5 Punca Gatal-gatal Yang Sering Tidak Diketahui •

Adakah anda pernah mengalami gatal-gatal? Hives adalah keadaan apabila kulit terasa gatal dengan lebam merah yang melebar dan merebak pada kulit. Dalam bahasa perubatan yang disebut urtikaria, keadaan ini boleh mempengaruhi wajah, badan, lengan, atau kaki. Anda kadang-kadang tidak sedar ketika anda tiba-tiba merasa gatal pada kulit anda, ternyata, eh, ternyata anda mempunyai gatal-gatal. Oleh itu, apakah punca gatal-gatal? Lihat ulasan penuh di bawah.

Pelbagai penyebab gatal-gatal yang sering tidak disedari

Hives biasanya muncul apabila terdapat reaksi alergi terhadap beberapa pencetus, seperti haiwan peliharaan, debunga, atau lateks. Apabila terdedah kepada alergen, tubuh melepaskan histamin dan bahan kimia ke dalam darah, menyebabkan gatal, bengkak, dan gejala lain.

Berikut adalah beberapa penyebab gatal-gatal yang menjadikan kulit gatal.

1. Alahan makanan

Menurut Debra Jaliman, MD, ahli dermatologi dari New York, gatal-gatal boleh disebabkan oleh alergi terhadap makanan atau minuman tertentu, seperti telur, kerang, kacang tanah, atau buah beri. Benjolan merah akibat gatal-gatal dapat muncul segera setelah seseorang makan makanan yang memicu alergi, tetapi ada juga yang memerlukan beberapa jam sebelum gejala muncul.

Selain itu, gatal-gatal juga boleh dicetuskan oleh beberapa bahan tambahan makanan, termasuk warna tiruan dan pengawet. Sekiranya anda salah satu daripadanya, maka anda harus mengelakkan makanan yang mencetuskan alahan. Sekiranya anda terdedah kepada gatal-gatal, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan ubat preskripsi.

2. Udara luar

Kemunculan gatal-gatal atau gatal-gatal akibat gigitan serangga atau terdedah kepada debunga adalah perkara biasa. Namun, yang sering tidak disedari adalah bahawa gatal-gatal juga disebabkan oleh pendedahan cahaya matahari, suhu sejuk, atau angin kencang.

Ini tidak bermaksud anda alah kepada udara luar. Menurut Marilyn Li, MD, ahli alergi dan imunologi dari Los Angeles, ini lebih kepada keadaan kulit yang sangat sensitif terhadap pelbagai cuaca luar.

Selain mengelakkan gatal-gatal, doktor anda mungkin menetapkan antihistamin untuk merawat gatal-gatal yang disebabkan oleh perubahan cuaca atau suhu. Dengan cara itu, anda dapat menikmati musim panas dan musim sejuk tanpa perlu risau akan mendapat gatal-gatal lagi.

3. Penyakit tertentu

Gatal-gatal tidak hanya gatal dan lebam pada kulit. Kerana gatal-gatal juga dapat menandakan masalah kesihatan yang lebih serius. Pesakit dengan lupus, limfoma, penyakit tiroid, hepatitis, dan HIV semuanya mempunyai gejala yang serupa dengan gatal-gatal. Walau bagaimanapun, jenis gatal-gatal atau urtikaria diklasifikasikan sebagai kronik sehingga dapat dirawat dengan bantuan ubat-ubatan.

Menurut American Osteopathic College of Dermatology, 50 peratus kes urtikaria kronik disebabkan oleh penyakit autoimun, ketika sistem kekebalan tubuh menyerang tisu badannya sendiri. Penyakit tiroid adalah salah satu penyakit autoimun yang paling kerap dilaporkan oleh pesakit dengan urtikaria kronik, diikuti dengan aduan rematik dan diabetes jenis 1.

4. Berpeluh

Peluh pada dasarnya tidak menyebabkan gatal. Namun, badan yang berpeluh menunjukkan badan mengalami kenaikan suhu. Bagi sesetengah orang, kenaikan suhu badan - sama ada kerana bersenam atau mandi air panas - boleh mencetuskan gatal.

Apabila anda berpeluh, badan anda menghasilkan asetilkolin, bahan kimia yang menghalang kerosakan sel. Asetilkolin ini dapat mengganggu perkembangan sel kulit sehingga kulit menjadi jengkel dan mencetuskan ruam.

5. Tekanan

Penyelidikan menunjukkan bahawa tekanan adalah punca pelbagai penyakit fizikal dan mental, termasuk gatal-gatal. Tekanan yang berlebihan boleh menyebabkan sistem kekebalan tubuh menurun menjadikan anda lebih rentan terhadap masalah kulit, termasuk gatal-gatal.

Pada orang dengan urtikaria kronik atau gatal-gatal berulang selama lebih dari enam minggu, tekanan dan kemarahan boleh menyebabkan tubuh melepaskan histamin. Akibatnya, tubuh memberikan tindak balas keradangan dengan menimbulkan lebam merah seperti gatal-gatal.

Sekiranya anda mengalami urtikaria kronik kerana panas atau sakit, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan selanjutnya. Doktor anda mungkin mengesyorkan ubat antihistamin untuk mengurangkan gejala. Sementara itu, jika kemungkinan disebabkan oleh keadaan tertekan, maka kendalikan tekanan anda dengan beberapa cara seperti bersenam, senaman bernafas, atau meditasi.

Recent Posts