7 Kebaikan Makan Telur untuk Kesihatan |

Telur adalah antara bahan makanan yang paling serba boleh, senang disediakan, dan lazat yang menjadikannya kegemaran. Berkat kandungan nutrien yang hampir lengkap, telur juga dianggap sebagai makanan super dengan pelbagai faedah kesihatan.

Kandungan pemakanan telur

Telur adalah makanan haiwan yang mengandungi hampir semua nutrien makro dan mikro. Putih telur adalah sumber protein, vitamin B2, B6, B12, dan selenium yang hebat. Sementara kuning telur mengandungi lemak, kalori, kolesterol, dan beberapa jenis mineral.

Ayam bakar, ayam dan telur itik bebas mengandungi nutrien dalam jumlah yang berbeza. Walau bagaimanapun, ketiga-tiganya dikuasai oleh protein dan lemak, dan mempunyai pelbagai vitamin dan mineral dalam jumlah tertentu.

Dua telur ayam seberat 100 gram mengandungi nutrien di bawah.

 • Tenaga (kalori): 154 kcal
 • Protein: 12.4 gram
 • Lemak: 10.8 gram
 • Karbohidrat: 0.7 gram
 • Kalsium: 86 miligram
 • Fosforus: 258 miligram
 • Besi: 3 miligram
 • Kalium: 118.5 miligram
 • Natrium: 142 miligram
 • Vitamin A: 104 mikrogram
 • Tiamin (vitamin B1): 0.12 miligram
 • Riboflavin (vitamin B2): 0.38 miligram

Telur ayam juga mengandung vitamin B6, vitamin D, vitamin E, vitamin K, dan zink mineral dalam jumlah yang mencukupi. Tidak hanya itu, terdapat juga dua sebatian antioksidan yang disebut lutein dan zeaxanthin.

Manfaat kesihatan telur

Makan telur akan membekalkan tubuh, tenaga, protein, dan vitamin yang diperlukan untuk berfungsi dan berfungsi.

Selain itu, beberapa nutrien dalam telur dapat menyuburkan tubuh dan mengurangkan risiko penyakit. Berikut adalah pelbagai faedah telur.

1. Membentuk tisu badan dan membantu fungsinya

Protein memainkan peranan penting dalam pembentukan, pembaikan, dan pada dasarnya hampir semua fungsi sel. Nutrien inilah yang membentuk setiap sel dan tisu yang membentuk tubuh manusia, seperti otot, otak, peredaran darah, tulang, dan banyak lagi.

Tubuh memerlukan protein untuk menjalankan proses metabolik, membentuk tenaga, menyembuhkan luka, dan menghasilkan hormon. Pengambilan satu telur setiap hari membantu menyediakan protein yang diperlukan untuk menjalankan fungsi ini.

2. Menjaga kesihatan mata

Telur mengandungi dua antioksidan lutein dan zeaxanthin, yang bermanfaat untuk kesihatan mata. Lutein dan zeaxanthin yang anda dapat dari telur biasanya terkumpul di retina dan melindunginya dari kerosakan akibat sinar matahari.

Beberapa kajian lama juga menunjukkan bahawa lutein dan zeaxanthin membantu mengurangkan risiko katarak dan degenerasi makula. Kedua-duanya adalah penyakit yang biasanya menyebabkan kebutaan pada pesakit tua.

3. Menjaga kesihatan otak

Telur mengandungi kolin, zat seperti vitamin B yang penting dalam perkembangan otak semasa kehamilan. Dalam sel otak manusia, kolin mempercepat pembebasan protein yang diperlukan dalam pembentukan memori dan beberapa fungsi otak lain.

Kajian menunjukkan bahawa orang yang mendapat banyak pengambilan kolin cenderung mempunyai kemampuan dan ingatan kognitif yang lebih baik. Cara termudah untuk mendapatkan faedah kolin adalah dengan memakan telur setiap hari.

4. Menurunkan kadar kolesterol jahat

Telur mengandungi kolesterol. Pengambilan kolesterol yang anda dapat dari makanan biasanya tidak meningkatkan kadar kolesterol darah. Sebaliknya, telur benar-benar membantu menyeimbangkan kadar kolesterol darah anda.

Kolesterol dalam telur sebenarnya mempunyai kelebihan mengubah kolesterol jahat menjadi bentuk kolesterol lain yang lebih sihat. Kajian di Jurnal Perubatan British juga membuktikan tidak ada hubungan antara makan telur dan risiko penyakit jantung.

5. Membantu menurunkan risiko penyakit jantung

Selain menurunkan kolesterol jahat, telur dapat meningkatkan jumlah lipoprotein berketumpatan tinggi (HDL) yang dikenali sebagai kolesterol baik. Orang dengan HDL tinggi biasanya berisiko rendah untuk menghidap strok dan penyakit jantung.

Kandungan nutrien beberapa jenis telur juga diperkaya dengan asid lemak omega-3 yang dapat menurunkan trigliserida darah. Tahap trigliserida yang menurun akan mencegah pembentukan plak pada saluran darah yang merupakan pendahulu penyakit jantung.

6. Membantu mengekalkan berat badan

Makan telur memberikan faedah tersendiri bagi anda yang menurunkan berat badan. Telur kaya dengan protein dan lemak, dua sumber kalori yang lebih baik daripada karbohidrat sederhana seperti nasi atau makanan bergula.

Makan telur dapat membuat anda kenyang lebih lama dengan lebih sedikit kalori. Dengan menambahkan telur ke menu sarapan anda, anda akan mempunyai lebih banyak tenaga dan mengelakkan keinginan untuk makan berlebihan.

7. Menguatkan sistem ketahanan badan

Telur mengandungi pelbagai nutrien yang penting untuk menjaga sistem kekebalan tubuh yang sihat. Sebilangan daripadanya adalah asam amino yang membentuk kekebalan tubuh serta antioksidan, vitamin A, vitamin B12, dan mineral selenium yang mempertahankan fungsinya.

Selain itu, membran di sekitar kuning telur juga mengandungi glikopeptida sulfat. Bahan ini membantu merangsang pengeluaran makrofag, yang merupakan sel imun yang melindungi tubuh dari penyakit dan jangkitan.

Perkara yang harus anda perhatikan sebelum memakan telur

Telur mempunyai banyak faedah, tetapi ada beberapa perkara yang perlu anda pertimbangkan sebelum memakannya. Mengenai had pengambilan, makan telur setiap hari tidak menjadi masalah bagi orang yang sihat. Tabiat ini sebenarnya baik untuk kesihatan anda.

Namun, ia berbeza dengan penderita diabetes, penyakit jantung, tekanan darah tinggi, atau mengalami masalah dengan kolesterol darah. Anda masih boleh makan telur, tetapi sebaiknya hadkannya tidak lebih dari tiga kali seminggu.

Elakkan juga memakan telur sekiranya anda mempunyai alahan. Gejala alergi telur termasuk ruam kulit, gatal-gatal, dan sakit perut. Jangan mengabaikan walaupun gejala ringan kerana alahan boleh bertindak balas dengan teruk pada sesetengah orang.

Untuk memastikan keselamatan makanan, simpan telur di dalam peti sejuk sebaik sahaja anda membelinya. Jangan simpan telur pada suhu bilik atau basuh. Penyimpanan dan pemprosesan yang betul akan mengekalkan faedah dan kualiti telur.

Recent Posts