7 Khasiat Lobak yang Anda Tidak Perlu Lupa |

Sebelum digunakan sebagai pengambilan makanan, wortel yang mempunyai banyak warna pertama kali digunakan sebagai ubat. Betul, apa faedah wortel untuk kesihatan? Ayuh, kupas dengan teliti faedah dan kandungan wortel!

Pemakanan lobak merah

Sumber: Julie Daniluk

Lobak adalah makanan yang kaya dengan nutrien dan penuh dengan faedah. Menurut data Kementerian Kesehatan Indonesia, dalam 100 gram wortel segar, Anda dapat menggunakan 80% ubi. Berikut adalah beberapa kandungan nutrien wortel yang perlu anda ketahui.

 • Tenaga: 36 kcal
 • Protein: 1 gram
 • Lemak: 0.6 gram
 • Karbohidrat: 7.9 gram
 • Serat: 1 gram
 • Vitamin A: 7.1 mikrogram
 • Thiamin (Vitamin B1): 0.04 miligram
 • Riboflavin (Vitamin B2): 0,04 miligram
 • Niacin (Vitamin B3): 1 miligram
 • Vitamin C: 18 miligram
 • Kalsium: 45 miligram
 • Fosforus: 74 miligram
 • Besi: 1 miligram
 • Natrium: 70 miligram
 • Kalium: 245 miligram
 • Tembaga: 0.06 miligram
 • Zink: 0.3 miligram

Lobak juga mempunyai kandungan antioksidan tinggi yang baik untuk tubuh. Berikut adalah sebahagian daripadanya.

 • Beta karotena. Lobak oren sangat tinggi dalam beta karoten. Proses penyerapan oleh badan akan lebih baik sekiranya lobak dimasak.
 • Alpha karotena. Selain beta karoten, ubi berwarna ini juga mengandungi antioksidan dari vitamin A dalam bentuk alpha karoten.
 • Lutein. Lobak berwarna kuning, putih, dan kekuningan kaya akan lutein. Ia adalah antioksidan yang sangat baik untuk kesihatan mata.
 • Likopena dan antosianin. Buah-buahan dan sayur-sayuran merah mempunyai banyak likopena dan antosianin, terutama lobak merah dan ungu.
 • Poliasetilena. Ia adalah sebatian bioaktif dalam wortel yang membantu melindungi kesihatan sel darah.

Manfaat kesihatan wortel

Apabila melihat kandungan nutrisi, anda sudah dapat meneka apakah ubi ini mempunyai banyak faedah. Berikut adalah faedah yang dapat anda perolehi dari tanaman bernama latin: Daucus carota ini.

1. Berpotensi menurunkan risiko barah

Kanser bermula dengan pembentukan sel-sel abnormal yang tidak terkawal. Walaupun tidak secara langsung mencegah barah, beberapa makanan yang kaya dengan antioksidan dapat mengurangkan risikonya.

Lobak mengandungi antioksidan dalam bentuk karotena dan likopen. Berdasarkan kajian di The American Journal of Clinical Nutrition, antioksidan ini mungkin dapat melindungi sel-sel tubuh dari kemungkinan barah darah atau leukemia.

2. Merendahkan tekanan darah dan melindungi jantung

Lobak mengandungi serat, kalium, dan lengkap dengan antioksidan seperti likopen. Pelbagai nutrien ini dipercayai dapat mengekalkan tekanan darah. Selain itu, wortel juga tidak mengandungi kolesterol jahat sehingga baik untuk saluran darah.

Sekiranya tekanan darah anda dijaga, ini bermakna anda mengelakkan tekanan darah tinggi dan penyakit jantung. Anda boleh mendapatkan faedah ini dengan memakan wortel yang masih segar, bukan dalam bentuk kalengan.

3. Mencegah penyakit dan kerosakan mata

Lobak terkenal dengan kandungan vitamin A yang sangat baik untuk mata. Manfaat ini dapat membantu mencegah sejumlah masalah mata, seperti glaukoma, katarak, dan gangguan penglihatan seperti rabun dekat, rabun jauh, dan astigmatisme.

Sel mata juga tidak terhindar dari radikal bebas. Radikal bebas adalah molekul yang boleh menyebabkan kerosakan pada sel. Nasib baik, antioksidan dalam bentuk karotena dan lutein dalam wortel dapat membantu mencegah kerosakan mata yang disebabkan oleh faktor-faktor ini.

4. Menjaga kesihatan otak

Seiring usia anda, fungsi otak akan merosot. Keadaan ini sekali lagi berkaitan dengan pengaruh radikal bebas. Radikal bebas sebenarnya adalah sebahagian daripada reaksi kimia tubuh, tetapi juga boleh merosakkan sel otak dan saraf.

Salah satu kelebihan beta karoten dalam wortel adalah mencegah kesan radikal bebas pada otak. Walaupun jumlahnya kecil, beta karoten yang merupakan antioksidan kuat mungkin dapat menghalang penurunan fungsi otak di kemudian hari.

5. Bersihkan mulut dari bakteria

Selain menggosok gigi, makan sayur-sayuran tertentu juga dapat melindungi gigi anda. Ini kerana apabila anda mengunyah sayur-sayuran berserat kuat seperti wortel, otot gusi dilatih untuk menjadi lebih kuat.

Ia juga dapat merangsang kelenjar air liur untuk menghasilkan lebih banyak air liur. Air liur akan membersihkan mulut dan gigi dari sisa makanan yang melekat. Dengan cara itu, kuman tidak tumbuh dan menyebabkan rongga.

6. Menjadikan kulit lebih sihat

Sekiranya anda mempunyai sejarah masalah kulit seperti ruam atau psoriasis, pengambilan jus wortel boleh menjadi penyelesaian semula jadi. Sebabnya, vitamin C dalam wortel mendorong pembentukan kolagen, sejenis protein yang penting untuk memperbaiki tisu kulit.

Selain itu, beta karoten dalam wortel juga mengurangkan keradangan pada kulit, melawan kerusakan akibat sinar matahari, dan mempercepat proses penyembuhan. Secara keseluruhan, sayur-sayuran akar ini dapat memperbaiki penampilan kulit anda.

7. Membantu menurunkan berat badan

Sekiranya anda menjalani diet, minum jus lobak merah dapat membantu menurunkan berat badan. Ini kerana wortel rendah kalori dan tinggi serat. Makan ubi ini boleh menjadikan anda kenyang lebih lama tanpa perlu memberi kalori tambahan kepada tubuh.

Lobak juga dapat meningkatkan pengeluaran hempedu. Ini dapat meningkatkan kadar metabolisme kerana tubuh harus mengubah makanan menjadi tenaga. Selain serat yang menjadikan anda kenyang, anda juga masih mempunyai tenaga walaupun anda belum makan.

Bukan Hanya Lobak, Inilah 5 Sumber Makanan Vitamin A Lain

Perhatikan perkara ini semasa makan wortel

Walaupun kaya dengan faedah, wortel tidak boleh dikonsumsi secara berlebihan. Apabila dimakan dalam kuantiti yang banyak, beta karoten dalam wortel dapat membuat kulit anda kelihatan kekuningan buat sementara waktu.

Selain itu, perhatikan juga pengambilan vitamin A yang terdapat di dalamnya. Vitamin A yang berlebihan dalam tubuh boleh menyebabkan keracunan, terutama jika anda mengambil ubat-ubatan yang berdasarkan vitamin ini, seperti isotretinoin.

Sebilangan orang juga boleh mengalami reaksi alergi setelah memakan sejumlah besar lobak merah. Jadi, tetap makan wortel secara sederhana sehingga anda dapat memperoleh faedah makanan ini tanpa mengalami kesan negatif.

Recent Posts