7 Kebaikan Quinoa yang Terbukti Secara Ilmiah |

Seiring dengan peningkatan kesadaran manusia akan pentingnya gaya hidup sihat, pelbagai produk makanan yang dikatakan sihat juga muncul. Satu produk yang diramalkan akan memberikan banyak faedah adalah quinoa.

Kandungan nutrien quinoa

Quinoa adalah bijirin yang berasal dari tanaman Chenopodium quinoa. Tumbuhan ini telah wujud sejak kira-kira 5,000 tahun yang lalu di dataran Andes Peru, Ecuador, Bolivia, dan Colombia.

Terdapat banyak jenis quinoa, iaitu quinoa putih, merah, ungu, coklat, dan hitam. Quinoa yang beredar di Indonesia biasanya jenis putih dan merah. Biji berwarna gelap mempunyai rasa yang lebih kuat daripada varian berwarna terang.

Dikenali sebagai biji kaya serat, quinoa sebenarnya menyimpan banyak nutrien lain yang bermanfaat untuk kesihatan. Satu cawan quinoa yang dimasak seberat 100 gram mengandungi tenaga dan nutrien berikut.

 • Tenaga: 120 kcal
 • Protein: 4.4 gram
 • Lemak: 1.92 gram
 • Karbohidrat: 21.3 gram
 • Serat: 2.8 gram
 • Tiamin (vitamin B1): 0.1 miligram
 • Riboflavin (vitamin B2): 0.1 miligram
 • Niacin (vitamin B3): 0.4 miligram
 • Kalsium: 17 miligram
 • Besi: 1.5 miligram
 • Magnesium: 64 miligram
 • Fosforus: 152 miligram
 • Zink: 1.1 miligram

Biji quinoa juga mengandungi sejumlah antioksidan dan fitokimia, bahan kimia yang secara semula jadi terdapat pada tumbuhan. Bahan ini termasuk quercetin, kaempferol, dan flavonoid.

Manfaat kesihatan quinoa

Melihat kandungan nutrien quinoa yang tinggi dan potensinya dalam menjaga keamanan makanan dunia, PBB bahkan menjadikan 2013 sebagai Tahun Antarabangsa Quinoa.

Tidak menghairankan, memandangkan penggunaan quinoa dapat memberikan sifat berikut.

1. Mengurangkan risiko sindrom metabolik

Pengambilan quinoa berpotensi melindungi tubuh dari masalah kesihatan akibat lemak badan dan kolesterol yang tinggi. Ini dijumpai dalam kajian yang diterbitkan dalam jurnal Perkembangan Semasa dalam Pemakanan daripada 50 orang yang gemuk.

Para penyelidik mendapati penurunan trigliserida setelah peserta kerap menggunakan quinoa. Menurunkan trigliserida juga mengurangkan risiko sindrom metabolik, pelbagai keadaan yang meningkatkan risiko penyakit jantung, strok dan diabetes jenis 2.

2. Rakan diet yang kuat

Salah satu bahan terbesar dalam quinoa adalah serat. Jumlah serat bahkan lebih tinggi daripada biji-bijian yang serupa. Bagi anda yang menurunkan berat badan, serat dalam quinoa dapat membantu anda mencapai berat badan ideal.

Makanan serat membuat anda kenyang lebih lama, mencegah keinginan untuk makan berlebihan. Selain itu, serat juga dapat mengurangi simpanan lemak di dalam badan dan mencegah keradangan yang berkaitan dengan kegemukan.

3. Melindungi tubuh daripada jangkitan

Siapa sangka, pengambilan beberapa gram quinoa dalam sehari ternyata memberi manfaat untuk sistem imun. Satu kajian tahun 2017 menunjukkan bahawa quinoa mengandungi polisakarida bioaktif, sejenis karbohidrat yang merupakan antioksidan semula jadi.

Karbohidrat bioaktif ini juga meningkatkan aktiviti sel imun yang disebut makrofag. Makrofag mengesan dan 'memakan' bakteria dan mencetuskan reaksi keradangan yang melindungi tubuh anda dari jangkitan.

4. Mengawal gula darah

Pada tahun yang sama, satu pasukan penyelidik di Sepanyol membahagikan 30 pesakit diabetes kepada dua kumpulan. Satu kumpulan menerima pengambilan quinoa selama sebulan, sementara kumpulan yang lain menerima plasebo (produk yang mengandungi gula tanpa kesan).

Hasilnya, pesakit diabetes pada kumpulan pertama mengalami penurunan HbA1C yang menunjukkan bahawa gula darah mereka lebih terkawal. Ini mungkin berkaitan dengan faedah serat quinoa yang dapat memperlambat penyerapan gula dalam badan.

5. Mengurangkan risiko penyakit hati dan barah

Menurut kajian haiwan, serbuk quinoa mempunyai kesan buruk pada sel barah hati. Produk ini juga berpotensi untuk mengurangkan risiko penyakit hati berlemak, suatu keadaan yang boleh menyebabkan barah hati jika tidak dirawat.

Kajian lain juga menunjukkan bahawa pengambilan quinoa dapat membantu mencegah pengumpulan lemak di bahagian bawah tikus gemuk. Untuk mendapatkan khasiat ini, cukup minum semangkuk kecil quinoa setiap hari.

6. Faedah quinoa untuk barah

Biji quinoa mengandungi pelbagai zat yang bersifat antioksidan dan antikanker secara semula jadi. Sebagai contoh, sebanyak 17 jenis asid amino dalam quinoa dapat menghalang pertumbuhan sel barah kolon dalam eksperimen makmal.

Laporan lain mengatakan bahawa ramuan tertentu dalam quinoa dapat merosakkan sel barah hati. Sementara itu, dalam sebuah penelitian baru-baru ini, ditemukan bahwa biji seperti quinoa mengandung protein yang dapat melawan sel barah, radikal bebas, dan radang.

7. Makanan yang baik untuk penghidap penyakit seliak

Penyakit seliak adalah penyakit autoimun yang menyebabkan kerosakan pada usus kecil ketika penghidapnya mencerna gluten. Sementara itu, gluten adalah protein yang terdapat dalam gandum dan kebanyakan produk tepung.

Tidak seperti kebanyakan biji-bijian, quinoa bebas gluten. Pakar percaya bahawa dengan memakan biji ini, penderita seliak dapat memperoleh manfaat biji-bijian yang biasanya mengandung gluten tanpa mengalami masalah pencernaan.

Perhatikan perkara ini semasa mengambil quinoa

Quinoa memang kaya dengan faedah, tetapi ada beberapa perkara yang perlu anda perhatikan sebelum menggunakannya.

Makanan ini sangat tinggi serat. Orang yang tidak terbiasa makan makanan berserat tinggi cenderung mengalami gangguan pencernaan. Untuk mengelakkannya, anda tidak boleh segera mengambil sejumlah besar quinoa.

Saiz quinoa juga sangat kecil sehingga anda mungkin menemui batu yang tidak disusun. Oleh itu, sebelum memasak quinoa, sebarkan biji ke atas dulang supaya anda dapat memisahkan batu dan serpihan yang tinggal.

Quinoa juga kadang kala pahit kerana mengandungi lapisan saponin (sejenis sebatian kimia yang banyak terdapat pada tumbuhan). Jangan risau, anda boleh menghilangkan rasa pahit dengan mencuci quinoa dengan bersih sebelum memasaknya.

Walaupun terdapat beberapa kekurangan ini, quinoa adalah bahan makanan dengan kandungan dan faedah yang kaya. Oleh itu, cubalah menambahkan biji ini ke dalam diet harian anda agar anda tidak kehilangan faedahnya.

Recent Posts