Kulit Melepuh, Bagaimana Merawatnya? •

Anda mungkin mengalami beberapa lepuh pada kulit anda. Lepuh yang dipenuhi air atau nanah sering menyengat, terutama jika disentuh secara tidak sengaja. Kerana itu, lepuh pada kulit sering membuat anda tidak selesa semasa melakukan aktiviti.

Apa itu lepuh kulit?

Kulit melecur adalah keadaan luka yang menyebabkan pembentukan gelembung bulat yang dipenuhi dengan cecair. Seperti yang telah disebutkan, cairan di lepuh ini boleh berupa air atau nanah. Kadang-kadang, lepuh juga mengandungi darah.

Salah satu jenis luka terbuka disebabkan oleh kulit menyentuh permukaan yang panas seperti ekzos atau besi menyeterika. Lepuh juga boleh disebabkan oleh menggosok kulit ke permukaan yang ketat dan kasar, seperti menggosok tumit dengan kasut yang terlalu ketat.

Selain itu, penyebab kemunculan lepuh juga meliputi:

 • kerengsaan, boleh disebabkan oleh geseran kulit, bahan kimia, dan suhu yang terlalu panas atau sejuk,
 • reaksi alahan, contohnya dermatitis kontak apabila kulit bersentuhan dengan alergen dari bahan kimia atau tumbuhan tertentu,
 • penyakit berjangkit, termasuk impetigo, herpes, cacar air, atau virus coxsackie,
 • penyakit kulit lain, seperti dermatitis herpetiformis, bullous pemphigoid, dan pemphigus vulgaris, serta
 • ubat-ubatan tertentu, seperti asid nalidixik atau furosemide, kerana ubat-ubatan ini boleh menyebabkan reaksi kulit dalam bentuk lepuh.

Kemunculan lepuh memberi rasa tidak selesa semasa melakukan aktiviti, terutama kerana ia membuat kulit terasa sakit dan gatal.

Bagaimana merawat kulit yang melepuh?

Sebilangan besar lepuh akan sembuh sendiri dalam satu hingga dua minggu, terutamanya jika lepuh kecil. Jangan hancurkan lepuh, biarkan sahaja pecah sendiri.

Daripada menghilangkan lepuh, rawatan ini bertujuan melindungi lepuh dari terkena objek di sekelilingnya dan mencegah jangkitan luka.

Untuk mengatasi lepuh, anda mesti melakukan perkara di bawah.

 1. Gunakan pelindung untuk melindungi kulit di sekitar lepuh daripada melepuh. Potong bantalan menjadi bentuk donat dengan lubang di tengahnya, kemudian sapukan pada kulit di sekitar lepuh. Kemudian tutup luka dengan pembalut yang longgar.
 2. Pastikan kawasan lepuh bersih dan tertutup. Setelah lepuh pecah, bersihkan kawasan luka dengan sabun dan air.
 3. Sapukan petroleum jelly untuk menjaga kelembapan kulit.

Apabila lepuh telah mengempis, jangan lepaskan lapisan kulit yang melilit lepuh. Ini kerana lapisan ini akan melindungi kulit mentah di bawahnya semasa proses penyembuhan.

Lepuh mungkin pecah jika besar dan mengganggu pergerakan kawasan badan yang terjejas. Memecahkan lepuh ini tidak boleh diabaikan, jika anda tidak pasti melakukannya sendiri, lebih baik meminta bantuan doktor.

Bahan-bahan lain untuk membantu menyembuhkan kulit lepuh

Nampaknya, ada beberapa bahan yang dapat membantu menyembuhkan kulit yang melepuh. Berikut adalah beberapa bahan yang boleh anda cuba.

1. Gel lidah buaya

Gel lidah buaya telah digunakan secara meluas sebagai salah satu rawatan di rumah yang dapat merawat pelbagai masalah kulit, termasuk untuk merawat lepuh.

Ini semua berkat sifat anti-radang yang dapat menghambat keradangan sehingga dipercayai dapat melegakan kulit yang bengkak, merah, sakit, dan terbakar.

Kesan pelembab dan memberikan sensasi penyejukan sejurus selepas disapu pada kulit yang melepuh juga membantu mempercepat proses penyembuhan.

Anda boleh menggunakan gel lidah buaya yang diambil terus dari kilang atau produk yang mengandungi lidah buaya.

2. Gunakan krim vitamin E

Vitamin E terkenal sebagai vitamin untuk kulit berkat khasiatnya yang baik untuk kecantikan dan kesihatan kulit. Vitamin E berperanan baik dalam mempercepat penyembuhan sel-sel kulit yang cedera sambil mencegah pembentukan tisu parut.

Sekiranya pengambilan makanan dan minuman yang mengandungi vitamin E tidak mencukupi, anda boleh menggunakan krim dengan vitamin E di dalamnya untuk memulihkan kulit yang melepuh.

3. Rendam dalam teh hijau

Bukan perkara baru jika tanaman teh hijau dikatakan mempunyai sifat anti-radang yang baik untuk mempercepat proses penyembuhan luka. Dalam kes ini, anda boleh menggunakan beg teh hijau dengan menyedutnya terlebih dahulu dalam air panas mendidih.

Sekiranya perlu, tambahkan baking soda untuk memperkuat sifat antiseptiknya. Biarkan rebusan ini sejuk, kemudian rendam kain dalam teh hijau dan sapukan pada kulit yang melepuh.

4. Sapukan minyak kastor

Minyak kastor (minyak kastor) adalah minyak pati yang dapat mempromosikan penyembuhan tisu kulit yang cedera. Termasuk sebagai cara merawat lepuh. Gosokkan minyak jarak pada kulit yang melepuh sebelum tidur, kemudian lihat kesannya pada keesokan harinya.

Sekiranya terdapat risiko kerengsaan, campurkan minyak jarak dengan pelarut atau minyak pembawa. Jangan lupa mencubanya terlebih dahulu di satu bahagian badan untuk mengetahui kesannya pada kulit anda.

Mencegah kulit berparut

Sesungguhnya, lepuh kulit bukanlah masalah kulit yang serius. Namun, kesan yang membuat kulit terasa sakit pastinya boleh mengganggu aktiviti anda. Oleh itu, lakukan perkara berikut.

 • Gunakan stoking dan kasut bersih yang sesuai dengan kaki anda. Kasut yang terlalu sempit boleh menyebabkan geseran yang akan menyebabkan lepuh.
 • Pastikan kaki kering dengan menggunakan serbuk untuk mengurangkan peluh.
 • Pakai pakaian yang longgar dan lembap ketika anda melakukan aktiviti fizikal yang berat. Elakkan pakaian yang diperbuat daripada kapas kerana bahan ini boleh menyebabkan geseran dan kekacauan.
 • Apabila tangan anda menyentuh permukaan yang sangat panas secara tidak sengaja, segera gunakan petroleum jelly atau lidah buaya untuk kesan penyejukan.

Sekiranya anda masih mempunyai soalan mengenai lepuh, sila berjumpa dengan pakar dermatologi.

Recent Posts