Bagaimana Mengatasi Bibir Kering Dengan Berkesan? |

Sebilangan orang sering mengadu bibirnya kering dan pecah-pecah. Memakai gincu boleh sedikit membantu wanita, tetapi bagaimana dengan lelaki? Ketahui lebih lanjut mengenai cara menangani bibir kering dan pecah-pecah di bawah.

Apa yang menyebabkan bibir kering?

Kelembapan akan hilang melalui bibir dan bukannya melalui bahagian muka atau badan yang lain. Apabila bibir kehilangan kelembapan, kulit yang melapisi bibir boleh menjadi kaku dan mula retak.

Bibir boleh menjadi pecah dan kering ketika kehilangan kelembapan akibat terkena cahaya matahari, angin, atau udara sejuk.

Bibir berbeza dengan bahagian kulit yang lain. Ia tidak mempunyai melanin, pigmen yang membantu melindungi kulit dari sinar matahari, menjadikan bibir terdedah kepada selaran matahari.

Di samping itu, lapisan pelindung kulit adalah 4-5 kali lebih nipis daripada kulit wajah. Bibir juga tidak mempunyai kelenjar minyak seperti kulit yang berfungsi menjaga kelembapan pada kulit, sehingga kelembapan bibir dapat hilang dengan cepat.

Beberapa penyebab utama bibir kering merangkumi perkara berikut.

  • Bernafas melalui mulut. Bagi anda yang suka bernafas melalui mulut apabila anda memerlukan banyak oksigen, anda harus mengurangkan kebiasaan ini. Bernafas melalui mulut anda dapat mengeringkan bibir anda kerana udara yang melintas ketika anda bernafas dapat menghilangkan kelembapan bibir anda.
  • Menjilat bibir. Bibir juga boleh kering dan retak kerana anda sering menjilat bibir. Anda mungkin menjilat bibir apabila merasakan bibir anda kering untuk melembapkannya. Namun, apa yang berlaku sebenarnya menjadikan bibir anda kering. Menjilat bibir menjadikan bibir tidak lembap dalam masa yang singkat. Kelembapan ini akan hilang kerana menguap dengan cepat dan menjadikan bibir kering semula.
  • Enzim. Enzim dalam air liur berfungsi memecah nutrien dalam makanan ketika pertama kali memasuki mulut. Nah, ternyata enzim ini melakukan perkara yang sama di bibir anda sehingga bibir anda cepat kering. Kebiasaan menggigit bibir juga boleh menjadikan bibir anda kering.
  • Kekurangan nutrien. Bibir kering juga boleh menjadi tanda bahawa badan kita kekurangan nutrien tertentu. Bibir kering boleh menjadi tanda bahawa badan kekurangan pengambilan folat (vitamin B9) dan riboflavin (vitamin B2). Bibir kering juga boleh menjadi tanda dehidrasi atau kekurangan cecair.

Bagaimana mengatasi bibir kering?

Bibir yang sihat akan kelihatan lebih cantik dan menarik. Untuk memastikannya sihat, bibir juga perlu dijaga. Berikut adalah cara mencegah dan mengatasi supaya bibir tidak kering.

1. Jangan menjilat bibir anda

Anda sudah tahu, jika menjilat bibir anda sebenarnya akan menjadikan bibir anda kering dan bukannya melembapkannya. Oleh itu, kurangkan kebiasaan menjilat bibir mulai sekarang.

2. Minum banyak air

Ini adalah salah satu cara termudah untuk menjaga kelembapan bibir anda. Kekurangan cecair di dalam badan dapat mengurangkan kelembapan di bibir anda, menyebabkannya kering.

Oleh itu, minum air secukupnya, sekurang-kurangnya 8 gelas sehari.

3. Gunakan balsem bibir

Balsem bibir menjadikan bibir anda lembap. Balsem bibir biasanya mengandungi minyak bumi, lilin lebah, atau minyak lain yang akan bertindak sebagai penghalang untuk mencegah kehilangan kelembapan pada bibir.

Balsem bibir dapat melindungi bibir anda dari sinar matahari, angin, dan udara sejuk atau kering dengan mengunci kelembapan bibir dan menjauhkannya dari jangkitan. Kandungan emolien dalam balsem bibir juga berfungsi melembutkan bibir.

Vitamin atau sebatian lain juga sering ditambahkan untuk membantu pertumbuhan semula tisu dan juga untuk perlindungan. Beberapa balm bibir juga menambahkan SPF, sekurang-kurangnya SPF 15, di dalamnya untuk melindungi bibir dari cahaya matahari.

4. Pilih gincu yang betul

Kandungan alkohol dalam produk gincu, seperti lipstik matte atau lipstik tahan lama, biasanya cenderung mengeringkan bibir anda kerana alkohol menguap dengan cepat.

Namun, kerana alkohol adalah bahan penting dalam gincu, sebilangan pengeluar menggunakan alkohol dari tumbuhan yang bertindak sebagai emolien atau sebatian yang dapat melembutkan bibir.

Beberapa lipstik juga sudah mengandungi bahan tambahan yang sama dengan bahan yang terdapat di dalamnya balsem bibir yang digunakan untuk melembapkan bibir. Kami mengesyorkan memilih gincu jenis ini untuk memastikan bibir anda lembap.

5. Lindungi bibir anda daripada terkena bahan kimia semasa anda menggunakan produk penjagaan wajah

Produk penjagaan wajah, seperti krim anti jerawat, krim anti penuaan, atau topeng, biasanya mengandungi bahan kimia yang bertujuan menghilangkan lapisan kulit mati atau mengeringkan jerawat.

Ingat, bibir anda mempunyai lapisan yang lebih nipis daripada kulit di wajah anda. Oleh itu, jika bibir anda terdedah kepada bahan kimia ini, maka bibir anda akan menjadi kering.

Sebaliknya, sapukan jeli petroleum atau lip balm ke bibir anda untuk mengelakkan bibir anda terdedah kepada bahan kimia ini.

Recent Posts