Kelebihan Aloe Vera untuk Rambut, Bukan Hanya Menjadikannya Berkilau, Anda Tahu!

Produk untuk penjagaan berasaskan rambut Lidah Buaya atau lidah buaya di pasaran. Ramai yang percaya bahawa ekstrak lidah buaya sangat baik untuk penjagaan wajah dan rambut. Apakah faedah lidah buaya untuk rambut?

Banyak khasiat lidah buaya untuk rambut

Dipetik dari halaman Berita Perubatan hari iniTerdapat pelbagai khasiat lidah buaya untuk rambut. Salah satu yang paling terkenal adalah kemampuannya untuk merangsang pertumbuhan rambut.

Keupayaan ini mempunyai Lidah Buaya kerana mengandungi:

  • pelbagai jenis vitamin,
  • asid amino penting,
  • mineral tembaga (tembaga) dan zink yang sangat penting untuk pertumbuhan rambut, dan juga
  • asid lemak.

Bukan hanya itu, manfaat lain dari lidah buaya untuk rambut adalah membantu menyembuhkan dan memperbaiki sel yang rosak di kulit kepala.

Oleh itu, apabila rambut anda rosak kerana sering menggunakan pelurus atau terkena cahaya matahari, ekstrak lidah buaya boleh menjadi penyelesaiannya.

Lidah buaya menjadikan kulit kepala selesa dan mengurangkan rasa gatal

Tidak berhenti di situ, kelebihan lidah buaya untuk rambut yang boleh anda dapatkan seterusnya adalah mengurangkan gatal-gatal di kawasan kepala. Keadaan ini biasanya disebabkan oleh dermatitis seborrheic.

Dermatitis seborrheic adalah masalah yang berlaku kerana kulit kepala menjadi meradang, menyebabkan lapisan kulit mengelupas dan akhirnya masalah kelemumur muncul. Biasanya, keadaan ini disebabkan oleh kulat.

Lidah buaya mempunyai sifat anti-kulat dan anti-bakteria yang dapat membantu melawan keadaan dermatitis seborrheic. Selain itu, Lidah Buaya Ia juga mempunyai sifat anti-radang yang dapat membuat kulit kepala yang jengkel terasa lebih baik.

Bagaimana nak guna Lidah Buaya di rambut

Orang yang menggunakan Lidah Buaya Untuk rambut, anda boleh memilih jenis aloe yang anda mahu gunakan. Ada yang menggunakan gel lidah buaya, atau anda juga boleh menggunakan gel lidah buaya segar secara langsung di kulit kepala.

Sekiranya anda ingin menggunakan kilang lidah buaya yang sebenar, anda boleh melakukannya seperti di bawah.

  • Potong daun dari tanaman Lidah Buaya.
  • Gunakan sudu untuk mengeluarkan gel di daun lidah buaya.
  • Kumpulkan semua gel dan isi dengan minyak zaitun atau kelapa. Campurkan dengan minyak pilihan ini, Sekiranya anda tidak menyukainya, anda boleh melewatkannya.
  • Kemudian gosokkan gel Lidah Buaya terus ke kulit kepala.
  • Biarkan gel Lidah Buaya melekat sehingga satu jam.
  • Ulangi proses ini setiap 2-3 kali seminggu.

Recent Posts