Kuda Syampu Berkesan Memanjangkan Rambut: Mitos atau Fakta?

Siapa sangka bahawa syampu yang pada awalnya ditujukan untuk kuda akan menjadi salah satu produk yang digunakan untuk merawat rambut manusia. Syampu kuda dianggap berkesan untuk memanjangkan dan menebalkan rambut. Adakah itu benar?

Bahan syampu kuda

Hampir semua produk syampu di pasaran mengandungi sekitar 80-90% air. Selebihnya 10-20 peratus adalah sebatian kimia. Ini juga berlaku untuk komposisi syampu kuda.

Berikut adalah senarai bahan aktif yang terdapat dalam syampu untuk haiwan di pasaran.

Keratin

Keratin adalah protein yang terdapat secara semula jadi yang terdapat pada rambut, kuku dan gigi. Protein semula jadi ini juga bertanggungjawab untuk menjaga kesihatan rambut manusia. Malangnya, seiring bertambahnya usia dan rambut kita terdedah kepada bahan kimia, jumlah keratin menurun.

Itulah sebabnya, kandungan keratin dalam syampu kuda membantu menumbuhkan rambut. Malah, keratin juga menghasilkan rambut yang lebih lembut dan lebih teratur.

Minyak sayuran

Selain keratin, bahan lain dalam syampu kuda adalah minyak sayuran. Minyak sayur terdiri dari minyak biji bunga matahari, minyak zaitun untuk rambut, dan minyak alpukat yang berfungsi untuk melicinkan rambut.

Selain itu, kandungan minyak sayuran dalam syampu ini juga membantu mengekalkan kelembapan kutikula. Hasilnya, rambut anda lebih berkilau dengan bantuan minyak sayuran.

Panthenol

Panthenol adalah sebatian kimia yang terbuat dari asid pantotenat atau vitamin B-5. Vitamin ini dibuat secara organik dan boleh berasal dari tumbuhan dan haiwan. Banyak produk kosmetik, termasuk penjagaan rambut, menggunakan panthenol sebagai bahan tambahan.

Kandungan panthenol dalam syampu kuda dipercayai dapat melembapkan dan menjaga rambut agar tidak lemas dan kering. Bukan hanya itu, penyelidikan dari British Journal of Dermatology menunjukkan bahawa sebatian ini membantu menyembunyikan penampilan rambut yang menipis.

//wp.hellohealth.com/healthy-living/beauty/hair-care/washing-the-right/

Pyrithione zink

Pyrithione zinc adalah bahan aktif dengan sifat antibakteria, antimikroba, dan antijamur, sehingga sering digunakan dalam produk perawatan rambut, termasuk syampu.

Syampu dengan kandungan ini biasanya digunakan untuk merawat pelbagai masalah kulit kepala, seperti kelemumur, psoriasis, hingga dermatitis seborrheic. Oleh itu, pengguna syampu ini percaya bahawa syampu ini dapat membantu mengatasi masalah kelemumur.

Benzalkonium klorida

Bukan hanya pyrithione zinc, benzalkonium klorida dalam syampu juga bersifat antimikrob. Oleh itu, bahan aktif ini digunakan untuk membantu melawan kulat atau ragi yang menyebabkan dermatitis seborrheic.

Tuntut keberkesanan syampu kuda untuk rambut

Bahan aktif dalam syampu kuda kemudian membuat banyak orang percaya bahawa khasiatnya dapat menjadikan rambut sihat dan kuat. Pada mulanya, testimoni datang dari penternak kuda yang merawat rambut kuda mereka dengan pembersih khas untuk rambut kuda dan surai.

Lama kelamaan, sebilangan orang menggunakan syampu kuda ini pada rambut mereka untuk mendapatkan hasil yang sama. Hasilnya, syampu asli untuk haiwan ini ternyata menghasilkan khasiat yang sama. Itulah sebabnya, syampu kuda kini laris di pasaran.

Kelebihan syampu kuda yang didakwa dapat menjaga kesihatan rambut manusia adalah:

 • bantu tumbuh rambut,
 • bantu baik pulih hujung,
 • mencegah kerosakan rambut lebih lanjut,
 • membantu menjadikan rambut lebih lembut dan berkilau,
 • membantu melindungi warna rambut juga
 • membantu mengelakkan rambut lemas.

Adakah tuntutan faedah ini benar?

Syampu kuda di pasaran dipercayai dapat memanjangkan rambut. Apabila rambut kekurangan asid amino sebagai ramuan untuk memanjangkan rambut, anda akan mendapat faedah ini daripada kandungan minyak sayuran dalam syampu.

Selain itu, syampu ini juga dapat membantu memperbaiki bahagian hujung. Namun, anda perlu rajin memotong hujung rambut anda setiap 6-8 minggu untuk mendapatkan hasil ini.

Walaupun begitu, tidak ada kajian yang cukup kuat untuk membuktikan kebaikan syampu ini. Sejauh ini hanya terdapat sedikit laporan mengenai kesan penggunaan syampu untuk haiwan ini dalam jangka pendek dan jangka panjang.

Oleh itu, penyelidikan lebih lanjut diperlukan dengan lebih banyak responden untuk mengetahui faedah dan kesan sampingan dari syampu ini.

//wp.hellosehat.com/healthy-living/beauty/hair-care/tips-to-treat-dry-hair/

Kesan sampingan kuda

Walaupun mempunyai bahan aktif yang sama dengan syampu biasa, sebatian kimia dalam syampu haiwan ini tentu berisiko menyebabkan pelbagai kesan sampingan, seperti berikut.

 • Rambut menjadi kering dengan mudah.
 • Warna rambut akan cepat pudar pada rambut yang dirawat warna.
 • Rambut tidak terawat, terutamanya jika anda mempunyai rambut kerinting.
 • Rambut rosak kerana terlalu banyak terkena keratin di syampu.
 • Kulit kepala dan ruam gatal muncul kerana kandungan benzalkonium klorida.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut, berjumpa dengan pakar dermatologi atau pakar dermatologi untuk mendapatkan penyelesaian yang tepat.

Recent Posts