Jerawat di Dagu: Punca, Penyembuhan, dan Cara Mencegah •

Jerawat di mana-mana kawasan muka, termasuk dagu, agak mengganggu. Selain mengurangkan keyakinan diri, penampilan jerawat juga menyebabkan rasa tidak selesa. Jadi, apa yang menyebabkan keadaan ini dan bagaimana untuk menghilangkan jerawat ini?

Punca jerawat di dagu

Pada dasarnya, penyebab jerawat di dagu serupa dengan jerawat di kawasan lain, iaitu bakteria, hormon, dan beberapa tabiat yang tidak sihat.

Masalah hormon

Kemunculan jerawat berlaku disebabkan oleh pori-pori kulit yang tersumbat oleh sel-sel kulit mati, sisa minyak (sebum), dan pelbagai jenis kotoran yang mengundang bakteria. Bakteria ini kemudian menjangkiti kulit dan menyebabkan keradangan, mengakibatkan jerawat.

Jika dilihat dari lokasinya, jerawat di dagu muncul kerana tahap hormon yang tidak seimbang. Kawasan di sekitar dagu, iaitu garis rahang, terdedah kepada perkara yang sama.

Jerawat di kawasan ini cenderung berlaku pada wanita dan remaja kerana perubahan hormon semasa akil baligh dan haid. Keadaan ini berlaku kerana wanita mempunyai tahap hormon androgen yang lebih tinggi, seperti wanita dengan sindrom ovarium polikistik (PCOS).

Androgen adalah hormon yang berperanan dalam merangsang sebum atau minyak. Sekiranya tahap androgen tinggi, jerawat di dagu dan kawasan sekitarnya juga akan muncul.

Punca jerawat yang lain

Selain masalah hormon, terdapat beberapa faktor lain yang menyebabkan dagu anda pecah. Berita baiknya adalah bahawa kebanyakan masalah jerawat ini dapat diatasi dengan beberapa perubahan tabiat yang sihat.

Contohnya, penggunaan produk penjagaan kulit yang salah juga boleh menyebabkan jerawat di dagu anda. Mereka yang mempunyai kulit berminyak mungkin sudah mengetahui bahawa jenis kulit anda lebih cenderung kepada jerawat. Oleh itu, pilihlah penjagaan kulit dan kosmetik mengikut jenis kulit juga perlu dipertimbangkan.

//wp.hellosehat.com/health/disease/blackheads-white-closed/

Selain menggunakan kosmetik, mencuci muka terlalu kerap juga boleh menyebabkan jerawat. Kerana wajah yang sering dicuci boleh merosakkan penghalang kulit dan membiarkan bakteria dan perengsa lain menyebabkan keradangan.

Pada ketika itu, kulit anda mungkin berusaha mengatasi kekeringan dengan menghasilkan lebih banyak minyak. Akibatnya, jerawat di wajah, termasuk dagu, semakin banyak.

Beberapa perkara yang juga boleh mencetuskan penampilan jerawat adalah:

 • tekanan,
 • tabiat tidur yang buruk, seperti kurang tidur, dan juga
 • diet yang tidak sihat.

Sekiranya anda merasakan bahawa beberapa faktor di atas adalah dalang di sebalik penyakit kulit yang tidak berjangkit ini, berjumpa doktor.

Cara menghilangkan jerawat di dagu

Sama seperti rawatan jerawat di kawasan lain, jerawat di dagu juga menggunakan rawatan yang sama untuk menghilangkan nodul merah ini. Ada apa-apa?

Penggunaan ubat jerawat

Penggunaan ubat jerawat, baik dari doktor atau tanpa preskripsi doktor, adalah salah satu kaedah yang paling berkesan untuk menghilangkan jerawat di dagu. Umumnya, ubat jerawat mengandungi beberapa ramuan di bawah, seperti di bawah.

 • Retinoid, ubat yang berasal dari vitamin A yang membantu mencegah penyumbatan folikel.
 • Benzoyl peroksida, ubat yang cukup berkesan untuk merawat jerawat, termasuk jerawat bernanah.
 • Asid salisilat untuk membersihkan liang sehingga tidak tersumbat, biasanya digunakan untuk whiteheads dan komedo.
 • Antibiotik berfungsi dengan membunuh bakteria dan mengurangkan kemerahan pada kulit.
 • Asid Azelaic, asid semula jadi dari protein haiwan dan gandum untuk melawan bakteria penyebab jerawat.
 • Pil kawalan kelahiran dengan arahan doktor agar tidak memburukkan lagi jerawat.
 • Sulfur dapat membantu mengurangkan keradangan jerawat.

Walaupun beberapa ubat boleh dibeli tanpa preskripsi, dalam kes yang lebih teruk, dos ubat yang tinggi memerlukan preskripsi doktor. Ini untuk mengelakkan jerawat menjadi semakin teruk.

Cuci muka dengan kerap

Adakah anda tahu bahawa mencuci muka harus dilakukan maksimum dua kali sehari, pada waktu pagi dan malam? Tabiat sihat ini bertujuan untuk membantu mengangkat kotoran yang melekat pada kulit wajah.

Cuba gunakan pencuci muka yang lembut dan bahan-bahan ringan agar tidak merengsakan kulit dengan jerawat.

Biasanya, produk pencuci muka khusus untuk jerawat mengandungi asid salisilat, asid alpha hidroksi (AHA), atau benzoil peroksida. Semasa mencuci muka, pastikan anda tidak menggosok terlalu kuat pada bahagian dagu yang berjerawat.

Kompres jerawat dengan ais

Sebagai tambahan kepada ubat jerawat, ternyata anda juga boleh menggunakan ais untuk mengurangkan keradangan dan kemerahan kulit yang mudah berjerawat, terutama pada dagu.

Cuba tekan jerawat di dagu dengan ais yang dibalut dengan kain bersih setiap malam secara berkala. Seterusnya, sapukan kain berisi ais ke kawasan yang terjejas dan biarkan selama satu minit.

Sekiranya ragu-ragu, tanyakan kepada doktor anda jika kaedah ini sesuai untuk jenis jerawat yang anda alami.

Jangan memerah jerawat

Muncul jerawat, terutama dengan tangan kotor adalah salah satu tabiat buruk yang perlu anda hindari. Sebabnya, tabiat ini boleh menjadikan bakteria di tangan menjangkiti jerawat dan menyebabkan keadaan kulit menjadi semakin teruk.

Cobalah untuk menahan keinginan untuk mengeluarkan jerawat walaupun bintik-bintik putih pada kulit bermasalah telah muncul. Daripada memerah, anda boleh menggunakan tampalan khas untuk mengeluarkan putih jerawat untuk mengelakkan kegatalan.

Sekiranya beberapa rawatan di atas tidak membuat keadaan menjadi lebih baik, periksa keadaan anda dengan pakar dermatologi atau pakar dermatologi. Dengan cara itu, mereka akan membantu anda memilih rawatan jerawat dagu yang tepat.

Petua mencegah jerawat di dagu

Anda mungkin tidak dapat mencegah jerawat dagu kerana masalah hormon. Walau bagaimanapun, faktor penyumbang lain masih dapat dielakkan sehingga penyakit kulit ini tidak muncul di dagu anda seperti di bawah.

 • Hadkan makanan yang mencetuskan jerawat, seperti makanan berminyak dan kaya gula.
 • Menguruskan tekanan yang boleh mencetuskan ketidakseimbangan hormon.
 • Elakkan menyentuh wajah anda dengan tangan yang kotor.
 • Kurangkan pendedahan cahaya matahari dan gunakan pelindung matahari untuk kulit wajah.
 • bersihkan solekan sebelum tidur.
 • Ketahui jenis kulit wajah anda sehingga anda tahu produk apa yang sesuai untuk anda.
 • Makan lebih banyak buah-buahan dan sayur-sayuran dan ikuti diet yang lebih sihat.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut, sila berjumpa dengan pakar dermatologi untuk mendapatkan rawatan yang tepat.

Recent Posts