Ubat keputihan berdasarkan setiap penyebabnya

Keputihan yang normal biasanya berwarna jernih atau putih tanpa bau yang kuat. Tetapi jika keputihan tiba-tiba kelihatan berbeza, berubah warna, atau berbau aneh, ini boleh menjadi tanda penyakit. Terutama jika disertai dengan gatal atau sakit pada faraj. Lalu bagaimana mengatasi masalah keputihan yang tidak normal? Memilih ubat untuk keputihan yang tidak normal harus berdasarkan kepada penyebabnya.

Pilihan keputihan berdasarkan penyebabnya

Sekiranya anda mengesyaki keputihan yang kelihatan tidak normal, anda mesti berjumpa doktor terlebih dahulu. Mendiagnosis diri sendiri dan menggunakan ubat tanpa nasihat doktor sebenarnya boleh menjadikan keadaan anda lebih teruk. Kenapa?

Rundingan dengan doktor dapat membantu mempercepat penyembuhan penyakit. Doktor boleh mengesyorkan ubat keputihan berdasarkan penyebabnya. Keputihan yang tidak normal biasanya disebabkan oleh jangkitan atau penyakit tertentu.

Walaupun begitu, ciri keputihan yang tidak normal umumnya serupa walaupun penyebabnya mungkin berbeza. Jadi, pilihan ubat juga boleh berbeza untuk setiap kes. Ubat yang diberikan akan membantu melegakan gejala-gejala tertentu yang timbul dari penyakit yang menyebabkannya, serta secara automatik mengatasi keputihan.

Berikut adalah pelbagai pilihan untuk keputihan berdasarkan penyebabnya:

1. Keputihan kerana jangkitan bakteria faraj (vaginosis bakteria)

Keputihan akibat jangkitan bakteria (vaginosis bakteria) dicirikan oleh jumlah lendir yang lebih banyak daripada biasa, lebih berair, dan berwarna kelabu dengan bau amis. Vaginosis bakteria juga menyebabkan wanita mengalami kesakitan semasa melakukan hubungan seks atau kencing.

Keadaan ini disebabkan oleh pertumbuhan bakteria Vaginitis Gardnerella melebihi had yang munasabah. Oleh kerana penyebabnya adalah bakteria, ubat yang tepat untuk keputihan jenis ini adalah antibiotik seperti:

Metronidazole (Flagyl)

Metronidazole adalah yang paling berkesan untuk menghalang pertumbuhan bakteria jahat di dalam vagina berbanding jenis antibiotik lain. Antibiotik ini boleh didapati dalam bentuk pil atau gel yang digunakan pada kulit faraj.

Malangnya, kesan sampingannya lebih banyak daripada ubat lain. Bermula dari pening, sakit kepala, sakit perut, loya, muntah, hilang selera makan, hingga cirit-birit.

Elakkan minum alkohol semasa menggunakan ubat ini.

Tinidazole (Tindamax)

Ubat antibiotik ini sama dengan metronidazole yang juga menghalang pertumbuhan bakteria yang menyebabkan keputihan. Walau bagaimanapun, kesan sampingan tinidazole lebih sedikit.

Ubat ini boleh didapati dalam bentuk krim yang disapu nipis pada vagina. Elakkan minum alkohol semasa mengambil tinidazole.

C lindamycin (Cleocin, Clindesse, dll.)

Clindamycin boleh didapati dalam bentuk krim yang disapu pada vagina. Clindamycin berfungsi menghentikan pertumbuhan bakteria dan mencegah jangkitan merebak ke bahagian lain badan.

Sebaiknya gunakan kaedah kontrasepsi lain jika anda ingin melakukan hubungan seks, kerana ubat ini dapat merosakkan bahan kondom walaupun setelah tiga hari berhenti menggunakannya.

2. Trichomoniasis

Trichomoniasis adalah jangkitan faraj yang disebabkan oleh parasit Trichomonas vaginalis.

Ciri keputihan akibat penyakit ini adalah lendir yang berubah warna menjadi kuning kehijauan dan berbau tidak sedap. Gejala lain yang biasanya muncul adalah gatal dan sakit pada faraj ketika membuang air kecil atau melakukan hubungan seks.

Ubat untuk keputihan akibat trichomoniasis adalah metronidazole antibiotik (flagyl) atau tinidazole dalam bentuk pil tunggal.

3. Gonorea

Gonorea adalah penyakit kelamin yang disebabkan oleh bakteria Neisseria gonorrhoeae. Jangkitan ini menyebabkan vagina menjadi bengkak dan merah, menyebabkan sensasi terbakar, gatal, dan sakit ketika membuang air kecil.

Keputihan yang muncul akibat gonorea adalah campuran nanah yang keluar bersama air kencing.

Ubat untuk pembuangan gonore ringan adalah penisilin. Tetapi untuk kes yang lebih teruk, penisilin mungkin tidak lagi berkesan kerana bakteria menjadi lebih tahan. Jadi, ubat alternatifnya adalah:

Azithromisin

Azithromycin adalah ubat susulan yang digunakan jika penisilin tidak dapat menyembuhkan gonorea. Kesan sampingan antibiotik ini pada sistem pencernaan juga kurang daripada penisilin.

Doxycycline

Doxycycline digunakan sebagai alternatif jika azithromycin tidak dapat membunuh bakteria. Walau bagaimanapun, ubat ini tidak digalakkan untuk wanita yang sedang merancang atau hamil kerana risiko menyebabkan kecacatan kelahiran.

Doxycycline diberikan dalam satu dos seminggu sekali. Namun, semasa digunakan, kulit boleh menjadi lebih sensitif sehingga anda harus menghindari sinar matahari langsung.

Lindungi diri anda dengan memakai pelindung matahari dan memakai pakaian panjang yang menutupi kulit anda.

Ceftriaxone

Ceftriaxone berfungsi menghentikan pertumbuhan bakteria, sekaligus mengurangkan simptom gonorea, salah satunya adalah keputihan. Ceftriaxone biasanya diberikan sekali atau dua kali sehari dengan suntikan ke otot atau urat.

Kesan sampingan yang sering timbul dari antibiotik ini adalah bengkak, kemerahan, dan sakit di tempat suntikan. Sekiranya kesan-kesan ini tidak hilang atau bertambah teruk, segera berjumpa doktor.

Erythromycin

Gonore boleh diturunkan dari ibu ke anak sekiranya ibu terdedah kepada penyakit semasa mengandung. Erythromycin hanya digunakan pada bayi yang dilahirkan untuk mendapat jangkitan gonore dari ibu mereka. Ubat ini diberikan melalui suntikan.

4. Chlamydia

Chlamydia disebabkan oleh bakteria Chlamydia trachomatis. Umumnya, penyakit ini tidak menimbulkan gejala khas.

Walau bagaimanapun, jumlah keputihan yang berlebihan daripada biasa adalah tanda awal. Keputihan yang berlebihan akibat klamidia juga biasanya disertai dengan rasa sakit dan panas ketika membuang air kecil atau melakukan hubungan seks, serta sakit perut disertai demam.

Ubat untuk merawat keputihan akibat klamidia termasuk gabungan antibiotik azithromycin dan doxycycline. Gabungan ini berkesan untuk menyembuhkan klamidia hingga 90 peratus. Antibiotik levofloxacin atau ofloxacin boleh digunakan jika bakteria mempunyai daya tahan terhadap antibiotik lain.

5. Jangkitan yis faraj

Acuan Candida yang tinggal di sekitar faraj boleh terus membiak dan menyebabkan jangkitan yis faraj.

Pelepasan yang muncul akibat keadaan ini biasanya lebih tebal, lebih tebal, dan berwarna putih, tetapi tidak berbau. Selain itu, simptom lain termasuk rasa sakit dan terbakar di faraj ketika membuang air kecil atau melakukan hubungan seks.

Keadaan ini dapat diatasi dengan ubat antijamur dalam bentuk krim, salap, atau tablet. Contohnya termasuk miconazole, terconazole, clotrimazole, atau butoconazole. Ubat ini hanya digunakan untuk rawatan jangka pendek tiga hingga tujuh hari.

Terdapat juga fluconazole yang digunakan selama tiga hari untuk merawat gejala jangkitan teruk.

6. Penyakit radang pelvis

Penyakit radang panggul kebanyakannya disebabkan oleh jangkitan bakteria sekunder dari klamidia atau gonorea.

Melaporkan dari Pusat Pengendalian dan Pencegahan Penyakit, berikut adalah beberapa antibiotik yang biasa digunakan untuk merawat radang pelvis:

Ofloxacin

Ofloxacin adalah antibiotik dalam bentuk tablet yang boleh diambil dengan atau tanpa makanan.

Ambil ofloxacin pada masa yang sama setiap hari pada selang 12 jam. Walau bagaimanapun, tempoh rawatan bergantung pada jenis jangkitan yang anda alami.

Pastikan mengambil ubat mengikut cara menggunakannya dan cadangan yang ditetapkan. Ambil antibiotik mengikut tempoh penggunaannya. Tujuannya adalah untuk mencegah bakteria menjangkiti semula atau menjadi tahan terhadap rawatan.

Selain keradangan pelvis, ubat ini juga digunakan untuk merawat radang paru-paru dan jangkitan pundi kencing.

Moxifloxacin

Sama dengan ofloxacin, moxifloxacin membantu menghentikan pertumbuhan bakteria termasuk penyakit radang pelvis.

Semasa mengambil ubat ini, terdapat pelbagai kesan sampingan yang akan muncul, seperti mual, cirit-birit, pening, sakit kepala, kelemahan, atau sukar tidur. Sekiranya kesan ini tidak hilang atau bertambah teruk, beritahu doktor atau ahli farmasi anda dengan segera.

7. Keradangan serviks (serviks)

Ubat yang digunakan untuk keradangan serviks bergantung pada jenis jangkitan yang menyebabkannya. Sekiranya keradangan itu disebabkan oleh penyakit kelamin seperti gonorea, doktor akan memberi anda suntikan antibiotik ceftriaxone dan satu dos azithromycin secara lisan.

Sekiranya penyebab awalnya adalah klamidia, ubat keradangan pelvis adalah antibiotik oral seperti azithromycin (Zithromax), doxycycline, ofloxacin (Floxin), atau levofloxacin (Levaquin). Sementara itu, jika disebabkan oleh trichomoniasis, ubatnya adalah metronidazole.

Sekiranya keradangan pelvis disebabkan oleh kemasukan IUD, doktor anda akan menyesuaikan antibiotik yang disasarkan pada jenis bakteria tertentu.

Keradangan biasanya hilang dalam beberapa hari hingga beberapa minggu.

8. Faraj

Sama seperti keradangan serviks, pilihan ubat untuk vaginitis juga disesuaikan dengan penyebabnya. Untuk vaginitis yang disebabkan oleh bakteria, doktor anda akan menetapkan tablet atau gel oral metronidazole (Flagyl) untuk digunakan terus ke kulit vagina.

Sementara itu, untuk jangkitan yis, doktor akan memberikan krim atau supositoria bebas seperti miconazole (Monistat 1), clotrimazole (Gyne-Lotrimin), butoconazole (Femstat 3) atau tioconazole (Vagistat-1). Jangkitan ragi juga boleh dirawat dengan ubat antikulat oral seperti fluconazole (Diflucan).

Untuk trichomoniasis, doktor anda akan menetapkan tablet metronidazole (Flagyl) atau tinidazole (Tindamax). Sementara itu, untuk sindrom atrofi faraj kerana menopaus, doktor akan memberikan terapi estrogen. Estrogen yang diberikan boleh berupa krim, tablet atau cincin vagina.

Tetapi jika penyebabnya bukan bakteria atau kulat, doktor terlebih dahulu akan menentukan sumber perengsa tersebut. Sekiranya ia dijumpai, doktor akan meminta anda mengelakkan pelbagai bahan atau bahan.

9. Kanser serviks

Kanser serviks adalah salah satu penyakit yang menyebabkan keputihan. Untuk menghilangkan keputihan, doktor tidak akan memberikan ubat yang khusus untuk gejala ini. Walau bagaimanapun, rawatan menyeluruh akan dilakukan agar barah dapat disembuhkan sepenuhnya.

Kemoterapi, radiasi, dan pembedahan adalah prosedur rawatan barah serviks yang paling biasa digunakan. Di antara ketiga-tiganya, kemoterapi adalah prosedur yang menggunakan banyak ubat dalam prosesnya. Dadah secara amnya diberikan melalui IV untuk masuk terus ke vena.

Untuk merawat barah serviks, ubat yang paling kerap digunakan adalah:

  • Cisplatin
  • Karboplatin
  • Paclitaxel (Taxol®)
  • Topotecan
  • Gemcitabine (Gemzar®)

Beberapa ubat lain juga dapat digunakan, seperti docetaxel (Taxotere®), ifosfamide (Ifex®), 5-fluorouracil (5-FU), irinotecan (Camptosar®), dan mitomycin.

Sama seperti ubat pada umumnya, pelbagai ubat yang membunuh sel barah juga boleh menyebabkan kesan sampingan. Risiko kesan sampingan kemoterapi bergantung pada jenis dan dos ubat dan jangka masa rawatan. Kesan sampingan yang paling biasa adalah:

  • Pening dan muntah
  • Hilang selera makan
  • Keguguran rambut
  • Luka mulut
  • Keletihan yang teruk

Pasangan anda juga mungkin memerlukan ubat yang sama, walaupun bukan keputihan

Bukan hanya wanita yang perlu mendapatkan ubat keputihan. Pasangannya juga.

Sekiranya keputihan disebabkan oleh penyakit kelamin yang ditularkan melalui hubungan seksual, pasangan juga mesti menjalani pemeriksaan dan mengikuti rawatan yang sama untuk mengelakkan penularan.

Recent Posts