4 Jenis Pengisian Gigi dan Prosedur Pemasangannya

Prosedur pengisian gigi harus dilakukan jika anda mempunyai keadaan khas, seperti gigi patah, rongga, atau gigi yang rosak. Gigi yang bermasalah ini biasanya akan menyebabkan kesakitan dan ketidakselesaan jika dibiarkan terlalu lama.

Keadaan kesihatan mulut pesakit juga merupakan salah satu faktor penentu jenis bahan yang akan dipasang. Apakah jenis dan bahan tambalan gigi yang biasa digunakan? Lalu bagaimana cara mengisi gigi yang biasa dilakukan oleh doktor gigi?

Apakah isi gigi?

Mengisi gigi adalah salah satu prosedur untuk meluruskan gigi yang biasanya dilakukan jika gigi mempunyai keadaan khas, seperti patah, rongga, atau rosak. Terdapat sebilangan besar bahan pengisian yang biasa digunakan oleh doktor gigi.

Amalgam yang berasal dari aloi logam adalah yang paling biasa digunakan untuk mengisi bahagian belakang geraham kerana ia adalah bahan yang keras dan tahan lama. Untuk mengisi gigi depan, doktor gigi biasanya akan mengesyorkan bahan pengisi lain yang mempunyai warna yang menyerupai warna gigi semula jadi.

Kos pengisian bergantung pada keadaan gigi pesakit, bahan pengisian yang digunakan, dan prosedur tambahan lain yang dilakukan oleh doktor gigi.

Jenis tambalan berdasarkan bahan

Berdasarkan bahan yang digunakan, terdapat empat jenis tambalan yang dapat disesuaikan dengan keperluan dan keadaan gigi anda, yaitu:

1. Amalgam

Satu jenis bahan pengisi gigi diperbuat daripada campuran pelbagai jenis logam dan berwarna perak. Amalgam terdiri daripada 50% merkuri, 35% perak, timah 15%, tembaga, dan logam lain. Biasanya tambalan ini digunakan untuk memperbaiki geraham belakang.

Walaupun penggunaan tampalan jenis ini dapat bertahan hingga 10 tahun, doktor tidak mengesyorkan pesakit menggunakan tampalan jenis ini. Ini kerana amalgam adalah logam yang mengandungi merkuri yang sangat berbahaya bagi tubuh.

Menurut Yayasan Kesihatan Oral, kandungan merkuri dalam amalgam yang telah dicampurkan dengan logam lain tidak beracun dan berbahaya bagi kesihatan. Sehingga kini, belum ada kajian yang menemukan hubungan antara kesan amalgam dan masalah kesihatan pada manusia.

2. Resin komposit

Isian gigi komposit dibuat dari campuran zarah plastik dan kaca halus. Proses pengisian ini akan menggunakan cahaya biru terang yang berfungsi mengeras partikel kaca pada gigi.

Proses ini dianggap memakan masa lebih lama kerana doktor akan menghantar kesan rangka gigi ke makmal terlebih dahulu untuk membuat isi kesan rongga atau gigi yang rosak.

Salah satu kelebihan bahan pengisian ini adalah bahawa warna pengisian akan bercampur dengan warna gigi asli dan bahannya cukup kuat, walaupun tidak sekuat amalgam.

Malangnya, harga tampalan komposit resin sedikit lebih mahal daripada amalgam. Bahan komposit resin ini boleh bertahan sekitar 5 tahun pada gigi.

3. Emas kuning

Mungkin di Indonesia ada banyak yang menggunakan tampalan pada gigi yang terbuat dari emas. Jenis pengisian ini diperbuat daripada aloi emas yang dicampur dengan logam. Sebilangan orang lebih suka warna emas ini daripada warna perak amalgam. Selain itu, bahan emas juga tidak menghakis gigi.

Tali gigi yang diperbuat daripada emas juga cukup tahan lama dalam penggunaannya, iaitu sekitar 15 tahun penggunaan. Tambahan lain, tampalan emas dapat menahan kekuatan mengunyah makanan yang teksturnya keras dan tebal.

Jika dibandingkan dengan harganya, harga tambalan gigi yang diperbuat daripada emas adalah 6 hingga 7 kali lebih mahal daripada amalgam dan bahan komposit.

4. Logam dan porselin

Porselin dan logam adalah bahan biasa untuk memperbaiki kerosakan gigi. Biasanya kedua-dua bahan ini boleh digunakan untuk memperbaiki semua bahagian gigi, misalnya untuk venir gigi, implan gigi, dan juga pendakap gigi.

Walau bagaimanapun, tampalan logam jauh lebih murah daripada porselin ketika anda ingin memperbaiki kerosakan gigi. Kedua-duanya selamat digunakan di badan dan boleh bertahan lebih dari 7 tahun.

Bagaimana prosedur pengisian gigi?

Mengapa gigi memerlukan tampalan? Mungkin anda akan tertanya-tanya tujuan dan cara mengisi gigi yang dilakukan oleh doktor gigi. Tujuan proses pengisian adalah untuk menutup lubang pada permukaan enamel gigi.

Pengisian digunakan mengikut keadaan kesihatan gigi anda. Namun, secara umum, pengisian pada gigi dilakukan untuk mengurangkan risiko kebocoran atau kerosakan di dalam gigi.

Berikut adalah langkah dan proses mengisi gigi yang biasa anda dapatkan semasa berjumpa doktor gigi.

  • Anestesia tempatan . Pertama, anda akan diberi suntikan anestetik tempatan untuk mematikan sementara kawasan saraf di sekitar gigi
  • Proses kerosakan gigi. Selepas anestesia berjaya, doktor gigi akan memotong enamel gigi menggunakan gerudi untuk menghilangkan kerosakan di dalamnya. Kemudian doktor akan memberi ruang pada gigi sebagai persediaan untuk memasukkan pengisian ke dalamnya.
  • ukiran. Proses ini digunakan untuk mengetatkan gigi dengan gel asid sebelum mengisi rongga dengan bahan pengisi.
  • aplikasi resin. Gigi anda juga akan dilapisi dengan resin melalui cahaya terang untuk menjadikannya kuat dan tidak rapuh. Seterusnya, doktor akan mengisi gigi anda dengan tampalan gigi yang telah disyorkan oleh doktor.
  • Menggilap . Setelah mengisi gigi, doktor akan membersihkan gigi dengan menggilap. Salah satu kebaikan menggilap adalah dapat memudarkan noda pada gigi.

Bagaimana merawat selepas mengisi gigi?

Selepas proses pengisian, anda mungkin mengalami ketidakselesaan di mulut anda kerana anestetik tempatan yang sebelumnya diberikan. Tidak perlu risau, ini akan kembali normal dari masa ke masa sekitar 1-3 jam.

Untuk menjaga kesihatan gigi setelah mengisi gigi, terdapat beberapa rawatan pergigian sehingga tampalan dapat bertahan lama, termasuk:

  • Elakkan makanan dan minuman yang tinggi gula, terlalu panas, atau terlalu sejuk.
  • Elakkan terlalu banyak memberi tekanan di sekitar kawasan pengisian.
  • Gosok gigi dengan betul dan kerap dua kali sehari dengan ubat gigi yang mengandungi fluorida.
  • Menggunakan benang gigi (gigi palsu) dan ubat kumur untuk membersihkan antara gigi serpihan makanan dan plak.

Doktor gigi boleh mengesyorkan pemeriksaan susulan. Sekiranya terdapat aduan, seperti gusi bengkak, tompok retak, dan rasa tidak selesa ketika mengunyah, lebih baik segera berjumpa doktor.

Recent Posts