Pertolongan Cemas Ketika Dicucuk oleh landak |

Laut memang menawarkan pelbagai daya tarikan yang memikat mata. Namun, anda juga harus berhati-hati dengan potensi bahaya dari biota penduduk, seperti landak laut. Apabila dicucuk, duri binatang ini yang dikenali sebagai landak laut boleh menyebabkan gejala ringan hingga teruk. Jadi, apakah pertolongan cemas yang tepat apabila dicucuk oleh bulu bali?

Apa itu landak laut?

Landak laut atau juga dikenali sebagai landak laut adalah makhluk laut kecil yang seluruh tubuhnya ditutup dengan duri tajam yang beracun.

Landak laut dapat dijumpai dengan mudah di air cetek dengan air suam atau di celah-celah karang curam.

Walaupun kelihatan menakutkan, landak laut bukanlah makhluk agresif. Duri tajam di seluruh badan haiwan berfungsi sebagai perlindungan dari pemangsa.

Pada dasarnya, landak laut mempunyai dua sistem pertahanan, iaitu duri dan pedicellariae.

Tulang belakang yang menutupi semua bahagian makhluk laut ini cukup tajam untuk menusuk kulit, tetapi juga mudah patah.

Akibatnya, apabila anda ditikam secara tidak sengaja, duri yang patah boleh melekat dan ditinggalkan di kulit dalaman.

Sistem pertahanan diri kedua adalah pedicellarie, yang merupakan organ halus yang terletak di antara tulang belakang landak laut.

Menurut buku itu Ketoksikan Landak Laut, pedecellariae berfungsi untuk melepaskan racun ketika landak melekat pada objek, termasuk ketika anda secara tidak sengaja memijak binatang laut yang satu ini.

Itulah sebabnya anda memerlukan pertolongan cemas yang betul jika anda secara tidak sengaja memijak landak laut.

Apakah kesan terkena landak laut?

Sebilangan besar orang terkena bulu babi ketika berenang di laut dan secara tidak sengaja memijak atau menyentuh haiwan laut ini.

Bentuknya yang unik menjadikan beberapa orang berminat menyentuh landak laut secara langsung tanpa menyedari bahawa duri mengandungi racun berbahaya.

Sensasi ditusuk oleh landak tidak sama dengan disengat ubur-ubur, tetapi lebih seperti ditusuk oleh duri dari bunga. Perbezaannya adalah, sensasi tusukan landak laut terasa lebih menyakitkan.

Bahagian kulit yang dicucuk bulu babi biasanya menyakitkan, gatal, sakit, kemerahan, dan menjadi bengkak.

Sekiranya luka tusukan terlalu dalam, anda mungkin cedera parah. Kesan terkena racun daripada dicucuk oleh duri landak juga menyebabkan gejala berikut:

  • sakit otot,
  • lesu, lesu, tidak berdaya,
  • lumpuh, dan
  • terkejut.

Dalam kes yang teruk, gejala di atas juga boleh menyebabkan kegagalan pernafasan dan juga kematian.

Selain itu, duri landak sering meninggalkan luka pada kulit yang mudah menyebabkan jangkitan pada luka, terutama jika tidak dirawat dengan segera.

Langkah-langkah merawat sengatan landak laut

Berdasarkan kajian yang bertajuk Rawatan Cedera Urchin Laut, berikut adalah cara melakukan pertolongan cemas ketika ditikam atau disengat oleh landak laut:

1. Merendam luka

Perkara pertama yang harus anda lakukan apabila anda ditikam racun landak dengan cara memijaknya secara tidak sengaja adalah tetap tenang dan jangan panik.

Ingat, panik boleh membuat anda bergerak lebih bising. Ini sebenarnya dapat mempercepat penyebaran toksin ke bahagian tubuh yang lain. Setelah itu, segera berhenti ke daratan.

Segera rendam kawasan yang dicucuk di dalam air suam atau air masin selama 30-90 minit untuk mengurangkan rasa sakit dan melembutkan duri yang tersekat di kulit.

Selain itu, merendam kawasan kulit yang terjejas dapat membantu mengurangkan pembengkakan kulit.

Penting untuk diketahui, menggunakan air kencing untuk merendam luka tusukan landak laut bukanlah cara yang betul. Kaedah ini sebenarnya meningkatkan risiko jangkitan kuman yang terdapat dalam air kencing.

2. Menghilangkan duri

Perlahan-lahan, cubalah membuang sebanyak mungkin landak laut. Ini adalah ubat yang juga penting untuk anda lakukan sekiranya anda ditikam oleh landak laut.

Sekiranya boleh, gunakan pinset untuk mengambil paku besar yang tersangkut di kulit.

Anda juga boleh menggunakan pisau cukur untuk mengikis pedicellaria dibiarkan pada kulit. Pastikan anda menggunakan pisau cukur dengan berhati-hati.

Setelah berjaya mengeluarkan duri yang tersekat, segera bersihkan luka dengan sabun dan air bersih. Ini dilakukan untuk mengelakkan jangkitan di kawasan yang terjejas.

Masalah terbesar yang harus diperhatikan adalah duri landak laut, yang sering pecah di bawah kulit. Oleh itu, berhati-hatilah semasa mengeluarkan duri dari kulit anda.

Pastikan anda dapat membuang keseluruhan duri sehingga tidak ada yang tersisa di kulit.

3. Ambil ubat penahan sakit

Anda juga dapat mengurangkan kesakitan luka tusukan dengan mengambil ubat penghilang rasa sakit, seperti ibuprofen atau acetaminophen.

Sekiranya kawasan di mana landak laut ditusuk gatal, anda juga boleh menggunakan salap hidrokortison, yang boleh didapati di kedai ubat.

Anda harus berhenti menggunakan hidrokortison segera dan hubungi doktor anda sekiranya gejala sakit terbuka bertambah buruk.

Menggunakan krim antibiotik topikal seperti Neosporin di kawasan yang dipenuhi bulu babi juga dapat melegakan gejala.

Walau bagaimanapun, pastikan anda berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum menggunakan antibiotik. Sebabnya, antibiotik tidak boleh digunakan secara sembarangan.

Bilakah anda harus segera berjumpa doktor?

Dapatkan bantuan perubatan segera sekiranya terdapat duri yang tidak dapat anda lepaskan atau luka terlalu menyakitkan untuk dibersihkan.

Di samping itu, anda juga diminta segera berjumpa doktor sekiranya anda mengalami keadaan berikut setelah terdedah kepada landak laut:

  • Mengalami kesakitan yang tidak hilang setelah tiga hingga empat hari disengat oleh landak laut.
  • Terdapat tanda-tanda jangkitan di kawasan landak laut yang menusuk dan bahagian badan yang lain.
  • Anda mengalami kesakitan dan keletihan otot yang melampau.

Doktor pada amnya akan melakukan beberapa siri pemeriksaan sebelum mengesyorkan rawatan tertentu.

Pertama, doktor akan bertanya tentang kapan sengatan itu berlaku dan apa gejala yang anda adukan.

Selepas itu, doktor akan melakukan pemeriksaan fizikal dengan melihat bahagian badan yang dicucuk oleh landak laut.

Sekiranya doktor anda mengesyaki bahawa anda mempunyai tulang belakang landak di kulit anda, doktor anda mungkin mengesyorkan sinar-X dengan sinar-X, ultrasound, atau MRI.

Sekiranya tulang belakang tertanam di badan atau berhampiran sendi, doktor mungkin memerlukan pembedahan.

Doktor anda juga boleh menetapkan antibiotik dan menasihati anda untuk mendapatkan suntikan tetanus.

Dengan mendapatkan rawatan perubatan, proses penyembuhan luka menjadi lebih cepat. Kesan berbahaya akibat dipukul atau dicucuk oleh landak laut dapat segera dicegah.

Recent Posts