Penyakit Lupus: Sebab, Gejala, Ubat dan Komplikasi

Anda mungkin pernah mendengar tentang lupus. Walaupun namanya tidak asing lagi, tidak banyak orang yang tahu apa sebenarnya lupus, apa yang menyebabkannya, dan bagaimana mengatasinya. Jadi, apa itu lupus? Bolehkah disembuhkan?

Apa itu lupus?

Lupus adalah gangguan sistem imun yang berlaku di dalam badan. Penyakit ini adalah penyakit autoimun yang menyebabkan sel-sel badan menjadi rosak dan menjadi radang.

Ringkasnya, lupus adalah keadaan di mana tubuh menghasilkan antibodi berlebihan. Dalam keadaan normal, antibodi berfungsi melindungi tubuh daripada pelbagai bahan asing yang boleh menyebabkan penyakit.

Walau bagaimanapun, pada orang yang mempunyai lupus (Odapus), antibodi yang mereka miliki menyerang sel-sel tubuh sendiri. Jadi, odapus mudah dijangkiti penyakit berjangkit dan radang - akibat dari sel yang sihat diserang oleh antibodi.

Apakah jenis lupus?

Terdapat beberapa jenis penyakit lupus yang ada, iaitu:

 • Lupus eritematosus sistemik (SLE), adalah jenis lupus yang paling biasa. Jenis penyakit ini menyerang pelbagai tisu seperti sendi, kulit, otak, paru-paru, ginjal, dan saluran darah.
 • Discoid lupus erythematosus, adalah sejenis lupus yang menyerang tisu kulit, menyebabkan ruam.
 • Lupus Neonatal Lupus adalah penyakit yang menyerang bayi baru lahir. Penyakit ini dialami oleh bayi yang dilahirkan oleh ibu yang mempunyai kelainan antibodi.
 • Lupus kerana dadahGangguan ini biasanya hanya dialami dalam waktu yang singkat. Oleh itu, beberapa ubat boleh menyebabkan kesan sampingan yang mempunyai gejala seperti lupus. Keadaan pesakit akan bertambah baik sekiranya ubat dihentikan.
 • Lupus eritematosus kulit subakut, adalah bentuk lupus yang menyebabkan tisu kulit sakit dan terbakar ketika terkena cahaya matahari.

Berapa kerap berlaku lupus?

Lupus adalah penyakit yang jarang berlaku. Walaupun jumlah pasti tidak diketahui, tetapi di Indonesia saja, terdapat sekitar 12.700 orang yang mengalami penyakit ini pada tahun 2012. Kejadian penyakit ini kemudian meningkat menjadi 13.300 pada tahun 2013.

Kebanyakan orang yang menghidap lupus adalah wanita. Dilaporkan bahawa sebanyak 90% kes lupus yang dialami dialami oleh wanita. Sebabnya tidak diketahui dengan pasti sehingga kini. Walau bagaimanapun, kajian yang diterbitkan dalam Annals of the Rheumatic Disease menyatakan bahawa ini berkaitan dengan kromosom gen yang dimiliki wanita.

Di samping itu, kebanyakan kes lupus dikesan pada pesakit berusia 15-45 tahun. Walau bagaimanapun, kemungkinan keadaan ini berlaku pada kanak-kanak dan orang tua.

Apakah simptom dan ciri lupus?

Lupus adalah penyakit yang dikenali sebagai 'penyakit 1000 muka'. Istilah ini timbul kerana penyakit kronik ini menyebabkan gejala dan tanda yang hampir serupa dengan penyakit lain. Oleh itu, penyakit ini cenderung sukar dikesan lebih awal. Berikut adalah beberapa gejala dan tanda yang biasanya dialami oleh odapus, menurut American College of Rheumatology:

 • Sakit sendi
 • Sendi bengkak
 • Mulut atau hidung mempunyai luka yang tidak sembuh selama berhari-hari hingga berbulan-bulan.
 • Dalam air kencing terdapat darah atau bahkan protein (proteinuria)
 • Terdapat ruam pada pelbagai permukaan kulit
 • Keguguran rambut
 • Demam
 • sawan
 • Sakit dada dan kesukaran bernafas kerana radang paru-paru

Sekiranya anda mengalami sekurang-kurangnya 4 tanda dan gejala ini, anda harus berjumpa doktor dengan segera.

Apakah penyebab lupus?

Lupus adalah penyakit kronik yang disebabkan oleh gangguan dalam badan, jadi pastinya bukan virus atau bakteria yang menyebabkannya. Sebenarnya, pakar tidak tahu pasti apa yang menyebabkan lupus. Terdapat banyak faktor yang boleh menyebabkan ini. Walau bagaimanapun, beberapa teori menunjukkan bahawa lupus disebabkan oleh interaksi gen, hormon, dan persekitaran.

1. Faktor genetik

Penyelidik dari Johns Hopkins Center, pertama kali tertarik dengan penyebab lupus, dari hubungan antara gen keluarga dan penderita. Sebenarnya, kehadiran penghidap lupus dalam keluarga, dapat meningkatkan kemungkinan penyakit lupus pada anggota keluarga yang lain. Selain itu, ahli keluarga dengan lupus, ketika melakukan ujian perubatan, cenderung positif.

Kemudian, dengan gen yang mencetuskan perkembangan penyakit, itu tidak bermaksud bahawa orang itu boleh terkena langsung atau boleh mewarisi lupus. Sebaliknya, para penyelidik percaya bahawa penyebab lupus ada kaitan dengan keadaan persekitaran yang buruk. Tetapi sayangnya, mereka masih belum dapat menentukan faktor mana yang paling kuat menyebabkan seseorang terkena lupus.

2. Hormon

Sebenarnya, wanita berkemungkinan 9 kali lebih kerap menghidap lupus berbanding lelaki. Fenomena ini dapat dijelaskan oleh hormon seks yang dihasilkan oleh sistem imun wanita dan lelaki, yang jelas berbeza. Tubuh wanita menghasilkan dan menggunakan lebih banyak hormon estrogen, sementara badan lelaki bergantung pada hormon yang disebut androgen.

Estrogen dikenali sebagai "hormon" meningkatkan imuno ", Yang bermaksud bahawa wanita memiliki sistem kekebalan tubuh yang lebih kuat daripada lelaki, mengingat keperluan evolusi agar wanita dapat bertahan, berperanan dalam melahirkan, dan membesarkan anak-anak mereka. Namun, sebagai akibatnya, ketika sistem kekebalan tubuh melawan tubuh, wanita akan lebih mudah terkena penyakit autoimun.

3. Persekitaran

Di samping itu, beberapa faktor persekitaran telah dikaitkan dengan penyebab lupus. Para penyelidik telah menghubungkan lupus dan pelbagai toksin persekitaran, seperti asap rokok, natrium silika gel, dan merkuri. Virus herpes zoster (virus yang menyebabkan herpes zoster), dan sitomegalovirus juga dianggap salah satu penyebab seseorang mendapat lupus.

Apakah faktor yang meningkatkan risiko terkena lupus?

Sebagai tambahan kepada ketiga-tiga faktor ini, terdapat beberapa perkara lain yang boleh membuat seseorang berisiko lebih tinggi terkena lupus. Ada apa-apa?

 • Jantina . Telah diketahui bahawa wanita lebih mudah terkena lupus berbanding lelaki. Ini ada kaitan dengan genetik dalam tubuh wanita.
 • Perlumbaan . Lupus lebih mudah diserang orang yang mempunyai bangsa Asia dan Afrika.
 • Mengambil dadah . Beberapa jenis ubat anti-sawan, ubat tekanan darah, hingga antibiotik, dapat memicu munculnya lupus ketika mereka berhenti mengambil ubat tersebut.
 • Pendedahan cahaya matahari . Pendedahan cahaya matahari boleh menyebabkan luka pada kulit yang boleh mencetuskan lupus disebabkan oleh organ atau sel di dalam badan yang mudah terdedah.

Bagaimana doktor mendiagnosis lupus?

Bukan hanya kerana mempunyai 1000 wajah, tetapi juga lupus hadir dalam keadaan yang berbeza untuk setiap orang. Ini menjadikan lupus lebih sukar untuk dikesan.

Hingga kini belum ada pemeriksaan khusus yang dapat mengesan penyakit lupus. Walaupun begitu, doktor biasanya akan menasihati pesakit untuk melakukan beberapa ujian, seperti ujian air kencing, ujian darah, dan ujian antibodi.

Untuk mendiagnosis sama ada seseorang mempunyai lupus, doktor juga biasanya akan melihat sejarah perubatan keluarga, melakukan pemeriksaan kesihatan umum, dan mengesyorkan pesakit menjalani biopsi kulit dan ginjal.

Apakah rawatan untuk lupus?

Sehingga kini, lupus adalah penyakit yang belum menemui penawarnya. Jadi orang yang menghidap lupus tidak dapat disembuhkan sepenuhnya. Walau bagaimanapun, pesakit masih akan mendapat rawatan. Rawatan yang dijalankan bertujuan untuk:

 • Mencegah munculnya gejala akibat lupus
 • Mengurangkan pelbagai gejala lupus
 • Mengurangkan kerosakan organ dan masalah lain
 • Mengurangkan bengkak dan kesakitan
 • Menenangkan sistem imun
 • Mengurangkan atau mencegah kerosakan sendi
 • Elakkan komplikasi

Biasanya rawatan dilakukan dengan memberi ubat kepada pesakit untuk menghilangkan gejala atau masalah kesihatan yang lain. Ubat-ubatan seperti:

1. Ubat anti-radang nonsteroid (NSAID)

Ubat ini merangkumi ubat penahan sakit yang biasanya diberikan kepada odapus untuk mengatasi sakit, demam, dan bengkak pada sendi yang dialaminya. Contoh jenis NSAID adalah naproxen, ibuprofen, dan motrin. Sebilangan besar NSAID tidak memerlukan preskripsi, tetapi beberapa ubat yang mempunyai dos dan kesan sampingan yang kuat memerlukan preskripsi.

2. Ubat antimalarial

Ubat ini sebenarnya digunakan untuk mencegah dan merawat malaria. Namun, dalam kes ini, ubat malaria diperlukan oleh odapus untuk merawat gejala sakit sendi, ruam kulit, radang pada lapisan jantung, dan demam - yang juga biasanya terjadi pada pesakit malaria.

Sebenarnya, pelbagai kajian menunjukkan bahawa pesakit lupus yang diberi ubat malaria mempunyai jangka hayat yang lebih lama daripada mereka yang tidak diberi ubat ini. Jenis ubat malaria yang diberikan adalah Hydroxychloroquine (Plaquenil), Chloroquine (Aralen), Quinacrine (Atabrine).

3. Kortikosteroid

Jenis ubat ini diperlukan oleh pesakit lupus untuk mencegah keradangan yang sangat mudah terjadi di dalam badan. Walau bagaimanapun, ubat kortikosteroid mempunyai kesan sampingan jangka panjang seperti kenaikan berat badan, menjadikan tulang lebih rapuh, tekanan darah tinggi, dan diabetes.

4. Imunosupresan

Ubat imunosupresan berfungsi untuk menekan sistem imun. Sudah tentu, ubat jenis ini sangat diperlukan oleh odapus yang sistem ketahanannya terlalu dominan. Beberapa ubat yang biasa digunakan adalah azathioprine (Imuran, Azasan), mycophenolate (CellCept), leflunomide (Arava) dan methotrexate (Trexall).

Penggunaan ubat imunosupresan jangka panjang boleh menyebabkan kerosakan hati, menurunkan kesuburan, dan meningkatkan risiko barah. Sementara itu, kesan sampingan jangka pendek yang mungkin berlaku adalah mual, cirit-birit, dan demam.

Komplikasi dan masalah kesihatan yang boleh timbul akibat lupus

Lupus adalah penyakit yang mengganggu sistem kekebalan tubuh, sehingga banyak sistem atau tisu badan lain terjejas. Terdapat beberapa komplikasi yang mungkin terjadi pada odapus, yaitu:

 • Kegagalan buah pinggang
 • Gangguan darah, seperti anemia
 • Tekanan darah tinggi
 • Vaskulitis, keradangan saluran darah
 • Gangguan ingatan
 • Mengalami perubahan tingkah laku, seperti halusinasi yang kerap
 • Kejang
 • strok
 • Penyakit jantung
 • Masalah dengan paru-paru, misalnya keradangan lapisan paru-paru dan radang paru-paru
 • Mudah diserang oleh pelbagai penyakit berjangkit
 • Kanser

Bagaimana hidup dengan lupus?

Walaupun lupus adalah penyakit yang tidak dapat disembuhkan, tetapi odapus masih dapat hidup dengan tenang dan mengurangkan risiko gangguan yang mungkin timbul. Berikut adalah beberapa perkara yang dapat dilakukan odapus untuk mengelakkan komplikasi timbul dan dapat hidup dengan damai dengan lupus:

 1. Melakukan senaman secara berkala . Odapus terdedah kepada masalah pada sendi dan tulang. Terus melakukan senaman secara teratur dapat membantu menjaga kesihatan tulang dan sendi.
 2. Berhenti merokok . Kebiasaan merokok hanya akan memperburuk penyakit ini, kerana dapat meningkatkan risiko penyakit jantung, serangan jantung, dan radang paru-paru.
 3. Cukup rehat dan elakkan tekanan . Tekanan hanya akan memburukkan lagi gejala lupus. Oleh itu, odapus mesti banyak berehat dan mengelakkan tekanan.
 4. Fahami badan . Pesakit dengan lupus harus mengetahui kapan gejala lupus muncul dan apa yang menyebabkannya. Contohnya, rasa letih muncul, maka odapus perlu berehat secukupnya dan menghentikan semua aktiviti terlebih dahulu.
 5. Elakkan terdedah kepada cahaya matahari . Cahaya matahari boleh menjadikan ruam kulit menjadi lebih teruk. Sekiranya anda terpaksa keluar pada waktu siang, anda harus menggunakan pelindung matahari untuk melindungi kulit anda.

Makanan yang disyorkan dan dielakkan untuk pesakit lupus

Makanan juga mempengaruhi keadaan penyakit lupus. Ada yang melegakan simptom, tetapi ada yang memburukkan lagi gejala lupus. Oleh itu, odapus mesti bijak memilih makanan yang tepat. Lalu apa makanan yang disyorkan dan dilarang jika anda menghidap lupus?

Makanan yang baik untuk penghidap lupus

Makanan yang mengandungi nutrien tertentu dapat melegakan dan bahkan mencegah gejala lupus muncul. Berikut adalah jenis makanan yang diperlukan oleh odapus:

1. Makanan dengan antioksidan yang tinggi

Odapus terdedah kepada keradangan, jadi makanan yang mengandung antioksidan tinggi harus dimasukkan dalam makanan mereka. Antioksidan dapat mencegah dan mengurangkan kejadian keradangan di dalam badan. Bahan ini terdapat dalam buah-buahan dan sayur-sayuran.

2. Makanan yang mengandungi omega-3

Makanan seperti salmon, tuna, sardin, dan makarel adalah contoh makanan yang kaya dengan omega-3. Jenis lemak baik ini diperlukan oleh odapus untuk mencegah komplikasi seperti penyakit jantung dan strok.

3. Makanan dengan kalsium dan vitamin D yang tinggi

Salah satu masalah umum yang berlaku pada orang dengan lupus adalah gangguan tulang, seperti kerapuhan, dan masalah sendi. Untuk mengurangkan risiko ini, odapus memerlukan kalsium dan vitamin D, yang dapat menguatkan tulang dan baik untuk sendi. Kedua-dua nutrien ini boleh didapati dalam susu dan produknya, sayur-sayuran hijau gelap, dan kacang-kacangan seperti kacang soya dan badam.

Makanan yang perlu dielakkan oleh penghidap lupus

Sementara itu, ada makanan yang benar-benar memburukkan gejala dan bahkan meningkatkan risiko komplikasi pada odapus. Apakah makanan yang harus dielakkan jika anda menghidap lupus?

1. Makanan dengan lemak tepu tinggi dan lemak trans

Lemak tepu dan lemak trans hanya akan memburukkan lagi gejala lupus, kerana meningkatkan kemungkinan menghidap penyakit kronik lain, seperti strok. Oleh itu, elakkan makanan yang mengandungi zat ini, seperti makanan goreng, makanan segera , lemak dalam daging, kulit ayam, dan jeroan.

2. Makanan yang mengandungi terlalu banyak natrium

Makanan yang tinggi natrium, seperti makanan yang dibungkus dan makanan masin, juga harus dielakkan oleh odapus. Natrium juga menjadikan odapus lebih mudah diserang penyakit jantung, bahkan gagal jantung.

3. Makanan yang mengandungi bawang

Bawang selalu dijadikan rempah dapur utama yang tidak boleh dilewatkan. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai odapus maka anda harus mengelakkan makanan yang mempunyai bawang di dalamnya. Kerana, menurut penyelidikan, bawang mempunyai kesan pada sistem kekebalan tubuh.

Bawang mampu meningkatkan jumlah sel darah putih, di mana sel-sel ini adalah sel utama sistem imun. Semakin banyak sel darah putih, semakin kuat sistem imun. Sudah tentu, ini akan menjadi bumerang bagi orang yang menghidap lupus.

Recent Posts