Bagaimana Menggunakan Minyak Zaitun dengan Betul?

Minyak zaitun (minyak zaitun) disebut sebagai jenis minyak terbaik untuk memasak. Betul, apa faedah minyak ini untuk kesihatan tubuh? Ayuh, ketahui lebih lanjut mengenai kandungan nutrien, faedah, proses pembuatan, dan cara menggunakan minyak zaitun dengan betul dalam ulasan berikut.

Apa itu minyak zaitun?

Minyak zaitun atau juga dikenali sebagain minyak zaitun adalah sejenis minyak yang berasal dari zaitun (Olea europaea). Kandungan minyak ini diketahui memasak makanan. Namun, bukan hanya itu, minyak juga dapat digunakan sebagai bahan kosmetik untuk kecantikan, perubatan, dan bahan bakar untuk lampu tradisional. Minyak ini kebanyakannya dihasilkan di Sepanyol, Itali dan Yunani.

Berbeza dengan buah yang lebih baik dimakan ketika sudah masak, pilihan zaitun untuk minyak adalah bahawa ia tidak terlalu masak atau setengah matang. Sebabnya, zaitun yang terlalu masak tidak mengandungi minyak yang terbaik. Jadi, petani tidak perlu menunggu buah zaitun jatuh dari pokok kerana sudah matang, tetapi diambil lebih awal sebelum buah jatuh ke tanah.

Kemudian, buah akan dibersihkan dari daun atau ranting, dan dicuci untuk menghilangkan kotoran yang melekat. Proses seterusnya adalah mengeringkan zaitun untuk minyak.

Proses pembuatan minyak zaitun

Setelah dibersihkan, zaitun akan diproses untuk mengeluarkan minyak. Ada dua cara untuk membuat minyak zaitun, iaitu:

Proses minyak zaitun secara tradisional

Kaedah tradisional ini dimulakan dengan menghancurkan zaitun menjadi pes atau doh. Tujuannya, untuk melepaskan minyak dari daging buah. Caranya ialah memasukkan buah ke dalam bekas penggiling yang terbuat dari granit. Apabila roda pengisar ditarik, zaitun akan dihancurkan.

Proses pembuatan pastamalas) zaitun dilakukan selama 20 hingga 45 minit. Fungsinya adalah untuk mengumpulkan lebih banyak minyak dan enzim dalam buah untuk menghasilkan aroma dan rasa yang diinginkan.

Semakin lama proses ini dijalankan, ia akan menghasilkan lebih banyak minyak. Namun, ada risiko menyebabkan peningkatan pengoksidaan sehingga kualiti dan daya tahan minyak akan menurun.

Selepas proses malas, pes diletakkan di dalam bekas yang diperbuat daripada rami. Kemudian, bekas yang diisi akan disusun dan ditekan dengan mesin tekan hidraulik. Tekanan yang diberikan akan menguatkan pasta kerana minyak dan air yang terdapat di dalam pasta akan mengalir ke sisi cakera. Selepas itu, minyak dan air akan dipisahkan dengan dekantasi atau sentrifugasi.

Proses minyak zaitun dengan cara moden

Kaedah moden tidak lagi menggunakan bekas penghancur granit. Alat yang digunakan diperbuat daripada keluli tahan karat yang dapat berputar pada kelajuan tinggi.

Zaitun akan dimasukkan dan dihancurkan kilang tukul atau cakera bergerigi. Proses ini dapat menghasilkan pes zaitun yang sangat lembut. Nasib baik, ia dilengkapi dengan gas lengai untuk mengurangkan pengoksidaan dan menghasilkan minyak berkualiti tinggi.

Kemudian, pasta zaitun akan dimasukkan ke dalam botol untuk sentrifugasi dalam tiga fasa. Ini dilakukan untuk mengeluarkan air dan minyak dari pes zaitun.

Di samping itu, ada juga cara moden untuk mengekstrak minyak zaitun, iaitu kaedah sinolea. Pada mulanya zaitun digiling menjadi pes. Kemudian, cakera logam akan dicelupkan berkali-kali untuk memisahkan minyak dari air. Minyak yang dikumpulkan akan disimpan di dalam tangki keluli tahan karat yang ditutup dengan nitrogen untuk melindunginya dari oksigen.

Untuk membuat minyak zaitun extra virgin, biasanya ditapis semula sebelum dimasukkan ke dalam bekas. Nah, bekas yang disyorkan untuk menyimpan minyak zaitun terbuat dari kaca kerana tidak menembusi oksigen dan menyekat sinar UV.

Kebaikan penggunaan minyak zaitun untuk kesihatan

Selain minum secara langsung, minyak zaitun juga sering digunakan untuk memasak makanan. Nah, ada beberapa faedah yang akan anda perolehi sekiranya anda menggunakan minyak ini dengan betul, iaitu:

1. Kaya dengan antioksidan dan mengandungi lemak tak jenuh tunggal

Minyak semula jadi yang diekstrak dari zaitun ini mengandungi asid oleik sebanyak 73% dari keseluruhan kandungan minyak. Selain itu, minyak ini juga mengandung antioksidan, vitamin E, dan vitamin K yang berguna untuk melindungi kolesterol dalam darah dan menurunkan penyakit jantung.

Kesan antioksidan minyak zaitun juga digunakan untuk dunia kecantikan, yang digunakan dalam produk anti penuaan.

2. Mempunyai sifat antibakteria

Kajian menunjukkan bahawa kandungan nutrien zaitun dapat menghalang dan membunuh bakteria berbahaya, seperti Helicobacter pylori. Bakteria ini hidup di dalam perut dan boleh menyebabkan ulser perut dan barah perut.

Sebanyak 10 hingga 40% peserta kajian yang meminum 30 gram minyak zaitun extra virgin setiap hari selama 2 minggu mengalami penurunan jangkitan yang disebabkan oleh Helicobacter pylori.

3. Berpotensi mengurangkan risiko barah

Kanser adalah penyakit yang mematikan. Kerana ia boleh merebak ke tisu sihat lain jika tidak dirawat dengan segera. Antioksidan dikenal sebagai sebatian yang dapat mengurangkan risiko pertumbuhan sel yang tidak normal.

Nah, minyak zaitun yang kaya dengan antioksidan diyakini dapat mengurangkan kerosakan oksidatif yang disebabkan oleh radikal bebas, yang merupakan faktor utama kemunculan barah. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut diperlukan mengenai potensi minyak zaitun untuk mengurangkan risiko dan mencegah barah.

4. Mempunyai sifat anti-radang yang kuat

Keradangan kronik dalam badan dapat meningkatkan penyakit kronik seperti barah, penyakit jantung, diabetes jenis 2, arthritis, obesiti, dan penyakit Alzheimer.

Penyelidikan mendapati bahawa minyak zaitun extra virgin mengandungi anti-radang, iaitu oleocanthal. Kompaun ini terbukti berfungsi sama dengan ibuprofen - sejenis ubat penahan sakit dan ubat anti-radang. Selain itu, asid lemak oleik juga berfungsi untuk mengurangkan tahap keradangan seperti protein C-reactive (CRP).

5. Berpotensi mencegah strok

Selain barah, strok adalah penyakit yang melemahkan yang bahkan boleh menyebabkan kematian pada seseorang. Keadaan ini berlaku kerana gangguan aliran darah ke otak, disebabkan oleh pembekuan darah atau pendarahan.

Satu kajian menunjukkan bahawa 140.000 Pesetas yang menggunakan minyak zaitun mempunyai risiko terkena strok lebih rendah daripada yang tidak. Para penyelidik percaya bahawa minyak zaitun mengandungi lemak tak jenuh tunggal yang dapat mengurangkan keradangan dan meningkatkan peredaran darah ke otak.

6. Dapat melindungi kesihatan jantung

Kajian menunjukkan bahawa minyak zaitun extra virgin mengandungi lemak tak jenuh tunggal. Kandungannya dapat mengurangi keradangan, melindungi kolesterol jahat dari pengoksidaan, menjaga tekanan darah, meningkatkan lapisan saluran darah dan mencegah pembekuan darah yang berlebihan.

Semua kebaikan minyak zaitun sangat baik untuk kesihatan jantung. Sekiranya anda mempunyai masalah jantung dan ingin mendapatkan faedah minyak zaitun, berbincanglah dengan doktor anda mengenai cara selamat untuk memakannya.

7. Mencegah kegemukan dan diabetes jenis 2

Berat badan berlebihan (obes) mengembangkan pelbagai penyakit kronik, seperti rematik, diabetes, dan penyakit jantung. Nah, minyak zaitun diketahui dapat mencegah kegemukan jika termasuk dalam menu diet.

Minyak ini diketahui mengandung lemak sehat yang jika dikonsumsi dengan baik dapat menurunkan berat badan dan meningkatkan kadar antioksidan dalam darah. Selain membantu mengawal berat badan, minyak zaitun juga mempunyai kesan yang baik terhadap gula darah dan kepekaan insulin yang berkait rapat dengan mencegah diabetes jenis 2.

Penyakit ini menyebabkan tubuh sukar mengawal kadar gula dalam darah, menyebabkan gejala keletihan, kelaparan, mengantuk yang kerap, kulit gatal dan mudah terluka, malah kerosakan saraf.

9. Berpotensi melawan penyakit Alzheimer

Penyakit Alzheimer adalah penyakit yang cenderung menyerang orang tua. Penyakit ini menyebabkan penurunan fungsi otak yang mempengaruhi seseorang dalam berfikir dan melakukan aktiviti. Penyebab utama penyakit ini adalah penumpukan plak beta amiloid di sel otak. Ini menjadikan sel-sel di otak akan rosak dari masa ke masa.

Kajian berdasarkan tikus menunjukkan bahawa minyak zaitun dapat membantu mengurangkan plak yang memakan sel-sel di otak. Ini bermakna kandungan nutrisi minyak zaitun mengekalkan fungsi otak yang normal dan berpotensi menjadi penawar penyakit Alzheimer di masa depan. Penyelidikan lebih lanjut diperlukan untuk membuktikan keberkesanan minyak zaitun untuk melawan Alzheimer.

10. Berpotensi merawat rheumatoid arthritis

Rheumatoid arthritis (RA) adalah penyakit autoimun yang dicirikan oleh rasa sakit dan bengkak pada sendi yang membuat seseorang tidak dapat bergerak dengan bebas. Pakar kesihatan percaya bahawa keadaan ini berlaku apabila sistem kekebalan tubuh menyerang sel normal dan sihat secara tidak sengaja dan menyebabkan keradangan.

Kajian menunjukkan bahawa suplemen minyak zaitun berpotensi untuk mengurangkan keradangan dan tekanan oksidatif pada penderita RA. Manfaatnya dimaksimumkan apabila digabungkan dengan minyak ikan, yang merupakan sumber asid lemak omega 3 yang juga kaya dengan sebatian anti-radang.

Cara penggunaan minyak zaitun yang salah

Terdapat banyak khasiat minyak zaitun yang dapat anda hasilkan untuk menjaga kesihatan. Namun, berhati-hatilah dengan cara menggunakan minyak zaitun yang salah yang boleh memudaratkan anda.

Oleh itu, elakkan pelbagai kesilapan cara menggunakan minyak zaitun yang salah ini agar minyak anda kekal tahan lama dan bermanfaat. Berikut adalah beberapa cara untuk menggunakan minyak zaitun yang sering dilakukan, tetapi salah dan anda harus mengelakkannya, seperti:

1. Terlalu lama disimpan

Sama seperti makanan lain, minyak zaitun disimpan terlalu lama boleh merosakkan dan bau tengik. Ia dicirikan oleh rasa yang tidak menyenangkan. Minyak ini hanya boleh disimpan tidak lebih dari 6 minggu. Sebaiknya gunakannya sebaik sahaja meterai dibuka.

Selain rasa yang tidak lagi enak, nutrien yang terdapat di dalamnya minyak zaitun boleh rosak. Anda pasti tidak akan mendapat faedah maksimum minyak zaitun.

2. Goreng minyak dengan suhu yang terlalu panas

Walaupun kelihatan remeh, banyak orang tidak tahu apakah itu pemanasan minyak zaitun di atas 180º Celsius adalah salah. Kaedah menggoreng ini dengan banyak minyak di atas 180º Celsius, bahkan lebih dari 200º Celsius disebut teknik dmenggoreng ep.

Nah, teknik ini akan merosakkan komponen dengan cepat minyak zaitun dan menghilangkan kandungan antioksidannya, terutama dalam minyak zaitunanak dara tambahan. Minyak zaitun boleh dipanaskan, tetapi hanya terhad untuk menumis sayur-sayuran yang tidak memerlukan api yang tinggi.

3. Simpan di tempat yang panas

Selain harus memperhatikan cara menggunakan minyak zaitun, anda juga harus tahu cara menyimpannya dengan betul. Jangan simpan minyak ini di tempat yang suhunya panas, berhampiran api (contohnya dekat dapur) atau di bawah cahaya matahari langsung. Ini akan merosakkan kandungan dan pemakanan minyak zaitun sebelum anda dapat menggunakannya.

Untuk itu, anda harus menyimpan minyak ini di dalam bekas kaca yang berwarna gelap dan ditutup. Pendedahan ke udara dapat membuat minyak menjadi tengik lebih cepat.

Kemudian, letakkan minyak di dalam almari tertutup untuk mengelakkan cahaya matahari langsung. Sebaliknya, pilih almari yang tidak berada di atas dapur kerana pendedahan kepada panas ketika memasak boleh memukul almari.

4. Gunakan minyak terlalu banyak

Minyak zaitun sihat. Walau bagaimanapun, minyak ini masih mengandungi lemak dan kalori yang tinggi. Dalam 100 gram minyak zaitun boleh mengandungi sekitar 800 kalori dan 100 gram lemak.

Sebilangan besar pengambilan minyak zaitun sama dengan meningkatkan pengambilan kalori. Ini boleh menyebabkan pengambilan kalori yang berlebihan. Untuk menjaga kesihatan, anda sebenarnya hanya memerlukan 1-3 sudu besar (sudu besar) minyak zaitun sehari, baik untuk penggunaan langsung dan untuk memasak makanan.

Dos di atas cukup untuk memenuhi keperluan harian anda untuk lemak, vitamin E, dan vitamin K sambil melawan keradangan di dalam badan.

5. Pilih sahaja minyak zaitun

Terdapat beberapa jenis minyak zaitun yang boleh anda temui di pasaran. Secara umum, terdapat jenis diperhalusi (sebagai contoh minyak zaitun normal dan minyak zaitun ringan) dan tidak dimurnikan (sebagai contoh minyak zaitun extra virgin / EVOO). Jadi, sebelum membeli minyak ini, ketahui terlebih dahulu apa fungsinya dan bagaimana menggunakan setiap jenisnya.

Minyak zaituntidak dimurnikan adalah sejenis minyak yang benar-benar tulen kerana tidak melalui begitu banyak proses pembuatan. Oleh itu, minyak ini mengandungi lebih banyak sifat antioksidan dan anti-radang. Sementara itu, ominyak hidup ditapis telah melalui lebih banyak proses pembuatan yang mempengaruhi tekstur, rasa dan warna minyak.

Perbezaan ini secara automatik juga mempengaruhi cara penggunaannya. Minyak EVOO tidak sesuai untuk memasak dengan suhu tinggi, seperti menggoreng, memanggang atau membakar. Minyak jenis ini biasanya hanya digunakan sebagai salad salad atau sayur tumis sebentar.

Sekiranya anda mahu menggunakan minyak zaitun untuk memanggang, membakar, atau kaedah memasak lain, anda boleh gunakan minyak zaitun ringan. Jenis minyak ini mempunyai takat didih yang lebih tinggi sehingga lebih selamat apabila dipanaskan.

Recent Posts