Kaki Gatal yang berterusan? Ini adalah petunjuk penyebab dan bagaimana mengatasinya

Kaki yang gatal pasti membuat kita tidak selesa ketika berjalan atau duduk. Jangan memandang rendah masalah ini! Sebabnya, sensasi gatal yang tidak tertahankan cenderung membuat anda menggaru sehingga keadaan semakin teruk. Daripada menyembuhkan lebih cepat, menggaru kulit yang gatal sebenarnya boleh menyebabkannya sakit dan terdedah kepada jangkitan. Jadi, apa yang menyebabkan gatal-gatal di kaki dan bagaimana mengatasinya?

Pelbagai masalah yang menyebabkan kaki gatal

Kaki gatal boleh disebabkan oleh penyakit kulit ringan hingga gangguan sistem saraf, tekanan psikologi atau tekanan dan gangguan sistemik yang melibatkan semua sistem di seluruh badan.

Adalah biasa untuk merasa gatal sekali-sekala. Walau bagaimanapun, gatal yang berterusan malah dapat disertai dengan perasaan terbakar yang harus diperhatikan. Punca gatal pada kaki mungkin disebabkan oleh salah satu gangguan di atas atau gabungannya.

Berikut adalah beberapa keadaan yang menyebabkan kaki gatal secara umum:

1. Kulit yang terlalu kering

Kulit kering pada kaki lebih mudah gatal. Sebabnya adalah kerana minyak semula jadi kulit yang disebut sebum mengering atau tidak berfungsi dengan baik. Kulit yang kekurangan sebum akan menjadi jengkel dan mula gatal.

Sebilangan orang mempunyai jenis kulit kering, tetapi kulit kering juga boleh disebabkan oleh beberapa perkara seperti cuaca yang terlalu sejuk atau kering atau terlalu kerap terkena air dan klorin.

Usia juga mempengaruhi kelembapan kulit. Orang yang berumur 65 tahun ke atas mempunyai kulit yang menipis dan kehilangan kelembapan semula jadi, menjadikannya lebih kering.

2. Psoriasis

Psoriasis adalah keradangan kronik yang menyebabkan kulit menebal, tampak kemerahan, dan bersisik.

Tanda dan gejala psoriasis boleh berbeza-beza dari orang ke orang. Walau bagaimanapun, aduan yang paling biasa muncul dalam hampir semua kes adalah gatal di kawasan kulit yang bermasalah, termasuk kaki.

Gatal akibat psoriasis disebabkan oleh sistem imun yang tidak berfungsi yang benar-benar melawan sel-sel kulit yang sihat. Ini kemudian menjadikan sel kulit tumbuh lebih cepat daripada yang sepatutnya, yang mencetuskan penebalan kulit.

Gatal yang disebabkan oleh psoriasis biasanya tertumpu pada telapak kaki, dan berlangsung lama. Gejala psoriasis lain adalah:

 • Ruam kemerahan dengan timbangan yang jelas.
 • Bengkak atau kekejangan otot.
 • Keradangan kaki yang gatal.
 • Gatal di beberapa bahagian seperti siku, lutut, punggung bawah, dan muka.
 • Gatal yang disebabkan oleh psoriasis boleh menjadi sangat teruk, bahkan disertai dengan rasa sakit.

3. Kudis (kudis)

Kudis adalah penyakit kulit berjangkit yang disebabkan oleh gigitan hama Sarcoptes scabiei.

Gejala kudis yang paling biasa adalah munculnya ruam dalam bentuk lebam seperti gigitan yang sering membentuk garis seperti terowong. Ruam terasa gatal, yang cenderung menjadi lebih teruk pada waktu malam.

Tungau yang menyebabkan kudis boleh hidup di bawah kulit. Anda lebih mudah menyebarkan tungau kudis jika anda mempunyai hubungan fizikal yang lama dengan orang yang sihat. Selain itu, meminjam barang peribadi antara lain seperti tuala, linen tempat tidur, dan pakaian, juga dapat menyebarkan tungau.

Selain itu, tungau yang menyebabkan kaki gatal juga boleh tinggal di tempat yang lembap dan tidak bersih seperti tilam, sofa, malah pakaian dan selimut yang jarang dibersihkan.

4. Alergi logam atau nikel

Pada dasarnya, hampir semua jenis alergi boleh menyebabkan reaksi gatal di dalam badan. Reaksi alergi menyebabkan gatal yang sukar dikawal dan boleh merebak ke bahagian lain badan.

Walau bagaimanapun, kaki gatal mungkin disebabkan oleh reaksi alergi terhadap nikel atau logam. Nikel terdapat dalam berbagai jenis barang sehari-hari, termasuk telefon bimbit, perhiasan, jam tangan, dan bingkai kaca mata.

Selain alergi nikel, gatal juga disebabkan oleh reaksi alergi terhadap bahan kimia yang terdapat dalam produk pembersih dan wangian, seperti syampu dan minyak wangi.

5. Dermatitis

Dermatitis adalah keradangan kronik yang menyebabkan ruam merah pada kulit yang kelihatan sangat kering dan gatal. Gatal yang menyertainya boleh menjadi sangat ringan atau bahkan sangat teruk.

Terdapat banyak jenis dermatitis dan hampir semuanya menyebabkan gatal yang tidak dapat ditanggung. Walau bagaimanapun, jenis dermatitis yang menyebabkan gejala tertentu dalam bentuk gatal pada kaki adalah neurodermatitis, eksim dyshidrosis dan dermatitis seborrheic.

Sebilangan besar penyebab dermatitis tidak diketahui dengan pasti. Walau bagaimanapun, sistem kekebalan tubuh yang terlalu sensitif, mutasi genetik, dan sejarah penyakit keturunan telah dilaporkan dapat meningkatkan risiko seseorang terkena dermatitis.

Sebagai tambahan kepada lima keadaan di atas, sebenarnya terdapat beberapa penyakit lain yang boleh menyebabkan gejala gatal pada kulit, terutama pada kaki dan tangan, termasuk:

 • Cacar air
 • Folliculitis
 • Kanser kulit
 • Kesan sampingan ubat
 • Gangguan saraf
 • Sengatan serangga
 • Melecur

Cara merawat dan mencegah kaki gatal

Gatal bukan sahaja membuat anda ingin menggaru, tetapi juga mengganggu tumpuan dan tidur. Terutama jika gatal berulang dalam jangka masa panjang.

Daripada menggaru, ikuti cara yang lebih selamat untuk mengatasi gatal yang tidak tertahankan dan berterusan, seperti yang disyorkan oleh American Academy of Dermatology di bawah:

 1. Letakkan kompres sejuk pada kulit gatal selama 5-10 minit sehingga gejala gatal mereda.
 2. Mandi dengan oatmeal, terutama untuk kulit yang bersisik dan mengelupas akibat cacar, sengatan, luka bakar, dan alahan pendedahan racun ivy.
 3. Sapukan pelembap secara berkala pada kulit yang sering mengalami gatal.
 4. Memohon salap atau krim kortikosteroid.
 5. Dengan menggunakan ubat topikal atau krim yang mengandungi mentol, sensasi penyejukan dapat menghilangkan rasa gatal.

Sementara itu, langkah pencegahan dapat dilakukan dengan:

 1. Mandi air suam selama tidak lebih dari 10 minit.
 2. Sentiasa gunakan produk penjagaan kulit yang tidak mengandungi wangian untuk mengurangkan kegatalan yang boleh menyebabkan gatal.
 3. Pakai pakaian yang longgar dan kapas. Elakkan menggunakan bahan pakaian yang mudah merengsakan kulit, seperti bulu.
 4. Elakkan perubahan suhu yang melampau. Sentiasa berusaha berada di persekitaran dengan tahap kelembapan normal.
 5. Mengurangkan tekanan untuk mengurangkan penampilan gatal-gatal pada kulit.

Recent Posts