11 Makanan yang Dilarang untuk Wanita Hamil dan Bahayanya

Wanita hamil tentunya selalu ingin memberikan yang terbaik untuk calon bayi mereka walaupun mereka masih dalam kandungan. Salah satu usaha yang paling penting untuk mencapai tujuan ini adalah menjaga pilihan makanan untuk wanita hamil setiap hari. Namun, di sisi lain, terdapat sejumlah makanan dan minuman yang dilarang untuk ibu semasa mengandung. Apakah senarai pantang larang makanan yang tidak boleh dimakan oleh ibu semasa mengandung? Inilah ulasannya.

Senarai makanan terlarang untuk wanita hamil

Pelbagai makanan yang akan disebutkan di bawah dilarang untuk ibu semasa mengandung kerana dianggap mempunyai kesan berbahaya pada janin di dalam rahim.

Sebenarnya, sebilangan larangan pemakanan ini boleh menyebabkan keracunan pada wanita hamil.

Berikut adalah pelbagai larangan diet yang harus dielakkan atau tidak boleh dimakan ketika ibu hamil:

1. Ikan tinggi merkuri

Ikan dan haiwan akuatik (makanan laut) yang lain adalah sumber protein dan kaya dengan asid lemak omega-3. Kedua-dua nutrien ini baik untuk perkembangan bayi.

Walau bagaimanapun, FDA sebagai Agensi Penyeliaan Makanan dan Dadah di Amerika Syarikat mengklasifikasikan beberapa jenis makanan laut sebagai makanan yang dilarang untuk wanita hamil kerana mengandungi merkuri.

Sebenarnya, hampir semua ikan dan haiwan akuatik mengandungi merkuri.

Ini kerana sebatian kimia ini adalah bahan buangan yang paling banyak mencemarkan perairan dan merupakan pantang larang makanan untuk wanita hamil.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa jenis ikan yang mengandungi kandungan merkuri tertinggi, sehingga mereka diklasifikasikan sebagai makanan yang dilarang semasa kehamilan.

Jenis ikan merkuri tinggi yang termasuk dalam larangan pemakanan untuk wanita hamil adalah ikan hiu, ikan tenggiri, tuna bigeye, ikan todak atau ikan todak, dan tuna kuning.

Ikan-ikan ini jarang diperdagangkan di Indonesia, tetapi tidak ada salahnya mengetahui jenis makanan yang dilarang untuk wanita hamil.

Beberapa jenis makanan laut Lain-lain, yang lebih umum di Indonesia juga dilaporkan mempunyai kadar merkuri yang cukup tinggi (tidak setinggi ikan yang disebutkan di atas) dan termasuk larangan diet untuk wanita hamil.

Jenis ikan yang termasuk di dalamnya adalah udang, salmon, tuna, sardin, ikan keli , ikan bilis, ikan nila (ikan nila), dan ikan ikan trout.

Semakin besar ikan, semakin banyak merkuri yang dikandungnya.

Ikan dengan kandungan merkuri termasuk makanan yang tidak boleh dimakan semasa mengandung kerana boleh menyebabkan gangguan pada perkembangan otak bayi.

Jadi, anda hanya boleh mengambil ikan ini maksimum 2 kali seminggu. Tidak hairanlah makanan jenis ini merangkumi larangan diet untuk wanita hamil.

2. Sushi

Bagi anda yang menggemari sushi dan sashimi, anda harus berhenti makan makanan Jepun ini semasa hamil.

Sushi dan sashimi termasuk dalam senarai makanan terlarang bagi ibu semasa mengandung.

Makanan Laut mentah atau kurang matang boleh membahayakan janin kerana kadang-kadang terdapat cacing parasit dalam daging.

Walaupun, makanan laut mentah atau kurang masak boleh menjadi lebih berbahaya sekiranya tempat dan proses penyediaannya tidak steril.

Oleh itu, lebih baik mengelakkan ikan mentah dan kerang seperti yang biasa terdapat dalam sushi dan sashimi. Inilah yang menjadikan sushi sebagai makanan yang tidak boleh dimakan semasa mengandung.

Lebih baik memasak udang, ikan, udang karang, dan kerang semasa anda hamil.

3. Stik separuh masak

Stik sebenarnya bukan masalah yang dimakan oleh wanita hamil. Walau bagaimanapun, stik boleh menjadi salah satu jenis makanan yang dilarang untuk wanita hamil sekiranya dagingnya tidak dimasak dengan sempurna.

Selera orang ketika menikmati stik boleh berbeza-beza.

Sebilangannya terbiasa dengan tahap kematangan jarang berlaku (mentah), jarang berlaku (separuh bakar), perigi sederhana (sedikit masak), dan bagus (sangat masak).

Dari sudut masakan, stik yang enak adalah yang dimasak jarang berlaku.

Walau bagaimanapun, rebus daging dengan tahap kelembutan sederhana jarang berlaku aka half-baked adalah pantang larang makanan untuk wanita hamil.

Daging yang belum dimasak sepenuhnya mungkin masih mengandungi parasit toksoplasmosis yang berbahaya bagi janin.

Bukan hanya daging lembu, ayam, burung, ayam belanda, dan itik separuh masak juga makanan terlarang untuk wanita hamil.

Cuba masak daging sehingga alias dimasak dengan sempurna bagus hingga kering dan tidak ada cecair merah.

Sekiranya perlu, gunakan termometer memasak untuk memeriksa tahap kelembutan daging.

4. Telur separuh masak

Telur rebus dan atau telur rebus adalah makanan yang dilarang untuk wanita hamil.

Ini kerana telur yang belum matang umumnya masih mengandungi bakteria Salmonella aktif yang dapat menjangkiti anda dan janin di dalam rahim.

Sebab lain yang menjadikan telur separuh rebus sebagai makanan terlarang bagi wanita hamil adalah risiko membawa jangkitan Salmonella.

Jangkitan salmonella kemudian boleh menyebabkan muntah (muntah dan cirit-birit).

Dalam kes yang jarang berlaku, bakteria Salmonella boleh menyebabkan jangkitan cairan ketuban. Walaupun jarang berlaku, jangkitan ini boleh menyebabkan keguguran.

Untuk janin, jangkitan Salmonella sama berbahaya. Salmonella dapat menyeberangi plasenta dan menjangkiti janin, tetapi ini juga sangat jarang berlaku.

Inilah sebab mengapa telur yang tidak dimasak adalah makanan yang tidak boleh dimakan semasa mengandung.

Untuk selamat, elakkan makan telur yang tidak dimasak atau makan makanan yang mengandungi telur mentah atau matang.

Masak telur sehingga dimasak sehingga kuning telur dan putih kelihatan padat.

5. Susu mentah

Susu juga termasuk dalam senarai makanan dan minuman yang pantang larang untuk wanita hamil.

Itulah sebabnya ada susu untuk wanita hamil untuk membantu memenuhi keperluan pemakanan wanita hamil.

Walau bagaimanapun, wanita hamil tidak boleh minum susu.

Susu haiwan mentah dan tidak dipasteurisasi termasuk dalam minuman dan makanan yang dilarang untuk wanita hamil.

Pasteurisasi adalah proses pemanasan selama beberapa saat untuk membunuh bakteria dalam susu.

Susu mentah boleh menyebabkan keracunan kerana mungkin masih ada bakteria di dalamnya.

Elakkan minum susu mentah, tidak dipasteurisasi, sama ada susu lembu, susu kambing, atau haiwan tenusu mentah lain kerana berbahaya bagi tubuh wanita hamil.

Bakteria yang terdapat dalam susu yang tidak dipasteurisasi boleh membahayakan janin di dalam rahim.

Susu yang tidak termasuk dalam makanan yang dilarang untuk wanita hamil adalah susu yang telah melalui proses pasteurisasi sebelumnya sehingga selamat diminum.

6. Terlalu banyak jeroan

Wanita hamil sebenarnya boleh makan jeroan seperti hati ayam, hati sapi, ayam ayam, hati ayam, dan lain-lain.

Hanya saja, melancarkan dari Kehamilan Kelahiran dan Bayi, jeroan boleh menjadi makanan yang dilarang bagi wanita hamil jika dimakan terlalu banyak dan kerap.

Ini kerana jeroan mengandungi banyak vitamin A. Vitamin A baik, tetapi pengambilan vitamin A yang berlebihan dapat membahayakan janin.

7. Terlalu banyak kafein

Kafein adalah salah satu tabu minuman untuk wanita hamil, terutama jika dikonsumsi secara berlebihan.

Ini kerana kafein dapat menyeberangi plasenta dan menyebabkan gangguan pada degupan jantung bayi.

Anda harus mengehadkan pengambilan minuman dan makanan yang mengandungi kafein, seperti kopi, teh, minuman ringan, dan minuman tenaga semasa kehamilan.

Anda juga boleh mengganti larangan diet untuk wanita hamil yang satu ini dengan sesuatu yang lebih sihat, seperti buah dan sayur-sayuran.

8. Alkohol

Walaupun tidak termasuk dalam makanan, alkohol diklasifikasikan sebagai minuman yang dilarang untuk wanita hamil. Wanita hamil yang minum alkohol berisiko keguguran dan kelahiran mati (kelahiran mati) lebih tinggi.

Minum alkohol walaupun sedikit boleh memberi kesan kepada gangguan perkembangan otak bayi.

Alkohol dilarang diminum oleh wanita hamil kerana boleh menyebabkannya sindrom alkohol janin .

Sindrom alkohol janin adalah sindrom yang boleh menyebabkan kecacatan wajah, kecacatan jantung, dan keterbelakangan mental pada kanak-kanak sejak mereka berada di dalam rahim.

9. Herba

Makanan dilarang untuk wanita hamil seterusnya adalah sesuatu yang berbau herba.

Anda harus berhenti minum teh herba, ramuan herba, dan ramuan ubat alternatif lain semasa mengandung jika tidak diberitahu oleh doktor anda.

Sebenarnya tidak semua ramuan dilarang semasa mengandung.

Menurut Persatuan Kehamilan Amerika, ramuan yang pantang larang untuk wanita hamil adalah ephedra atau ephedrine, dong quai, rosemary, dan chamomile.

Sebilangan jenis ini boleh menjadi buruk jika dimakan seperti ubat-ubatan atau dalam kuantiti yang banyak.

Dong quai, misalnya, boleh menyebabkan kesan perangsang rahim yang boleh menyebabkan kontraksi.

Dianjurkan untuk minum teh dari daun teh biasa terlebih dahulu daripada harus minum teh herba.

Wanita hamil juga harus berjumpa doktor semasa menggunakan sebarang jenis ramuan. Ini untuk menyamakan pendapat mengenai larangan diet bagi wanita hamil antara doktor dan pesakit.

10. Makanan segera

Suka atau tidak, makanan segera (makanan segera) seperti burger, kentang goreng, dan ayam goreng (ayam goreng) juga merangkumi makanan yang tidak boleh dimakan terlalu kerap semasa hamil.

Ini kerana makanan segera mengandungi lemak trans yang dapat meningkatkan risiko penyakit jantung, kegemukan, janin yang terlalu besar (makrosomia).

11. Mayonis

Mungkin anda pernah mendengar atau tertanya-tanya mengapa mayonis adalah makanan yang tidak boleh dimakan semasa mengandung.

Mayonis yang dijual di luar kadang-kadang mengandungi telur sebagai bahan asas untuk membuatnya.

Telur yang dijadikan bahan asas untuk membuat mayonis kebanyakan masih mentah sehingga tidak boleh dimakan oleh wanita hamil.

Seperti yang dibincangkan sebelumnya, telur mentah adalah tempat pembiakan bakteria, seperti Salmonella.

Selama kehamilan, sistem kekebalan tubuh berada dalam posisi rendah, sehingga rentan terhadap jangkitan.

Itulah sebabnya, memakan telur mentah dalam bentuk apa pun boleh membahayakan wanita hamil dan janin yang dikandungnya.

Recent Posts