Adakah Anda Mempunyai Ciri-Ciri Yang Bermasalah? Kenali Tanda dan Cara Mengatasinya •

Keinginan untuk memiliki adalah perkara semula jadi apabila seseorang mempunyai pasangan. Namun, jika keinginan untuk memilikinya terlalu berlebihan daripada apa yang berlaku pada diri anda atau pasangan anda, ia dapat mengurangkan keakraban dan membina hubungan yang tidak sihat. Pada tahap ini, rasa kekitaan yang berlebihan sering disebut sebagai kepemilikan.

Perkara yang perlu anda fahami, kepemilikan itu sendiri tidak hanya berlaku dalam hubungan romantis. Kadang-kadang, ada fasa di mana anak-anak merasa berpengaruh terhadap barang-barang mereka, ibu bapa kepada anak-anak mereka, atau sikap terlalu mengawal rakan, keluarga, dan rakan sekerja. Jadi, apa maksud posesif? Apakah tanda-tanda bahawa seseorang mempunyai sifat ini dan bagaimana menanganinya?

Apa itu posesif?

Menurut Kamus Besar Bahasa Indonesia, kepemilikan adalah perasaan menjadi pemiliknya. Walau bagaimanapun, secara psikologi posesif lebih bermakna daripada itu. Seorang ahli psikologi Ashley Hampton mengatakan, kepemilikan sering merupakan permulaan dari sikap mengawal, mengawal, atau mengawal orang lain. Oleh itu, keperibadian sering disebut sebagai mengawal tingkah laku.

Kepemilikan cenderung bermula dengan sangat perlahan dan sering sukar dikesan pada mulanya. Dalam hubungan romantis, sifat ini sering dilihat sebagai bentuk perhatian dan kasih sayang dari pasangan.

Walau bagaimanapun, sifat mengawal ini bukanlah tanda percintaan, perhatian, atau kasih sayang yang tepat. Ini adalah cara seseorang menangani perasaan cemburu, ketakutan, rasa tidak selamat, atau kurang percaya pada pasangannya.

Di luar hubungan romantis, sifat mengawal tingkah laku ini dapat ditunjukkan oleh serangkaian tindakan manipulasi, eksploitasi, dan intimidasi seseorang dengan alasan mementingkan diri sendiri. Secara tidak sedar, perkara-perkara ini telah merampas kebebasan orang lain. Mengenai hal ini, ini boleh menyebabkan bentuk gangguan lain, termasuk hubungan yang tidak sopan .

Dalam keadaan tertentu, yang dilaporkan oleh HealthGuidance, kepemilikan juga dapat menjadi petunjuk bahawa ada masalah kesihatan mental yang serius, seperti gangguan bipolar, gangguan keperibadian narsis, atau bahkan skizofrenia.

Apa yang membuat seseorang berpolitik?

Beberapa keadaan yang mungkin menjadi penyebab kepemilikan adalah:

1. Selesa ketika dalam kawalan

Keupayaan untuk mengawal orang lain memberi anda rasa aman, kerana anda mempunyai kekuatan untuk memastikan keadaan tetap stabil. Walau bagaimanapun, kemudahan ini boleh menyebabkan ketagihan, jadi anda terus ingin menjadi pengawal. Sebenarnya, watak ini sebenarnya boleh bermaksud kurangnya keyakinan diri.

2. Terlalu bergantung

Terlalu bergantung pada pasangan atau orang lain akan membentuk keperibadian posesif. Anda atau pasangan anda mungkin ingin, dan secara tidak sedar menyekat, kebebasan anda untuk bersama orang lain.

3. Ketakutan yang tersembunyi

Ketakutan atau kegelisahan yang tersembunyi, seperti takut dikasihani oleh orang lain, takut ditinggalkan, takut mengalami emosi yang menyakitkan, atau takut akan kegagalan (perfeksionisme, termasuk mempunyai pasangan yang perfeksionis) dapat mencetuskan sifat ini. Biasanya, ini juga berkaitan dengan peristiwa traumatik yang pernah berlaku pada masa lalu, seperti ditinggalkan oleh orang yang disayangi.

4. Kurang kepercayaan

Kekurangan keyakinan dalam hubungan juga boleh menjadi salah satu sebab. Anda mungkin merasa cemburu yang tidak sihat atau tidak masuk akal terhadap pasangan anda, atau anda mungkin tidak percaya bahawa rakan sekerja anda dapat menyelesaikan pekerjaan dengan baik.

Apakah tanda-tanda bahawa seseorang mengandung?

Sebilangan besar orang tidak menyedari bahawa mereka bersikap posesif atau dalam hubungan yang mengawal. Untuk mengenali dia dengan lebih baik, berikut adalah tanda-tanda bahawa anda, pasangan anda, atau saudara anda mengandung:

1. Menonton sepanjang masa

Sekiranya pasangan, saudara, atau keluarga anda terus menelefon dan bertanya di mana dan dengan siapa, itu mungkin merupakan tanda bahawa mereka mengandung. Bukan hanya menghubungi melalui telefon, ini juga sering ditunjukkan dengan memantau atau mengintip melalui semua akaun media sosial.

2. Mengatur dengan siapa rakan boleh bergaul

Tanda posesif seterusnya, yang mengendalikan, juga mulai mengatur dengan siapa anda atau pasangan anda boleh bergaul. Bukan untuk melindungi, ini dilakukan kerana cemburu. Contohnya, pasangan anda akan melarang anda bertemu dengan rakan kerana anda menjadi kurang perhatian ketika bergaul dengan orang lain.

3. Mengkritik atau menentang pendapat pasangan anda

Sekiranya pasangan anda selalu mengkritik atau menentang pendapat anda mengenai sesuatu masalah, ini mungkin merupakan tanda bahawa dia sedang berusaha mengawal anda. Terutama jika dia melakukannya dengan sengaja untuk memastikan anda berada di bawah kawalannya dan tidak membiarkan anda melakukan apa yang anda mahukan. Dia akan menentang dan mengkritik dari perkara-perkara kecil untuk mempengaruhi anda kepada perkara-perkara besar.

4. Buat pasangan anda merasa bersalah atau mencari kesalahan

Mengawal orang cuba membuat anda merasa bersalah, atau terus mencari kesalahan sekiranya anda tidak bersikap seperti yang mereka mahukan. Sebenarnya, apa yang dia mahukan tidak selalu betul. Dengan begitu, anda akan terus meminta maaf dan dia akan selalu dapat mengawal anda.

5. Mempunyai emosi yang tidak stabil

Ciri lain dari orang yang berpotensi mempunyai emosi dan mood yang tidak stabil. Sering kali, mengawal orang mudah marah apabila anda melakukan sesuatu yang tidak sesuai atau yang mereka anggap salah. Kadang-kadang bahkan ancaman, seperti ideasi bunuh diri, atau kekerasan fizikal mungkin dilakukan agar anda dapat mematuhi.

Bagaimana anda berurusan dengan seseorang yang berpolitik?

Mempunyai masalah dalam hubungan, sama ada dengan rakan kongsi, rakan, saudara, atau orang lain, dapat diselesaikan dengan komunikasi dan pemahaman yang tepat. Oleh itu, langkah pertama yang boleh anda ambil ketika berurusan dengan pasangan yang berpotensi atau jika anda mempunyai saudara-mara atau rakan dengan sifat yang serupa, ada baiknya anda membincangkannya dengan mereka.

Sekiranya dia tidak dapat menerimanya atau bahkan mencetuskan pergaduhan, mungkin sudah waktunya anda meminta teman wanita atau pasangan anda untuk putus, atau keluar dari hubungan keji ini. Sesungguhnya, memutuskan hubungan dengan orang lain tidak semudah yang disangka.

Sekiranya anda merasa sukar atau jika meninggalkannya akan membahayakan anda, tidak ada salahnya untuk meminta pertolongan dari orang yang anda percayai. Anda juga boleh berjumpa dengan profesional kesihatan mental, seperti psikologi atau psikiatri, yang dapat membantu meringankan beban mental anda.

Bagaimana untuk menyingkirkan kepemilikan?

Sifat berpose tidak akan membuat hubungan anda kekal, tetapi itu akan menjadikan pasangan anda ingin "lari" dari kekangan anda. Terlalu banyak kawalan terhadap kehidupan pasangan anda dan sekatan yang terlalu banyak dapat membuatnya merasa seperti anda tidak mempercayainya.

Oleh itu, anda harus berusaha menyingkirkan sifat posesif ini dan mula menanam kepercayaan kepada orang lain atau pasangan agar dapat membina hubungan yang sihat. Berikut adalah cara-cara yang boleh anda gunakan untuk menghilangkan kepemilikan diri:

1. Jangan ikut emosi anda

Apabila pencetus kepemilikan anda timbul dan mempengaruhi emosi anda, seperti cemburu, lebih baik anda berhenti sebentar dan memahami apa yang berlaku di dalam diri anda. Bertindak secara tergesa-gesa dengan menggunakan emosi ini sebenarnya boleh melukai perasaan orang lain. Sebaliknya, anda harus belajar menahan dan mengabaikan pemikiran buruk dan suara batin anda terhadap orang lain, terutama pasangan anda.

2. Cari jalan untuk menenangkan diri

Semasa anda belajar mengawal emosi anda, anda juga perlu mencari cara untuk menenangkan diri anda ketika kegilaan atau kegelisahan berlebihan berlaku. Untuk mempraktikkannya, anda boleh duduk diam dan berehat, kemudian melakukan latihan meditasi atau pernafasan. Ini dapat membantu anda menangani pemikiran negatif dan mengurangkan kegelisahan yang anda rasakan.

3. Menelusuri masa lalu

Kejadian masa lalu boleh menjadi salah satu penyebab kepemilikan. Oleh itu, anda perlu mengesan peristiwa pada masa lalu yang mungkin menyebabkan sifat ini muncul.

Sebaik sahaja anda menemuinya, lupakan kenangan buruk dan fokus pada kehidupan anda pada masa sekarang. Jangan lupa juga menyampaikannya dengan pasangan, rakan, atau saudara anda yang mungkin membantunya untuk memahami anda dengan lebih baik.

//wp.hellosehat.com/check-health/calculator-mass-subur-2/

Recent Posts