabkan barah kulit dan kerosakan sel akibat cahaya matahari. Oleh itu, anda masih perlu menggunakan pelindung matahari walaupun pada musim hujan atau ketika cuaca mendung. Memakai pelindung matahari juga berfungsi untuk menjaga kelembapan kulit.

Recent Posts