Lukisan Tangan Manusia dan Fungsi Setiap Bahagian •

Salah satu anatomi tubuh manusia dengan fungsi yang sangat penting untuk menyokong aktiviti adalah tangan. Sebahagian daripada sistem pergerakan ini membantu aktiviti, mulai dari membawa barang, memegang objek, menggenggam, dan sebagainya. Untuk mendapatkan penjelasan ringkas mengenai lukisan tangan dan fungsi setiap bahagian, lihat tinjauan di bawah.

Lukisan tangan dan fungsinya

Struktur tangan manusia boleh dibahagikan kepada beberapa kategori yang merangkumi:

1. Tulang dan sendi

gambar tulang tangan

Anatomi tulang di pergelangan tangan dan telapak tangan terdiri daripada 27 tulang. Dilihat dari gambar tangan di atas, di pergelangan tangan itu sendiri terdapat lapan tulang kecil yang disebut karpal (karpal).karpal). Karpal disokong oleh dua tulang lengan bawah, tulang tuas (jejari), dan ulna (ulna) membentuk sendi pergelangan tangan.

Metacarpal adalah tulang panjang di tangan yang menghubungkan ke karpal dan phalanges (tulang jari). Atas metacarpal membentuk buku jari yang bergabung di pergelangan tangan. Di bahagian tapak tangan, metacarpal ditutup dengan tisu penghubung. Ada lima metacarpal yang membentuk tapak tangan. Anda boleh merasakan dan melihatnya semasa membuat penumbuk.

Setiap metacarpal disambungkan ke tulang phalanges , iaitu tulang jari. Terdapat dua tulang jari di setiap ibu jari dan tiga tulang jari di jari masing-masing (telunjuk, tengah, cincin dan jari kelingking). Kita dapat melihatnya melalui buku jari.

Sendi engsel yang terbentuk antara tulang jari dan tulang jari metacarpal ia memberi anda lebih banyak kelonggaran dalam menggerakkan jari dan mencengkam sesuatu. Sendi ini dipanggil sendi metacarpophalangeal (Bersama MCP).

2. Otot

gambar otot tangan

Otot-otot yang bekerja di tangan, yang merupakan sebahagian daripada sistem otot, boleh dibahagikan kepada dua kumpulan, iaitu:

  • Otot ekstrinsik. Otot ini terletak di bahagian depan dan belakang lengan bawah. Fungsi otot ini adalah membantu meluruskan atau melenturkan pergelangan tangan.
  • Otot intrinsik. Otot intrinsik terletak di telapak tangan. Berfungsi memberi kekuatan ketika jari anda melakukan pergerakan motor halus. Kemahiran motor halus adalah kebolehan yang berkaitan dengan kemahiran fizikal yang melibatkan otot kecil dan koordinasi mata dan tangan, seperti mencengkam, mencubit, mengepalkan, mencengkam, dan pergerakan lain yang dilakukan oleh tangan.

3. Saraf

lukisan saraf tangan

Sistem saraf yang berjalan di sepanjang lengan bawah dan jari mula bersatu di bahu. Semua saraf ini berjalan ke sisi tangan berdampingan dengan saluran darah. Saraf membawa isyarat dari otak ke otot untuk menggerakkan otot di lengan, tangan, jari, dan ibu jari. Saraf juga membawa isyarat kembali ke otak sehingga anda dapat merasakan sensasi seperti sentuhan, sakit, dan suhu.

Secara umum, berikut adalah gambar tangan bersama saraf dan fungsinya:

saraf radial tangan

Saraf radial berjalan di sepanjang pinggir ibu jari ke sisi lengan bawah dan membungkus hujung tulang jari-jari dan bahagian belakang tangan. Bahagian saraf ini berfungsi memberikan sensasi ke bahagian belakang tangan dari ibu jari ke jari ketiga.

saraf ulnar median

Saraf median melewati struktur berbentuk terowong di pergelangan tangan yang disebut terowong karpal. Saraf ini berfungsi untuk menggerakkan ibu jari, jari telunjuk, jari tengah, dan separuh jari manis.

Saraf ini juga menghantar cabang-cabang saraf untuk mengawal otot-otot ibu jari. Otot lurus membantu menggerakkan ibu jari dan menyentuh pad ibu jari ke hujung setiap jari di tangan yang sama. Pergerakan ini disebut penentangan ibu jari, aka penentangan ibu jari.

Sementara saraf ulnar adalah saraf yang berjalan di sepanjang bahagian belakang bahagian dalam siku, melalui jurang sempit antara otot-otot lengan bawah. Saraf ini berfungsi menggerakkan jari kelingking dan separuh jari manis. Cabang saraf ini juga membekalkan otot-otot kecil di telapak tangan dan otot-otot yang menarik ibu jari ke telapak tangan.

4. Saluran darah

gambar urat tangan

Terdapat dua saluran darah di lengan dan tangan anda, arteri radial dan arteri ulnar. Saluran darah terbesar di sepanjang lengan dan tangan anda adalah arteri radial. Arteri ini membawa darah kaya oksigen dari jantung kejejari) ke ibu jari.

Anda boleh menemui arteri radial dan merasakannya tepat di pergelangan tangan anda. Sementara saluran ulnar adalah saluran darah yang membawa darah kaya oksigen dari jantung ke ulna, ke jari tengah, jari manis, dan jari kelingking.

Seperti yang dapat dilihat dari gambar tangan di atas, kedua saluran darah ini melengkung bersama di telapak tangan, untuk membekalkan darah ke bahagian depan tangan, jari, dan ibu jari. Arteri lain mengalir di bahagian belakang pergelangan tangan untuk membekalkan darah ke bahagian belakang tangan, jari, dan ibu jari.

5. Ligamen dan tendon

gambar tendon ligamen tangan

Ligamen adalah tisu sukar yang menghubungkan satu tulang dengan tulang yang lain dan menstabilkan sendi di tangan anda. Dua struktur penting, yang disebut ligamen cagaran, terdapat di kedua-dua sisi sendi jari dan ibu jari anda. Fungsi ligamen cagaran adalah untuk mencegah lenturan sisi sendi yang tidak normal pada setiap sendi jari.

Sementara tendon atau lebih dikenali sebagai urat adalah kumpulan tisu penghubung berserat kuat yang melekat pada otot. Tendon mempunyai fungsi untuk menghubungkan tisu otot ke tulang. Tendon yang membolehkan setiap jari dan ibu jari meluruskan disebut tendon ekstensor. Tendon yang membolehkan setiap jari membengkokkan disebut flexor.

Gangguan di tangan

Struktur tangan yang dilihat dari gambar tangan di atas menunjukkan betapa kompleks dan kompleksnya anggota badan ini. Masalah tangan kecil boleh mengganggu fungsi tangan secara keseluruhan.

Ya! Walaupun mereka mempunyai fungsi dan tugas masing-masing, setiap bahagian tangan saling berkaitan. Oleh itu, jika satu atau lebih bahagian tangan terjejas, ia akan memberi kesan langsung kepada kemampuan anda melakukan aktiviti harian.

Berikut adalah beberapa keadaan biasa yang boleh mempengaruhi tangan, sama ada sendi, tulang, atau tisu lembut di sekitarnya.

1. Keabnormalan struktur tulang dan jari

Sumber: Ticinohealth.ch

Kontraktur Dupuytren adalah contoh kecacatan tangan dan jari yang biasa. Keadaan ini dicirikan oleh penampilan benjolan keras yang tumbuh di ligamen antara telapak tangan dan jari. Sekiranya ditekan, benjolan kadang-kadang menyakitkan. Jari cincin dan jari kelingking adalah dua jari yang paling kerap terkena. Keadaan ini boleh berlaku pada satu tangan atau kedua-dua tangan pada masa yang sama.

Sehingga kini, penyebab kontraktur Dupuytren tidak diketahui. Namun, dalam kebanyakan kes, keadaan ini disebabkan oleh sejarah keluarga, kecederaan tangan, atau keadaan perubatan tertentu, seperti diabetes, epilepsi, dan jangkitan HIV. Berbanding dengan wanita, lelaki pertengahan umur atau tua lebih cenderung mengembangkan kontrak Dupuytren.

Walaupun bukan penyakit berjangkit dan mengancam nyawa, keadaan ini boleh menyebabkan kecacatan. Ya, jika dibiarkan tanpa rawatan yang tepat, kontraktur Dupuytren boleh menyebabkan jari bengkok. Jari yang sudah bengkok menyukarkan penderita atau bahkan tidak dapat menggerakkan tangan mereka sendiri. Oleh itu, sekiranya keadaan ini mesti dirawat dengan segera agar tidak menyebabkan kecacatan pada masa akan datang.

Kecacatan tangan ini dapat diatasi dengan serpihan ortopedik, fisioterapi, atau terapi fizikal yang lain. Walau bagaimanapun, dalam kes yang teruk, pembedahan mungkin diperlukan untuk memperbaiki struktur tangan yang terjejas.

2. Jangkitan tangan dan jari

Bergantung pada penyebabnya, jangkitan pada tangan dan jari boleh disebabkan oleh banyak perkara. Berikut adalah beberapa perkara yang paling biasa.

Paronychia

Salah satu jangkitan yang boleh menyerang jari dan jari kaki anda adalah paronychia atau kuku kaki yang tumbuh ke dalam. Keadaan ini boleh disebabkan oleh jangkitan kulat, bakteria, atau parasit yang menumpuk di bawah kulit dan menyebabkan keradangan.

Kadang-kadang paronychia juga boleh berlaku kerana anda sering menggigit kuku, memotong kuku terlalu pendek, memakai kuku buatan, atau memakai sarung tangan lembap terlalu lama.

Kuku yang dijangkiti akan kelihatan bengkak, meradang, dan menyakitkan. Kulit di sekitar kuku juga boleh lembap dan berlendir. Sekiranya tidak dirawat dengan betul, keadaan ini boleh menjadikan kuku mengeras dan rosak. Lebih teruk lagi, keadaan ini boleh menyebabkan kuku anda jatuh.

Oleh itu, anda perlu merawat keadaan ini dengan segera sebelum gejala bertambah buruk.

Jangkitan sarung Tendon

Seperti yang dijelaskan di atas, tendon adalah tisu yang melekat pada otot. Setiap aktiviti yang anda lakukan melibatkan pergerakan tendon pada sendi. Walaupun sukar, tendon juga dapat dirosakkan oleh penggunaan berlebihan, jangkitan bakteria, atau kecederaan.

Tenosynovitis adalah salah satu bentuk masalah tendon yang paling biasa. Keadaan ini berlaku apabila sarung tendon (synovium) yang berjalan di bahagian dalam tangan dan jari anda menjadi meradang. Saku nanah (abses) dapat terbentuk di sarung tendon, menyebabkan sakit bengkak dan menyakitkan di jari yang dijangkiti. Kesakitan mungkin menyukarkan atau bahkan mustahil bagi anda untuk menggerakkan jari anda sama sekali.

Bergantung pada penyebabnya, jangkitan pada tangan dapat diatasi dengan mengambil antibiotik secara oral (melalui mulut). Doktor juga boleh memberikan antibiotik melalui vena (vena). Dalam kes yang teruk, kadang-kadang pembedahan juga dapat dilakukan untuk merawat jangkitan pada tangan dan jari anda.

3. Gangguan saraf tangan

Dari pelbagai gambar tangan di atas, dapat dilihat bahawa tangan anda terdiri daripada banyak saraf. Jumlah saraf yang bergerak di sepanjang lengan ke tangan menjadikan kawasan ini terdedah kepada masalah. Keadaan biasa yang mempengaruhi tangan termasuk sindrom terowong karpal dan sindrom terowong kubital.

Sindrom terowong karpal

Sindrom terowong karpal adalah keadaan yang menyebabkan pergelangan tangan dan jari anda mengalami kebas, kesemutan, atau sakit yang sengit seperti pin dan jarum. Ibu jari, jari tengah, jari telunjuk, dan kawasan tapak tangan adalah kawasan yang paling menyakitkan.

Keadaan ini disebabkan oleh penyempitan terowong karpal (carpal tunnel) kerana pembengkakan pergelangan tangan. Nah, rasa sakit itu sendiri disebabkan oleh penyempitan terowong kapal yang menekan saraf median, iaitu saraf yang mengawal deria rasa dan pergerakan pergelangan tangan dan tangan anda.

Orang yang berisiko untuk keadaan ini adalah orang yang melakukan pergerakan berulang-ulang kedua-dua tangan untuk waktu yang lama, seperti jurutaip, juruwang, tukang daging, tukang kebersihan, pemain profesional, dan pekerja lain.

Sindrom terowong kubital

Sindrom terowong kubital adalah keadaan ketika saraf di dalam siku, yang disebut saraf ulnar, sakit ketika ditekan. Keadaan ini disebabkan oleh tekanan berlebihan pada saraf di siku, lengan, atau pergelangan tangan kerana aktiviti fizikal yang sengit.

Sindrom terowong kubital juga boleh disebabkan oleh pukulan berulang ke siku. Keadaan ini mungkin dialami oleh semua orang, tetapi orang yang gemuk berisiko lebih tinggi.

Sindrom terowong karpal dan sindrom terowongan kubital dapat dirawat dengan ubat gaya hidup sederhana. Contohnya, untuk melegakan simptom sindrom karpal, anda boleh menggunakan pad sokongan pergelangan tangan semasa menaip. Sementara itu, untuk merawat sindrom terowongan kubital, anda boleh menggunakan bantalan siku dan sokongan pada waktu malam.

Di samping itu, mengelakkan membengkokkan siku untuk jangka masa yang panjang (misalnya, semasa di telefon) juga berkesan untuk melegakan gejala sindrom terowong kubital.

Pilihan rawatan sakit tangan

Pada dasarnya, pilihan rawatan untuk pelbagai gangguan tangan yang disebutkan di atas bergantung kepada penyebabnya. Sekiranya ia disebabkan oleh kelainan atau kecederaan struktur tulang, maka rawatan seperti belat, fisioterapi, atau terapi fizikal lain adalah pilihan.

Sekiranya kesakitan yang anda alami sangat teruk, anda boleh mengambil ubat penghilang rasa sakit yang dijual di farmasi atau kedai ubat. Namun, sebelum menggunakan ubat penghilang rasa sakit, pastikan anda membaca kod pakaian dengan teliti untuk mengelakkan kesan sampingan.

Prosedur pembedahan biasanya dilakukan sekiranya pelbagai rawatan juga tidak memberikan hasil yang positif. Dengan pembedahan, anda biasanya pulih lebih cepat. Namun, anda mungkin diminta untuk berehat sekurang-kurangnya 6 minggu untuk mempercepat penyembuhan dan mengelakkan gejala baru.

Petua mudah untuk melindungi tangan

Setelah mengetahui struktur lukisan tangan, cara kerjanya, dan pelbagai gangguan yang mungkin berlaku, penting bagi anda untuk menjaga dan melindungi organ penting ini. Beberapa langkah mudah yang boleh anda lakukan untuk melindungi tangan anda termasuk:

  • Elakkan aktiviti tangan yang terlalu berat dan berulang
  • Jaga kebersihan kawasan tangan dan antara jari, agar risiko jangkitan dapat dicegah
  • Sentiasa berhati-hati ketika bertindak untuk mengelakkan kecederaan atau trauma pada tangan dan jari.

Recent Posts