Gunakan Masker Muka Setiap Hari, Benarkah Berkesan dan Lebih Berkesan?

Topeng muka mungkin menjadi salah satu produk penjagaan kulit kegemaran anda. Sebabnya, topeng muka sering menjanjikan kulit wajah lebih halus dan bersih, lebih-lebih lagi, semakin banyak produk topeng muka yang dijual di pasaran dan menarik perhatian wanita. Sangat menjanjikan bahawa ia dapat menjadikan kulit wajah licin, kebanyakan wanita memilih untuk memakai topeng muka secara rutin setiap hari. Namun, adakah ia selamat dilakukan? Apa kesannya terhadap kesihatan wajah? Ketahui fakta melalui tinjauan berikut.

Apakah kesan memakai topeng muka setiap hari?

Menurut Dr. Marie Nussbaum, penolong profesor dermatologi di Cornell Weill Hospital di New York, mengatakan topeng muka mempunyai banyak manfaat untuk merawat pelbagai masalah kulit. Antaranya ialah kulit kering, kemerahan pada kulit, dan juga jerawat yang degil.

Tidak hanya itu, topeng juga dapat membantu menjaga kelembapan wajah, mengecilkan pori-pori, dan menghilangkan kotoran, minyak, dan sisa solek yang terkumpul di wajah.

Menurut doktor kecantikan Kardiana Purnama Dewi, fungsi utama memakai topeng muka adalah meningkatkan kandungan air di wajah dan menyerap minyak yang berlebihan. Namun, memakai topeng muka terlalu lama sebenarnya akan memberi kesan sebaliknya, iaitu menghilangkan kelembapan semula jadi wajah.

Sekiranya anda menggunakan topeng muka secara rutin setiap hari, ini bermakna topeng akan menyerap minyak di wajah secara berterusan, bahkan sehingga menyerap minyak semula jadi pada kulit wajah. Terutama jika anda mempunyai masalah kulit kering, memakai topeng muka setiap hari sebenarnya menjadikan kulit kering dan menghilangkan kelembapan semula jadi wajah.

Daripada menjadikannya lembut, memakai topeng setiap hari sebenarnya menjadikan kulit kering

Sebenarnya, banyak orang salah faham dan berfikir bahawa keberkesanan topeng akan dimaksimumkan apabila digunakan untuk waktu yang lama selama berjam-jam, bahkan semalam.

Daripada mengembalikan kelembapan kulit, kaedah ini hanya menjadikan kulit cantik anda lebih kering kerana sudah terlalu lama terkena udara yang dicampur dengan topeng.

Pada dasarnya, penggunaan dan jenis topeng yang digunakan bergantung pada jenis kulit anda. Misalnya, anda mempunyai kulit kombinasi yang cenderung berminyak di kawasan T-zone dan cenderung kering di pipi.

Masalah kulit kombinasi dapat diatasi dengan menggunakan topeng tanah liat (topeng tanah liat), topeng lembaran (topeng lembaran), dan topeng tidur. Walau bagaimanapun, topeng ini tentu tidak digunakan setiap hari berturut-turut, hanya mengikut peraturan yang tertera pada label produk.

Perhatikan, ini adalah masa terbaik untuk memakai topeng muka

Topeng muka mesti cukup 1 hingga 2 kali seminggu selama 20 minit. Ini bermanfaat untuk memberi peluang kepada kulit wajah anda bernafas. Selain itu, ini juga untuk menjaga keseimbangan minyak agar tidak berlebihan atau terlalu kering.

Sebelum menggunakan topeng muka, pastikan anda selalu membaca senarai ramuan pada label produk. Sekiranya terdapat kandungan alkohol di topeng muka yang anda pilih, segera beralih ke produk lain.

Sebabnya, alkohol boleh menjadikan kulit wajah terasa kering. Di samping itu, pada masa yang sama, kulit wajah akan menghasilkan banyak minyak untuk mengekalkan keseimbangan tahap minyak di kulit. Hasilnya, kulit anda akan berminyak dan kering pada masa yang sama.

Walaupun anda ingin mengikuti jejak selebriti terkenal dengan memakai topeng muka setiap hari, ingatlah bahawa jenis dan rutin kulit anda berbeza. Maksudnya, kesan memakai topeng muka setiap hari pastinya tidak menjamin ia akan berlaku juga kepada anda.

Jadi, gunakan topeng muka sekali atau dua kali seminggu dan bersama dengan minum banyak air dan cukup tidur. Dengan cara itu, anda boleh mendapatkan kulit wajah yang cerah yang bersinar sepanjang hari.

Recent Posts