Jerawat di Dahi: Punca, Cara Mengatasinya, dan Cara Mencegahnya

Dahi (dahi) adalah salah satu kawasan wajah yang sering mengalami jerawat. Tidak hanya menyebabkan rasa sakit, jerawat di dahi juga mengurangkan keyakinan diri. Ketahui apa penyebab jerawat di dahi dan bagaimana mengatasinya dengan penjelasan berikut.

Punca jerawat di dahi

Dahi adalah salah satu kawasan zon-T, yang merupakan kawasan wajah yang paling rentan terhadap masalah kulit, seperti jerawat. T-Zone berisiko mengalami masalah kerana mengandungi lebih banyak kelenjar minyak daripada kawasan muka yang lain.

Ini menyebabkan liang di dahi anda tersumbat dengan sebum (kelenjar minyak), sel kulit mati, dan bakteria. Apabila ini berlaku, kelenjar sebum menjadi meradang dan jerawat di dahi berkembang.

Penyumbatan liang di dahi yang menghasilkan jerawat mempunyai banyak faktor pencetus, seperti berikut.

Perubahan hormon

Perubahan hormon androgen (hormon lelaki) yang berlaku semasa akil baligh dan haid ternyata menjadi faktor pencetus utama jerawat di dahi. Remaja mungkin sering mengalami jerawat di dahi mereka, tanpa mengira makanan dan produk rawatan yang digunakan.

Tahap hormon yang tidak seimbang ini menyebabkan kelenjar minyak terlalu aktif. Kesannya, pengeluaran sebum menjadi berlebihan dan menjadikan pori lebih mudah tersumbat.

Produk rambut

Tahukah anda bahawa selain daripada produk penjagaan kulit, produk penjagaan rambut juga boleh menyebabkan jerawat dahi? Keadaan ini boleh berlaku kepada sesiapa sahaja walaupun anda tidak pernah mengalami jerawat sebelumnya.

Apabila produk penjagaan rambut mengandungi minyak, ia boleh memasuki kulit anda. Apabila ini berlaku, minyak akan menyumbat liang dan mencetuskan jerawat.

Sekiranya produk penjagaan rambut, seperti vitamin, syampu, dan perapi, boleh disalahkan, anda mungkin mengalami jerawat jenis whitehead. Whiteheads atau komedo tertutup adalah benjolan kecil yang disebut papula.

Jerawat jenis ini boleh muncul di sepanjang garis rambut atau bahagian belakang leher anda. Oleh itu, produk penjagaan rambut juga boleh menyebabkan jerawat di leher anda.

Ubat-ubatan tertentu

Sebagai tambahan kepada produk penjagaan rambut, ubat-ubatan tertentu juga dapat memicu munculnya jerawat di dahi, seperti steroid, litium, dan barbiturat. Oleh itu, anda mungkin perlu berhati-hati ketika menggunakan ubat yang disebutkan kerana dikhuatiri boleh menyebabkan jerawat.

Selain sebab yang telah disebutkan, kebiasaan memegang dahi dengan tangan yang kotor juga boleh mencetuskan jerawat. Ini kerana tangan mempunyai banyak bakteria dan kotoran yang dapat menjangkiti kulit di dahi anda.

Cara menghilangkan jerawat di dahi

Langkah pertama yang perlu anda lakukan untuk merawat jerawat di dahi adalah dengan mula memperhatikan kesihatan kulit. Tabiat ini seperti cara mencuci muka dengan betul dan mengelakkan faktor yang boleh memperburuk keadaan jerawat. Apa lagi?

Gunakan ubat jerawat

Di samping itu, anda juga dapat menghilangkan jerawat di dahi dengan ubat-ubatan tertentu, baik dari doktor atau tanpa preskripsi. Berikut adalah kandungan ubat jerawat untuk mengatasi masalah kulit ini.

 • Asid salisilik untuk memecah sel kulit mati dan membersihkan liang pori.
 • Benzoil peroksida untuk membuang sel kulit mati yang menyumbat liang.
 • Retinoid biasanya digunakan untuk rawatan jerawat jangka panjang.

Sekiranya ubat-ubatan di kaunter tidak dapat merawat jerawat di dahi anda, berbincanglah dengan pakar dermatologi mengenai masalah ini.

Elakkan kandungan minyak dalam produk rambut

Melaporkan dari American Academy of Dermatology, menghentikan produk rambut yang menyumbat liang akan membantu menghilangkan jerawat di dahi. Sebenarnya, anda mungkin mudah menentukan produk mana yang menyebabkannya.

Sekiranya anda menggunakan produk yang mengandungi minyak, seperti pomade, mungkin berhenti sebentar.

Sementara itu, apabila penyebab jerawat tidak jelas, seperti syampu, gel gaya, hingga krim pencukur, anda mungkin bingung mana yang harus dihentikan.

Sekiranya ini berlaku, hentikan penggunaan produk apabila label tidak melihat perkataan:

 • tidak menyumbat liang,
 • bebas minyak,
 • bukan komedogenik (tidak menyebabkan komedo), juga
 • bukan aknegenik (tidak menyebabkan jerawat).

Setelah menghentikan produk rambut, anda juga perlu mengeluarkan sisa dari produk tersebut. Sebabnya, sisa minyak produk rambut boleh melekat di mana sahaja. Pastikan mencuci barang yang disentuh oleh rambut anda, seperti:

 • sarung bantal dan cadar,
 • topi,
 • cermin mata hitam, dan juga
 • bandana.

Petua mencegah jerawat di dahi

Pada dasarnya, cara mencegah jerawat di dahi cukup mudah, seperti berikut.

 • Basuh muka anda dua kali sehari secara berkala.
 • Basuh rambut anda dengan kerap sehingga rambut anda tidak berminyak.
 • Hadkan penggunaan produk rambut.
 • Bersihkan dahi dengan bersih semasa menggunakan produk penjagaan rambut.
 • Gunakan penjepit atau bandana pada poni anda agar tidak melekat pada kulit anda.
 • Elakkan memakai ikat kepala atau topi yang menutupi dahi.
 • Jangan sentuh wajah anda dengan tangan yang kotor.
 • Gunakan produk kosmetik atau penjagaan yang berlabel bukan komedogenik.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut, berjumpa dengan pakar dermatologi untuk mendapatkan penyelesaian yang tepat.

Recent Posts