5 Khasiat Buah Ceri, Termasuk Meningkatkan Kekebalan Tubuh

Adakah anda pernah mendengar tentang ceri? Buah ini sangat mirip dengan ceri kerana pokoknya rendang dan ukuran buahnya juga kecil. Berbanding dengan ceri, anda mungkin lebih kerap makan ceri. Sebenarnya, buah ceri mengandungi nutrien yang dapat memberikan pelbagai manfaat untuk kesihatan tubuh. Apa-apaan? Baiklah, mari lihat penjelasan berikut!

Kandungan nutrien dalam buah ceri

Nama Latin buah ceri adalah Muntingia calabura. Namun, orang Amerika lebih mengenalnya Ceri Jamaica atau pokok strawberi. Dalam 100 gram ceri, terdapat kandungan nutrien berikut:

 • Air: 77.8 gram
 • Protein: 0.324 gram
 • Lemak: 1.56 gram
 • Serat: 4.6 gram
 • Kalsium: 124.6 miligram (mg)
 • Fosforus: 84 mg
 • Zat besi: 1.18 mg
 • Karotena: 0.019 mg
 • Tiamin (Vitamin B1): 0.065 mg
 • Riboflavin (Vitamin B2): 0,037 mg
 • Niacin: 0.554 mg
 • Asid askorbik (Vitamin C): 80.5 mg

Pelbagai manfaat kesihatan buah ceri

Dari pelbagai kandungan nutrisi ini, anda boleh mendapatkan faedah kesihatan berikut:

1. Membantu mengatasi kesakitan

Apabila anda merasa sakit, sama ada dari sakit kronik, artritis (arthritis), atau gout, makan ceri mempunyai faedah untuk membantu melegakannya. Buah ceri tidak dapat merawat penyakit atau mengatasi penyebab keadaannya.

Namun, anda dapat mengurus serta melegakan kesakitan yang timbul ketika mengalami masalah kesihatan ini. Sebabnya, ceri mengandung antioksidan, salah satunya adalah vitamin C, yang dapat berfungsi untuk menahan rasa sakit.

Satu kajian dalam Journal of Translational Medicine menyatakan bahawa vitamin C mempunyai kesan analgesik yang dapat menghilangkan rasa sakit.

2. Membantu menurunkan tekanan darah

Tekanan darah tinggi (hipertensi) boleh berlaku kerana kebiasaan merokok, terlalu banyak mengambil garam dan lemak tepu, hingga keturunan. Sekiranya anda tidak segera merawat keadaan ini, risiko mengalami pelbagai masalah kesihatan yang lebih serius, seperti strok dan serangan jantung, akan meningkat.

Nah, ternyata ceri mempunyai manfaat dalam menurunkan tekanan darah. Sebabnya ialah ceri mengandungi nitrik oksida, bahan kimia semula jadi dalam badan yang membantu saluran darah berehat. Dengan cara itu, darah dapat mengalir dengan lebih mudah dan mengurangkan tekanan.

Sebenarnya, para pakar telah berjaya membuktikan kebaikan kandungan buah ceri yang satu ini. Ya, kajian tahun 2018 menyatakan bahawa nitrik oksida mempunyai peranan penting dalam menurunkan tekanan darah.

3. Meningkatkan sistem ketahanan badan dan mencegah jangkitan

Buah ceri mengandungi antioksidan yang baik untuk kesihatan tubuh. Sekiranya anda memakan buah ini, anda dapat mengurangkan berlakunya kerosakan sel, meningkatkan sistem ketahanan badan anda, mengurangkan risiko pelbagai penyakit, dan mempercepat proses pemulihan.

Selain itu, makan ceri juga dapat membantu anda mengatasi pelbagai keradangan, termasuk pembengkakan pada sendi untuk melegakan demam. Bukan hanya itu, sifat antibakteria dan antijamurnya juga membantu anda mencegah pelbagai jangkitan, termasuk mengatasi selesema.

Sebenarnya, percaya atau tidak, memakan buah ini sambil minum teh yang terbuat dari daun buah ceri dapat mengatasi sakit kepala, salah satu gejala awal selesema dan selesema.

4. Menjaga kesihatan saluran pencernaan

Gaya hidup yang tidak sihat dapat mencetuskan pelbagai penyakit, termasuk masalah kesihatan yang menyerang saluran pencernaan. Biasanya, permulaan kembung perut, pedih ulu hati , angin berterusan, mual, dan muntah adalah tanda-tanda masalah pada saluran pencernaan.

Nasib baik, ceri mempunyai manfaat dalam mengatasi keadaan ini. Ya, buah ini yang mempunyai sifat anti-radang dan anti-bakteria dapat membantu anda mencegah dan mengatasi masalah pada saluran pencernaan, salah satunya adalah bisul perut.

Sebenarnya, kajian pada tahun 2015 berjaya membuktikan keberkesanan ceri dalam mengatasi masalah kesihatan di saluran pencernaan. Walau bagaimanapun, para pakar masih perlu melakukan lebih banyak penyelidikan, memandangkan penyelidikan tersebut masih hanya dilakukan pada haiwan.

11 Penyakit yang paling biasa dari Sistem Pencernaan

5. Membantu menguruskan kadar gula dalam darah

Tahap gula dalam darah yang terlalu tinggi boleh menyebabkan diabetes atau diabetes. Sebenarnya, pesakit kencing manis mesti dapat mengawal kadar gula darah di dalam badan agar tidak menimbulkan pelbagai komplikasi. Salah satu cara untuk menguruskan kadar gula darah agar tetap berada dalam had normal adalah menyesuaikan diet anda.

Nah, buah ceri adalah pilihan tepat bagi anda yang ingin memasukkannya ke dalam makanan harian anda. Kenapa? Buah ceri ternyata mempunyai manfaat untuk membantu mengawal kadar gula dalam darah, sehingga dapat mencegah diabetes.

Kandungan dalam buah ceri, seperti vitamin C, serat, beta karoten, dan vitamin B kompleks ternyata mempunyai manfaat dalam mengatur kadar gula darah dalam tubuh. Pesakit kencing manis mengambil daun ceri dan buah untuk membantu menguruskan kadar gula dalam darah agar tetap normal, sehingga mengurangkan pengambilan ubat kimia.

Recent Posts