Hubungan Seks Selepas Menstruasi Sudah Boleh Membuat Anda Hamil Atau Tidak, Ya?

Seks selepas haid sering dielakkan kerana dianggap bukan masa subur wanita. Terutama jika anda dan pasangan anda melakukan program kehamilan. Namun, adakah kemungkinan seks selepas haid menyebabkan anda hamil? Mari lihat jawapan di bawah.

Bolehkah melakukan hubungan seks selepas haid membuat anda hamil?

Anda perlu memahami bahawa persenyawaan boleh berlaku ketika telur memenuhi sperma. Ini bermaksud bahawa sperma mesti ada di dalam tuba falopi pada masa ovulasi wanita.

Oleh itu, adakah hubungan seks selepas haid boleh menyebabkan kehamilan? Jawapannya adalah ya. Menurut Panduan Kesihatan Baru, kehamilan boleh berlaku, walaupun kemungkinannya agak kecil.

Dalam tempoh anda, anda akan menyingkirkan telur yang tidak digunakan. Kemudian segera sediakan telur baru untuk disenyawakan dalam beberapa hari.

Sekiranya anda melakukan hubungan seks sehari selepas haid anda berakhir, masih ada kemungkinan anda hamil. Sebabnya, sperma boleh menunggu sehingga 5 hari di dalam vagina.

Namun, pada hakikatnya, konsepsi sangat jarang berlaku jika anda melakukan hubungan seks sehari selepas haid anda. Ini kerana secara amnya, aktiviti sperma berkurang lebih lama di dalam vagina.

Sementara itu, telur wanita biasanya memakan masa beberapa hari sebelum matang dan dilepaskan ke rahim untuk disenyawakan.

Sekiranya anda merancang kehamilan, kemungkinan besar adalah jika anda dan pasangan anda melakukan hubungan seks dalam tempoh subur seorang wanita, iaitu ketika wanita ovulasi (menghasilkan telur).

Bagaimana mengira tempoh subur wanita?

Seks selepas tempoh anda baik-baik saja. Namun, jika anda menginginkan anak-anak, pastikan anda mengetahui bila masa subur anda dan melakukan hubungan seks yang berkualiti pada waktu itu.

Tempoh subur biasanya berlaku 10 hingga 17 hari selepas hari pertama haid terakhir. Ini berlaku jika kitaran haid anda normal, iaitu 28 hari dalam satu tempoh.

Kitaran haid adalah jarak antara hari pertama haid dan hari pertama haid berikutnya. Untuk lebih jelasnya, pertimbangkan contoh berikut untuk mengira kitaran haid.

Sekiranya anda mempunyai tempoh pada 1 April, maka tempoh seterusnya adalah pada 29 April, kitaran anda adalah 28 hari.

Sekiranya kitaran haid anda teratur, anda dapat mengetahui dengan lebih mudah ketika anda subur. Dalam contoh di atas, tempoh subur anda yang paling mungkin adalah pada 11 hingga 18 April.

Penentuan tarikh ini tidak semestinya tepat, tempoh subur anda mungkin cepat atau lambat satu atau dua hari.

Petua merancang kehamilan jika anda melakukan hubungan seks selepas haid

Pada dasarnya, sperma dapat bertahan dalam rahim selama 3 hingga 5 hari. Oleh itu, kehamilan masih boleh dilakukan sekiranya anda melakukan hubungan seks 5 hari sebelum ovulasi hingga 1 hari selepas ovulasi.

Berdasarkan teori ini, hubungan seks selepas haid memungkinkan kehamilan. Namun, peluang paling tinggi untuk hamil adalah jika sperma berada di rahim tepat pada masa ovulasi (tempoh subur).

Melancarkan American College of Obstetricians and Gynecologists, berikut adalah beberapa petua yang harus anda lakukan dalam merancang kehamilan.

1. Ketahui tempoh subur anda

Melakukan hubungan seks sejurus selepas haid tidak memungkinkan haid anda, tetapi jika anda melakukan hubungan seks dalam tempoh subur anda, kemungkinan anda hamil lebih tinggi. Oleh itu, anda perlu mengetahui masa subur anda dengan baik.

Lakukan pengiraan dengan bantuan kalendar atau kalkulator tempoh subur untuk membantu anda mengetahui kapan tempoh subur anda berlaku.

2. Elakkan tekanan

Sekiranya kitaran haid anda tetap, anda dapat menganggarkan tempoh subur anda dengan lebih tepat. Pastikan kitaran haid anda tetap dengan mengelakkan tekanan, mengurangkan aktiviti berat dan makan makanan yang sihat.

Walaupun hubungan seks semasa haid boleh menjadi pilihan, lebih baik jika anda dan pasangan dapat merancang seks yang berkualiti selama masa subur anda.

3. Memeriksa cecair serviks

Selain menghitung tanggal, ternyata lendir serviks, yang merupakan cairan yang keluar dari vagina, juga dapat digunakan untuk memeriksa masa subur kamu tahu .

Apabila ovulasi berlaku, biasanya lendir yang keluar dari serviks lebih ringan dan licin. Anda boleh merancang kehamilan pada waktu itu dengan melakukan hubungan seks setiap hari atau satu hari.

Walau bagaimanapun, pastikan anda memperhatikan faktor lain yang boleh mempengaruhi keadaan lendir, seperti penggunaan cecair kebersihan wanita, pengambilan ubat-ubatan atau pengaruh hormon seperti tekanan dan penyusuan.

4. Periksa suhu badan basal anda

Suhu badan basal adalah suhu badan ketika berehat atau tidur pada waktu malam. Biasanya, suhu badan basal anda akan meningkat sekitar 0.3 ° C hingga 0.5 ° C jika anda berovulasi.

Tempoh paling subur berlaku dalam 2-3 hari sebelum kenaikan suhu badan basal. Oleh itu, periksa suhu badan anda setiap hari sebelum bangun dari tidur dan melakukan aktiviti.

5. Periksa kesihatan pembiakan

Sekiranya anda merancang kehamilan, tidak mengapa melakukan hubungan seks selepas haid. Selain menjalankan petua di atas, lakukan juga pemeriksaan kesihatan pembiakan untuk memastikan pembiakan anda sihat.

Sekiranya anda mempunyai penyakit yang mengganggu kehamilan anda seperti sista ovari dan PCOS ( Sindrom Ovari Polikistik ), anda harus merawatnya terlebih dahulu.

Recent Posts