Salap Kortikosteroid: Faedah, Dos, Arahan Penggunaan, dan Kesan Sampingan

Keradangan pada kulit akan menjadikannya tidak selesa. Nah, salah satu cara untuk mengatasi penyakit kulit ini adalah dengan memberi krim atau salap kortikosteroid. Apa sebenarnya ubat kortikosteroid? Adakah selamat menggunakannya secara berterusan?

Fungsi krim dan salap kortikosteroid

Kortikosteroid adalah kelas ubat untuk menghentikan proses keradangan atau keradangan di dalam badan. Kortikosteroid berfungsi serupa dengan kortisol, hormon yang dihasilkan oleh kelenjar adrenal badan, dengan menyempitkan saluran darah dan menekan tindak balas berlebihan sistem imun badan.

Kortikosteroid juga dikenali sebagai steroid. Ubat kortikosteroid juga tersedia dalam pelbagai bentuk, mulai dari ubat oral (minuman), topikal / topikal (krim, losyen, gel, atau salap), dan sistemik (infus atau suntikan).

Ubat kortikosteroid topikal dalam bentuk krim atau salap adalah ubat yang paling biasa dirawat untuk merawat pelbagai gejala penyakit kulit.

Sudah tentu, terdapat perbezaan antara salap kortikosteroid dan krim kortikosteroid. Salap adalah ubat topikal berasaskan minyak atau lemak yang mengandungi hormon steroid sintetik. Kepekatan minyak yang tinggi menjadikan salap lebih melekit dan tahan lebih lama pada kulit.

Krim kortikosteroid dibuat dengan bahan berasaskan air. Oleh kerana itu, krim diserap lebih cepat ke dalam kulit dan tidak meninggalkan sensasi melekit setelah digunakan. Krim juga berfungsi lebih baik pada kawasan kulit yang lebih besar kerana lebih senang digunakan.

Pemilihan penggunaannya juga disesuaikan dengan keadaan kulit. Salap lebih sesuai digunakan pada kulit kering, berkerak, atau menebal. Salap juga sesuai untuk masalah kapalan di telapak kaki.

Sementara itu, ubat dalam bentuk krim lebih sesuai digunakan pada bahagian kulit yang lebih lembap, basah, dan berbulu.

Beberapa jenis penyakit kulit yang dapat dirawat dengan krim atau salap kortikosteroid termasuk:

 • dermatitis,
 • psoriasis,
 • kerengsaan kulit seperti gatal-gatal atau gigitan serangga,
 • komplikasi penyakit kulit pada lupus (discoid lupus),
 • tindak balas alahan, dan
 • Linchen planus.

Krim dan salap kortikosteroid dapat membantu melegakan bengkak, gatal-gatal, dan ruam merah yang sering menjadi gejala masalah kulit di atas.

Klasifikasi potensi kortikosteroid topikal

Ubat topikal ini mempunyai tahap dos dari rendah hingga tinggi, yang akan diukur oleh doktor mengikut keperluan.

Klasifikasi potensi ubat steroid topikal berdasarkan dos atau jumlah kandungan steroid utama, seperti fluocinonide, halobetasol, atau hidrokortison, yang ditentukan oleh ujian khas.

Ujian ini akan mengukur kesan penyempitan saluran darah di lapisan epidermis atas setelah mengambil ubat.

Dilaporkan dari DermNet, di bawah ini adalah tahap potensi salap dan krim kortikosteroid dari yang paling lemah hingga yang kuat bersama dengan jenis ubat.

 • Ringan. Kortikosteroid ringan boleh dibeli di farmasi tanpa preskripsi. Sebilangan ubat adalah hidrokortison dan hidrokortison asetat.
 • Sederhana. Ubat steroid sederhana boleh berfungsi 2-25 kali lebih kuat daripada salap kortikosteroid ringan. Dadah yang termasuk dalam kategori ini adalah clobetasone butyrate dan triamcinolone acetonide.
 • potensi.Ubat ini mempunyai kekuatan 100-150 kali lebih besar daripada kortikosteroid yang paling lemah. Ubat-ubatan termasuk betamethasone valerate, betamethasone dipropionate, diflucortolane valerate, dan mometasone fuorate.
 • Sangat kuat. Dadah dengan potensi ini 600 kali lebih kuat daripada ubat kortikosteroid ringan. Satu jenis ubat adalah clobetasol propionate.

Salap kortikosteroid dengan potensi steroid yang lebih kuat digunakan untuk mengawal gejala dermatitis yang sangat teruk. Walau bagaimanapun, bahagian kulit yang lebih tebal seperti telapak kaki biasanya lebih sukar untuk menyerap ubat topikal sehingga diperlukan kekuatan steroid yang lebih kuat.

Dadah dengan kandungan steroid yang kuat biasanya diberikan hanya dengan preskripsi dan digunakan di bawah pengawasan doktor.

Kumpulan orang yang boleh menggunakan kortikosteroid topikal

Ubat topikal ini sebenarnya selamat digunakan oleh sesiapa sahaja yang mempunyai masalah kulit, dari kanak-kanak hingga orang tua. Walau bagaimanapun, penggunaannya tidak digalakkan jika kulit anda mempunyai luka terbuka atau menunjukkan tanda-tanda jangkitan (bisul disertai nanah).

Salap kortikosteroid juga tidak boleh digunakan secara sembarangan untuk kulit yang berjerawat.

Krim dan salap steroid dianggap selamat untuk digunakan oleh wanita hamil dan mereka yang sedang menyusui. Walau bagaimanapun, tidak dalam dos yang tinggi dengan jenis potensi yang kuat. Bayi juga tidak dibenarkan menggunakan salap steroid yang kuat kerana kulitnya cenderung menyerap ubat dengan lebih mudah.

Sekiranya anda merasa perlu memberikan krim atau salap steroid untuk wanita hamil, menyusui, atau bayi, doktor biasanya akan memberikan ubat dalam dos yang rendah dengan potensi yang tidak terlalu kuat.

Sekiranya anda seorang ibu yang menyusu dan akan menggunakan ubat tersebut ke kawasan payudara, pastikan terlebih dahulu ubat tersebut diserap sepenuhnya dan kulitnya benar-benar bersih dan kering dari sisa ubat sebelum menyusu.

Pilihan Ubat Doktor dan Rawatan Rumah untuk Penyakit Kulit

Cara menggunakan krim dan salap kortikosteroid

Salap dan krim kortikosteroid selamat digunakan oleh kanak-kanak dan orang dewasa selagi mengikuti arahan penggunaan yang disyorkan oleh doktor.

Berikut adalah cara menggunakan salap atau krim steroid topikal untuk penyakit kulit yang perlu anda perhatikan.

 • Sapukan ubat hanya pada kawasan kulit yang terjejas; tidak boleh digunakan sebagai pelembap badan penuh.
 • Sapukan kira-kira tiga minit selepas mandi semasa kulit masih lembap (separuh kering).
 • Sekiranya anda diberi jenis ubat topikal lain, seperti emolien, biarkan sekitar 30 minit antara penggunaan kedua-dua ubat tersebut.
 • Ubat ini tidak boleh digunakan secara berterusan dalam jangka masa panjang.

Biasanya ubat topikal ini digunakan selama 5 hari atau beberapa minggu sehingga ciri-ciri penyakit kulit mula hilang. Sekiranya tidak ada perubahan, doktor biasanya akan menaikkan dos ke dos yang lebih tinggi daripada sebelumnya.

Ikuti arahan doktor anda semasa menghentikan salap atau krim kortikosteroid. Dalam keadaan tertentu, penghentian kortikosteroid topikal perlu dilakukan secara perlahan untuk mengelakkan kesan sampingan yang tidak diingini. Salah satu, malah keadaan kulit yang bertambah baik malah lebih teruk.

Kenali struktur kulit manusia, termasuk jenis dan fungsinya

Risiko kesan sampingan menggunakan salap dan krim steroid jangka panjang

Sebenarnya, salap dan krim kortikosteroid jarang menyebabkan kesan sampingan jika anda benar-benar menggunakannya mengikut peraturan atau pengawasan doktor. Walau bagaimanapun, penggunaan jangka panjang boleh menyebabkan masalah yang sering tidak dapat dielakkan.

Secara umum, berikut adalah kemungkinan kesan sampingan salap kortikosteroid.

 • Penipisan kulit. Terutama apabila dos ubat yang tinggi digunakan di kawasan yang sama secara berterusan, akibatnya, tisu kulit yang mendasari akan melemah.
 • Sindrom Cushing. Sindrom ini berlaku apabila hormon kortisol meningkat secara tidak normal. Sindrom Cushing menyebabkan lemak terkumpul di antara leher dan bahu dan menjadikan wajah kelihatan bulat.
 • Tanda regangan (striae). Terutama pada bahagian pangkal paha, kaki dalam, siku, siku, dan lutut.

Beberapa kesan sampingan lain seperti jerawat, folikulitis atau kehilangan folikel rambut kulit, dan ketagihan terhadap steroid juga boleh berlaku, tetapi tidak begitu biasa.

Walau bagaimanapun, dalam kes yang jarang berlaku, krim ini boleh menyebabkan:

 • memburukkan lagi jangkitan kulit
 • menyebabkan jerawat,
 • menukar warna kulit, biasanya lebih gelap, juga
 • kawasan kulit bertukar menjadi merah.

Pada kanak-kanak, salap kortikosteriod mungkin diserap ke dalam aliran darah dan menyebabkan kesan sampingan yang menghalang pertumbuhan.

Penting untuk diingat bahawa rawatan kortikosteroid selamat apabila diambil pada dos yang tepat dan dalam jangka masa yang ditetapkan. Kesan sampingan cenderung berlaku jika anda menggunakan salap atau krim kortikosteroid dalam dos tinggi atau penggunaan jangka panjang.

Kesan sampingan ini berisiko tinggi untuk orang tua dan kanak-kanak. Oleh itu, lebih baik berbincang terlebih dahulu dengan pakar dermatologi anda mengenai kemungkinan kesan sampingan sebelum menggunakannya.

Recent Posts